Zdravím, vím že na fauně bylo k tomuto tématu napsáno mnoho, nicméně zakládám zde znovu. Jakou gramáž deky byste doporučili pro tepl. kobylky 8,14, 23 let v režimu 12/12.
Na noc lehký, kvalitně zavětrovaný nezateplený venkovní box s velkou vrstvou slámy, přes den přístřešek chráněný ze tří stran, se senem. Všechny kobylky jsou v dobré kondici, dobře nasrstěné, neholené. Nejstarší dostává deku 300gr pokud teploty padnou v noci pod nulu, ty dvě mladší krom odpocek zatím dekované nebyly, ale uvažuji právě o pořízení dek, pokud by šla teplota k -10st a níž. Je dle vašeho názoru deka s 300gramáží dostatečná, nebo byste doporučili větší, případně menší ? Děkuji,
A potrebujete ich dekovať kvôli čomu? Na základe toho by som vyberala gramáž. Viaceré ustajnenia typu 12/12 kone von ani nepúšťajú, keď nie je je dobré počasie. -10 a sucho koňom vôbec nevadí, pokiaľ majú k dispozícii seno, horšie je to v zlom počasí, ale aj to zdravé kone s prístupom ku krmivu zvládnu bez ujmy.
Zdravím, vím že na fauně bylo k tomuto tématu napsáno mnoho, nicméně zakládám zde znovu. Jakou gramáž deky byste doporučili pro tepl. kobylky 8,14, 23 let v režimu 12/12.
Na noc lehký, kvalitně zavětrovaný nezateplený venkovní box s velkou vrstvou slámy, přes den přístřešek chráněný ze tří stran, se senem. Všechny kobylky jsou v dobré kondici, dobře nasrstěné, neholené. Nejstarší dostává deku 300gr pokud teploty padnou v noci pod nulu, ty dvě mladší krom odpocek zatím dekované nebyly, ale uvažuji právě o pořízení dek, pokud by šla teplota k -10st a níž. Je dle vašeho názoru deka s 300gramáží dostatečná, nebo byste doporučili větší, případně menší ? Děkuji,
Viz výše - zdravý a dobře krmený kůň to zvládne i bez deky. Jenom na ježdění je to horší - bo chlupatý medvěd, který dlouho schne.
Dokud to není potřeba, nedekovala bych. Ale mít deky doma ve skříni, kdyby cokoli, to od věci není. Ten bílý teplokrevník, co ho mám v profilovce, je ve svých 21 letech nedekovaný 24/7. Za každého počasí a teploty.
Jéje, a já bych zase lépe spala, kdybych dekovat nemusela 😀 To máte pořád přemýšlet, jestli deka nepromokla, jestli koně moc neodírá, jedna nesedí velikostně na to, co deklaruje prodejce, druhá zase nemá dobré zapínání, třetí nesedí na plece… dejte mi pokoj…
A já si zadekuju: teď jsem z kobyly sundala 80g eskadronku a dala jí 200g, po sundání jedné deky před ježděním deka provlhne, pokud je mokrá , a to se mi zpět na kobylu dávat nechce - kobyla ve výběhu toho moc nenachodí, spíš trčí u balíku a vidět koně se třást by mi spaní moc neulehčilo, a že jsem jí už několikrát viděla, klepala kejtičkama jako drahej pes. Silnější jsem zvolila, protože po ježdění šla zpět do výběhu a aby zůstaly svaly v teple a protože má zítra sněžopršet a ta slabší když zmokne tak tolik nehřeje, pod silnější má větší teplo. Kobyla by to jistě dala bez deky(dřív dala celou zimu jen v lehké výběhové bucasce) , ale já bych jí drhla imrvére z bláta- v zimě se rychle stmívá a času je málo , nebo by byla teď pořád mokrá a zahřátá po ježdění je s dekou zabezpečená proti svalové ztuhlosti…si myslím. (lidově nenastydnou záda)
Kůň víc “trpí” když na něj leje, fouká, mokrý sníh - prostě zalizava zima. Naopak v suché zimě (ikdyz teploměr bude ukazovat nízké teploty kole -10) bude spokojenější, bude mu lépe.
Takže bych si primárně ujasnila proč vlastně chci dekovat. Protože nacpat na nedekovaneho koně až v -10 deku je cipovina.
Pokud kůň jeví diskomfort, dekuju na celou zimu - deku volím podle koně, strčím ruku a cítím, jestli je pod dekou teplo, zima nebo spoceno. Takže mám pro jednoho 4 deky gramáže od 0g do 300g. Pokud holim kvůli tréninku, tak trošku víc. V ostatních případech bych nedekovala. (Popř může vzniknout situace že kůň se hodí marod, asi nemám srdce koně nechat bez deky i na dále po nemoci, když je v rekonvalescenci a má ty zásoby trošku nahnutý)
Ještě se vrátím k těm suchým mrazům - mám právě v živé paměti ( a je to zhruba 30 let ), kdy zhruba na 14 dní padli noční teploty k -24 st. ( bydleli jsme tenkrát pod Brdy ) , koníci se po ránu klepali a my šily deky ze strarých spacáků abychom na ně měly co dát, běžně k dostání deky moc nebyly a kdo ji měl dovezenou z Německa byl král. A většina odborných článků říká že do -10 netřeba řešit a pak je dobré koni pomoct. Samozřejmě přidávám seno, o to nic, jen bych se nerada dočkala problémů ze zády ve stáří. Takže spíš mi jde o tyto extrémní teploty co je dobré mít po ruce abych pomohla a neuškodila. Běžně po práci hodím odpocku a po dopocení sundám, mají k dispozici přes den přístřešek a na noc jdou do boxů, takže v běžném marastu je neřeším.
Je teda fakt, že po práci toho šimla víchuju. Žádný postavit do odpocky a nazdar. A když je po výkonu alá Hubert, dostane deku na celou noc, pláštěnku s flísem. Přesně kvůli těm zádům a tak. Není to už mladý kůň… To se týká i plnokrevníka, pokud je po výkonu, dostane na jednu noc teplejší deku, pláštěnku vrátím zase po noci, když se ráno začíná hýbat.
Ale přechod z žádné deky na 300 g mi přijde hodně velký. Já snad ani takovou deku v repertoáru nemám…
Ještě se vrátím k těm suchým mrazům - mám právě v živé paměti ( a je to zhruba 30 let ), kdy zhruba na 14 dní padli noční teploty k -24 st. ( bydleli jsme tenkrát pod Brdy ) , koníci se po ránu klepali a my šily deky ze strarých spacáků abychom na ně měly co dát, běžně k dostání deky moc nebyly a kdo ji měl dovezenou z Německa byl král. A většina odborných článků říká že do -10 netřeba řešit a pak je dobré koni pomoct. Samozřejmě přidávám seno, o to nic, jen bych se nerada dočkala problémů ze zády ve stáří. Takže spíš mi jde o tyto extrémní teploty co je dobré mít po ruce abych pomohla a neuškodila. Běžně po práci hodím odpocku a po dopocení sundám, mají k dispozici přes den přístřešek a na noc jdou do boxů, takže v běžném marastu je neřeším.
Nie je to tak dávno, čo u nás teploty klesli na pár dní k -25, denná okolo -18. Nebolo to dní 14, možno tak 4-5. Nikdy som nevidela naše kone spokojnejšie. Nutno ale dodať, že kone futrovali all you can eat seno, takže sa skrátka zahriali. V tom je podľa mňa ten najpodstatnejší rozdiel.
Chápem, ak niekto dekuje, lebo jazdí, alebo má staršieho koňa, s nejakým zdravotným obmedzením, to je samozrejmé. Dekovať koňa, ktorý chodí na pár hodín denne von, a to častokrát len v dobrom počasí, to sa mi zdá fakt zbytočná komplikácia, ako píše Buggyra. Za samozrejmosť považujem mať deky pre prípad potreby, odpocku aj výbehovú.
A tak zase zrovna koně, který chodí na pár hodin denně ven, tam bych asi přemýšlela - pokud má ve stáji nad nulou a vyleze do mrazu, může snadno ofouknout. Stávalo se nám u medvědoidního poníka, v zadýchané kamenné maštali, ráno jsme ho vyvedli a okamžitě na něm jinovatka, jak se na něm srazila voda. No a když jsme vyvedli do hnusného sněhodeště s větrem, pravidelně ofouknul a kašlával nám (kašlal asi z jiných příčin než prochladnutí, ale s tou imunitou to souviselo). Od té doby, co je 24/7, tak nezakašlal (ťuk ťuk).
Pokud je kůň zavřený ve venkovním nezatepleném boxe, kde je teplota stejná nebo jen o málo vyšší než venku, tak asi netřeba řešit, pokud je ale ve stáji 10 st. a venku -10 st., tak pak bych asi už naven uvažovala u choulostivějšího koně třeba jen o lehoučké pláštěnce (sunshower tomu snad nadávají?) aspoň proti větru.
A tak zase zrovna koně, který chodí na pár hodin denně ven, tam bych asi přemýšlela - pokud má ve stáji nad nulou a vyleze do mrazu, může snadno ofouknout.
To bola poznámka ku konkrétnemu prípadu z tejto diskusie, kone 12/12, so senom a na noc vo vonkajších boxoch.
K těm zimám - první sezonu, co jsem měla kobylu se udělalo -17st. To mi ráno ukazovalo auto, kolik bylo v noci nevím. Ale samozřejmě místo do práce jsem jela vyklepaná za koněm, lehce v nervu, co tam najdu. Byl sníh, trochu mráčky, občas jukalo sluníčko a opravdu třeskutá zima - zamrzaly mi nosní dírky, když jsem popotáhla. A když jsem zaparkovala u výběhu jako první jsem viděla šedivou hroudu jak leží na boku, hlavu na zemi a nehýbe se. Vylítla jsem z auta, totálně zhroucená, že koníček zmrznul.
Při přiblížení jsem zaslechla podivné zvuky - “zmrzlý” koníček chrápal jak dřevorubec a vůbec se mu nelíbilo, že ho budím 🙃
To nikto nevie, ako vaše kone znášajú zimu, to musíte odsledovať vy. Aj za cenu, že tam proste prídete skoro ráno a v noci, kedy je logicky najchladnejšie a bežne tam v taký čas nikto nie je, kto by odsledoval, ako vašim koňom je.
Raz, keď ešte neboli všade dostupné internety a literatúry bolo málo, niekto niekde napísal, že koňom je super v - 10 °C, že to je zóna ich tepelného komfortu a ľudia sa toho odvtedy držia ako kliešte.
Ale tú zónu tepelného komfortu máme každý inde, kone, psy, ľudia…
bassrock- no, vieš, ale to je hucul, huculiatkam začínala najlepšia zábava práve vtedy, keď prišla víchrica a dážď so snehom 🤪
V suchých - 15 a menej, kone v kamennej stajni, bez deky za noc zožrali 30+ kg sena.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 29.11.2023, 10:05:13
Jojo, jak začal teď ten první sníh, huculům ve výběhu jeblo, lítali jak čerti a zbytek stáda (klusačky a plnokrevnice) z přístřechu znechuceně čuměly a paty nevytáhly. Většinu roku je to naopak 😀
Ale to jen potvrzuje, že každý kůň to má jinak a může to mít jinak každý rok. Druhá plnokrevnice, kerá se kamarádí s huculy a zřejmě si vsugerovala, že je též hucul, minulou zimu klepala kejtičkama a musela mít bundu, letos jí soudružky huculice zřejmě poučily, kterak se zasrsťuje - je chlupatá jak medvěd, neklepe se a ve sněhu řádila s partou H 😂
Sledujeme jí, jestli to dá celou zimu, deky má majitelka připravené, ale zatím nejsou třeba. Druhá plnokrevnice je v bundě už od začátku listopadu, jak se prudce ochladilo, začala projevovat diskomfort.
Když jsem měla koně 24/7 ,tak jsem deku dávala jen plňasovi,co je princezna. Ostatní byli i v mrazech úplně v pohodě. Měli otevřenou stodolu a mohli chodit dovnitř ven,jak potřebovali. Necham stranou,že jejich pohyb se omezoval k balíku a 2 metry od balíku 😀
Pak jsme přešli do boxového ustájení a tam na zimu deky dávam. Koně chodí ven jen na část dne a pak jsou v boxe. Nemyslím si,že ta prudká změna teploty by jim nějak prospívala a chlup jim taky nenaroste žádný extra. Ve výběhu ale jen stojí a čumí,maximálně se krmí a čekají,až je zase odvedeme do boxu,kde si pěkně hajnou a odpočinou (ta zima je fakt dřina 😀 ).
Na koních jezdím,ale tím,že dekuji,tak i opocený kůň se pod odpockou dopotí,než si vše uklidím,připravím krmení,prohodím pár slov se spolubydly….a pak zase zimní deku a je klid.
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 29.11.2023, 09:21:56
Jo, to znám, ne tedy z vlastním koněm, ale znám. Super je, když po takové mrazivé noci, kdy teploty klesnou k -20, jde kolem pochod KČT a každý druhý hlásí, že nám asi umřel kůň. Jaká náhoda, že hucul 😀 A tahle hucula přesvědčila pro změnu teplokrevníka, že je hucul. -9°C, sluníčko a všichni hnědáci si hráli na mrtvoly. A ty obludu už ani nehnou uchem, když je člověk volá. Vzhledem k věku totiž hrozí, že to nebude jako.