Ahaa, takze s podsivkou, to je trosku ina kapusta, hoci nic take dom ma koni nemala, hoci ak je podsivka aj fleese, tak to je nebe a dudy oproti len “pršiplastu”.
Dekování
Mám milijonplus dek s flísem zespodu a bohužel ten flís se chytá za chlupy a ty deky se pak po směru srsti sunou dozadu na tom koňovi. Je to hrozný vopruz, páč kůň je pak odřený na ramenou, deku má utaženou přes prsa a kohoutek… deka se nedá lidsky posunout dopředu, musí se rozepnout, celá po hřbetě přeložit (to chceš, když je mokrá a cachtá na tebe z toho voda…) a kůň udělá tři kroky a už zase má přezky vytištěné do prsou (nadsázka)… Tak tyhle deky leží v myším ráji hlodavcům k dispozici na rejdy, a v akci jsou jen dvě deky, které mají právě to plátěné podšití, aby po srsti hezky klouzaly, čímž pádem se dají pěkně rovnat a tak. Koňova velikost je 135 a pláštěnku má 155 a vůbec žádný problém, no a pak máme termodeku, asi měla kdysi tak 250g/m2 (je to taková duchna s dutým vláknem uvnitř), tu plánuji na čas únorových plískanic, jestli teda vůbec bude potřeba. Pro chvíle nouze můžu použít kteroukoli z těch podflísovaných dek, co se mi tam válejí, ale musím střídat, každá totiž odírá koně na jiném místě 😀
Nepomohol by ten elastický návlek? https://www.almcentrum.cz/elasticky-navlek-na-kone-pod-deku?srsltid=AfmBOor6fl3R2zVMEOT6dG4J4N_IrxV1NKnnGxdNoAJQhqtOkcIUnsgN
Pomohl (mám), ale ten můžu dát jedině na suchého a čistého koně, navíc ty deky, co mám s flísem, nemají krk, takže návlek by natáhl vodu (když prší), on totiž na tom krku ty deky směrem dopředu přečuhuje.
Ty deky s klouzacím podšitím to řeší, můžu je dát klidně i na koně dopocujícího, vyváleného ve výběhu, v záhybech těhle dek se neusazuje prach a chlupy. Občas se stane, že ta podflísovaná deka se škubne, třeba při válení a tak, a to pak koukám, co se mezi tím flísem a tou vnější tkaninou nahromadilo chlupů, které ta flíska vytahala koni ze srsti a usyslily se podél švů… Některé ty staré deky (10let plus) mají podél té boční hrany úplně “hada” z těch nánosů. A dokud se ta deka někde neotevře, tak se k tomu nedostanete. Pračka to asi vypere (jakože vyčistí ty chlupy tam usazené, nezbaví vás jich), ale jak to zmokne a kůň se v tom poválí v bahně a seně, tak už si to pak žije svým životem. Deset z deseti myší doporučuje na hnízda, když vykoušou díru do deky….
Jak to tak po Vás čtu, tak má asi fakt smysl v případě potřeby zainvestovat do těch Bucas dek 😀
Ale já deky mám. Nemám problém 🙂
Bucasky má kámoška a to zapínání je pakárna. Bucasky plnokrevníkovi nesedí (jako že hrubě), musela bych někde napůjčovat hromadu Bucasek a zkoušet a zkoušet nebo to nějak vymyslet, buď nepočítají s tou kosatčí ploutví nahoře a nebo nesedí na plecích, na zvýšený krk můžu celkem zapomenout, pokud bych se soustředila na to, aby mu to sedělo.
Myslela jsem obecně.
JanaJanaJanaJana:No, tak dobře, říkám tedy, že je boží 🤩🤩🤩🤩
Jen v tom eshopu psali, že je zateplení 0, tak pardon za mystifikaci 🙂
Ale zateplená (s gramáží) nebude.Určitě tam není mezi horní látkou a spodní látkou nějaká výplň. To je to zateplení, gramáž, podle toho, kolik tam toho je na určitou plochu. (si to tak myslím )
bucaska: měla jsem oba dva “druhy” výstřih na krk do V a kulatý výstřih na krk…na ramenou je kobyla oštruchaná po zimě od všech dek(flísové nemám, právě kvůli chlupům) i nebucasek.
koník je asi starý, když už mu tak leze kohoutek…ale nějaké cvičení jak zvednout propadlý hrudník(závěsný aparát hrudníku) mezi lopatkama určitě najdete na internetu.
Koník má ploutev od svých 7 let - furt stejné zvíře 😀 Už tehdá jsem na něj nemohla sehnat sedlo…
Ale jinak ne, kvůli dece s ním skutečně nebudu obden nebo ob dva dny cvičit. Je aktivně ježděný, sem tam přeskáče něco do metru, lozí terénem…
Ha, takhle to vypadá, když má zvednutý hrudník 🤣
Je krásnej.
Jj, chválili ho, ptali se na věk, a když jsem říkala 19, tak padaly brady, nevím teda proč, znám hodně “starších” koní, kteří vypadají podobně (19 podle mě ještě není teda žádný extra věk, v té době byl poník v top kondici… ale u plnokrevníka se to asi bere jinak). Asi kdybych s ním dělala ze země, tak by vypadal ještě krásněji (ta díra před kohoutkem…), ale pffff, lenost cloumá mým majestátem, takže je jak je, holt má smůlu na ošetřovatelku 😀
Já kupovat novýho koně, tak šahnu po plňasovi.
Buggyra:Ha, takhle to vypadá, když má zvednutý hrudník 🤣
to udělátko se mi líbí🤩, jdu shánět špulku
Buggyra:Jj, chválili ho, ptali se na věk, a když jsem říkala 19, tak padaly brady, nevím teda proč, znám hodně “starších” koní, kteří vypadají podobně (19 podle mě ještě není teda žádný extra věk, v té době byl poník v top kondici… ale u plnokrevníka se to asi bere jinak). Asi kdybych s ním dělala ze země, tak by vypadal ještě krásněji (ta díra před kohoutkem…), ale pffff, lenost cloumá mým majestátem, takže je jak je, holt má smůlu na ošetřovatelku 😀
nemáte stájové otroky? 😂
odpověděla jsem v O všem a o ničem, ať tu nebují OT 🙂