Aktuálně: 3 523 inzerátů216 840 diskuzních příspěvků18 331 uživatelů

Dekování

Kallisto
Kallisto 29.11.2024, 09:27:43 xxx.xxx.217.242

Diskuse stará, nicméně jen vkládám úlovek z fcb třeba se může někomu hodit.

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.11.2024, 11:22:53 xxx.xxx.157.243

Já se musím pcohlub se svým letošním objevem.

Tahle deka https://www.equiservis.cz/deka-vybehova-hkm-stay-dry-600d-outlet ze mne jakožto zapřísáhlého nedekovače udělala hobby dekovače 😀 Je to pláštěnka, kterou lze šupnout i na mokrého koně a je dobře. U nás na pastvině koně mají domeček, ale seno mimo něj, domeček není nastlaný , a tak moc nemají motivaci tam chodit, Zároveň se jedná o planinu bez stromů. A tahle fajn deka řeší období, kdy prostě fouká/prší/fouká+prší a je kolem nuly. Deku pak můžu kdykoli sebrat bez náhrady, když se počasí umoudří a neřeším bolavý záda z ofouknutí…jedna z mých nejlepších koňských investic 😀

Verun
Verun 30.11.2024, 17:25:18 xxx.xxx.220.12

Měla jsem 1 deku se stay dry podšívkou , ale kobyle byl velká 155 (běžně nosí 145) myslela jsem si že se to vsákne, ale ne… takže jsme si stay dry ani neužili, Deka bez gramáže HKM-pláštěnka  s 600D kolegyni, jak bylo teď to hodně deštivo, za 3 hoďky propršela, já většinou kupuju raději 1200 a více.. a se zvýšeným krkem. Stay dry není novinka, ale asi se jich už moc neprodává, jdu se podívat😉

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 30.11.2024, 17:30:31 xxx.xxx.157.243

Tak já tuhle deku koupila schválně o číslo větší, protože chlaďas a byla jsem se, že nebude u krku.No a bez problému, nefouká pod ní a za těch povodní ji měl kůň na sobě 4 deštivé dny a nepropršela! Tak jsem asi měla štěstí, ale halt Bucas to není no. 

Verun
Verun 30.11.2024, 20:48:43 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Tak já tuhle deku koupila schválně o číslo větší, protože chlaďas a byla jsem se, že nebude u krku.No a bez problému, nefouká pod ní a za těch povodní ji měl kůň na sobě 4 deštivé dny a nepropršela! Tak jsem asi měla štěstí, ale halt Bucas to není no. 

Já měla tu stay dry právě Bukasku 😉byla ve výprodeji za dobrý peníze,ale neseděla…měli jen už v jedné  velikosti 

Teď má kobyla 80g deku beta eskadronku, mám je nejraději-máme ještě 200g, ale ty modré už nejsou k sehnání, taková vyteplená pláštěnka, na teď stačí. 

Horsana
Horsana 02.12.2024, 14:02:03 xxx.xxx.18.105

Pláštenka možno nepreprší, niektorá, ale studený dážď na chrbte strašne chladí.

Akože strašne strašne, otestované práve za hnusných jesenných dažďov.

Buggyra
Buggyra 02.12.2024, 14:53:57 xxx.xxx.198.226

Ale i přesto tomu našemu plnokrevníkovi stačí ta pláštěnka i do těch hnusných dešťů kolem nuly, aby neprochladl tak, že by hubnul. A na něm je každé nepohodlí vidět ze dne na den, on vyklepe klidně několik kilo za den. Jak je v suchu, tak pohoda.

Možná v tom hraje roli, že jemu ta pláštěnka nespadne na záda. Jediná výhoda toho obřího kohoutku, že má deku napnutou mezi kohoutkem a zadnicí a deka tvoří nad zády stan. Takže dokonce na té pláštěnce přímo nad hřbetem ani netaje sníh…

Ale ano, musím tu pláštěnku znova naimpregnovat. Musím někde koupit včelí vosk na tu impregnaci…snad má máti doma ještě nějakou starou svíčku 😀

Horsana
Horsana 02.12.2024, 15:42:58 xxx.xxx.18.105

“Možná v tom hraje roli, že jemu ta pláštěnka nespadne na záda.”

Bingo!

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 02.12.2024, 19:17:03 xxx.xxx.181.124

Já nevím, slyšela jsem to také, ale momentálně je zkušennost jiná. Budu  teď mluvit stále o té samé dece HKM. Denně u nás koně s dekama kontrolujeme, resp. ráno u krmení a odpo kdo přijde. Každý, kdo šáhnul pod deku, hlásil teplo, u všech koní bez ohledu na typ deky, u mojí kobyly taky.

Jinak tu pláštěnku házim jen když je kolem nuly a fryšno anebo nechutně fouká. Stojí na planině. Jinak mlj kůň děku nepotřebuje.

Verun
Verun 02.12.2024, 21:03:17 xxx.xxx.220.12

Já právě tu obyč pláštěnku už vyměnila za vyteplenou 80g , rozdíl mezi obyč a s gramáží je znát..ta obyč neproprší ale nehřeje …ne že by jako koně záblo, ale po práci, když jde koník ještě ven a leží mu na zádech (nemůže naježit chlup) sice neofoukne, ale tak jako zase úplně nehřeje, aby ty svaly zůstaly v pohodlíčku, nejde jen o záda ale i bedra a zadek. a když jednou zadekuju, už to neměním, koník je pod dekou až do jara, jen měním gramáže a když na jaře  deku sundám, cca přelom února března(sluníčko už docela i hřeje, jeden rok bylo i 20°C!) už jí nenandám, jen kdyby opravdu víc dní hovna s háčkama padala. Kobyla mi alespoň něco málo kilo  na jaře před jarní travičkou oklepe.

Verun
Verun 02.12.2024, 21:16:08 xxx.xxx.220.12
Buggyra:

Ale i přesto tomu našemu plnokrevníkovi stačí ta pláštěnka i do těch hnusných dešťů kolem nuly, aby neprochladl tak, že by hubnul. A na něm je každé nepohodlí vidět ze dne na den, on vyklepe klidně několik kilo za den. Jak je v suchu, tak pohoda.

Možná v tom hraje roli, že jemu ta pláštěnka nespadne na záda. Jediná výhoda toho obřího kohoutku, že má deku napnutou mezi kohoutkem a zadnicí a deka tvoří nad zády stan. Takže dokonce na té pláštěnce přímo nad hřbetem ani netaje sníh…

Ale ano, musím tu pláštěnku znova naimpregnovat. Musím někde koupit včelí vosk na tu impregnaci…snad má máti doma ještě nějakou starou svíčku 😀

K impregnaci: a zůstane po impregnaci včelím voskem pláštěnka prodyšná? Já nikdy neimpregnovala a nevím jestli komerční impregnační přípravky mají včelí vosk, to mi připadá jako dost hutný ( není to jen plátno ), ale třeba právě boty s membránou vím, že musím impregnovat  jen určitými přípravky. 

Horsana
Horsana 02.12.2024, 23:41:35 xxx.xxx.18.105

Odporúčam kontrolovať deky- plastenky bez podšívky priamo pocas studeneho dazda, niekedy nad ranom, alebo v noci. Musi to ale fakt byt pocas dazda, na ktorom kon uz nejaky cas stoji.

A to je 99% majitelov doma, heh. 

Ale ako je to u chladasov neviem, norička zo seba deku vzdy otrhala 😂

Ze pomozu pri vetrisku verím.

Buggyra
Buggyra 03.12.2024, 06:31:34 xxx.xxx.198.226
Verun:

K impregnaci: a zůstane po impregnaci včelím voskem pláštěnka prodyšná? Já nikdy neimpregnovala a nevím jestli komerční impregnační přípravky mají včelí vosk, to mi připadá jako dost hutný ( není to jen plátno ), ale třeba právě boty s membránou vím, že musím impregnovat  jen určitými přípravky. 

Mám za to, že nezůstane. Snažím se tu tkaninu tím voskem zatřít skutečně do plochy. Ale zatírám to pouze nad hřbetem, pruh asi metr široký, takže po stranách to větrá. Je to jen lehká deka, jak se kůň pohne, vzduch se pod ní hned vymění a je to celta s podšívkou z toho klouzavého materiálu, takže to ani nesákne vlhkost. Ještě se mi nestalo, že by pod ní byl nějak orosený.

Buggyra
Buggyra 03.12.2024, 06:33:37 xxx.xxx.198.226

Zase musím podotknout, že teď už mají naši u sena závětří a nad hřbetem převis střechy, a když je fakt fujhnus, tak se jdou schovat do přístřešku. Když hlásí fujhnus celé dny, tak do přístřešku dostanou rovnou i seno, aby nemuseli vystrkovat ani kopýtko (taky to tam ráno vypadá, jako že nevystrčili… takže to neděláme často 😂).

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.12.2024, 08:44:50 xxx.xxx.181.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 02.12.2024, 23:41:35

Horsano, pršelo 3 4 dny v kuse - mluvím o období během našich povodní 🙂 Kontrolovali jsme všechny i na zádech, máme tam chudáky, které bychom bez deky nenakrmili.

Obecně - ano, máte pravdu. Ale fakt jsme ais byli výjimka potvrzující pravidlo. Ale asi vzniknul efekt, jako u Buggyry bělouše, jelikož mojí kobyle je deka o číslo větší. 

Arbora
Arbora 03.12.2024, 09:57:17 xxx.xxx.131.15

No ale tá deka z odkazu, tá nejaké podšitie má. Nie je to len igelit - predpokladám, že ten spôsobuje to chladenie.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.12.2024, 10:10:09 xxx.xxx.151.66

Nevím no. Píšou bez zateplení. Ale faktem je, že zespoda není jen ten svrchní materiál, ale ta deka je ještě celkem těžká a možná nestudí právě ten stay dry matroš.

Verun
Verun 03.12.2024, 20:32:58 xxx.xxx.220.12
JanaJanaJanaJana:

Nevím no. Píšou bez zateplení. Ale faktem je, že zespoda není jen ten svrchní materiál, ale ta deka je ještě celkem těžká a možná nestudí právě ten stay dry matroš.

jj, něco, jako softšíl , ale s funkcí odpocky …nezateplené deky bývají podšité obyčejnou podšívkovinou(jako třeba sako, my, co jsme zažily domácí výrobu oblečení chápou) nebo síťkou(letní) . 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 03.12.2024, 21:55:00 xxx.xxx.151.66
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 03.12.2024, 20:32:58

No, tak dobře, říkám tedy, že je boží 🤩🤩🤩🤩

Jen v tom eshopu psali, že je zateplení 0, tak pardon za mystifikaci 🙂

Horsana
Horsana 03.12.2024, 22:17:15 xxx.xxx.18.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 03.12.2024, 09:57:17

Ahaa, nevsimla som si odkaz, pisu o podsivke 👍

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.