Já teda musím říct, že i kdyby byl úvodní dotaz jen nějaký výkřik do tmy, tak podobná problematika není nic neobvyklého.
Za sebe, když to tak shrnu, co slýchám, tak povětšinoutaková budoucí maminka nemá se psem nijak blízký vztah. Ve většině případů se budoucí maminka sestěhovala se psem, který “existoval”…její partner ho mohl mít už předtím nebo třeba bydlí s tchánovci a je to jejich pes…a to ani vůbec nepočítám maminy, které jsou obecně velmi až přehnaně úzkostlivé ve styku dítěte s nějakým zvířetem a nebo si třeba z minulosti nesou strach ze psů, protože je nějaký pes pokousal. A prostě se jim ani nechce se psem budovat nějaký vztah, snažit se vzájemně se dobře poznat, začít si důvěřovat, naučit se se psem komunikovat, protože na to prostě nejsou. Situaci samozřejmě zhoršuje to, když pes nemá rád děti.
Jako ještě jsem neslyšela, že by se na tohle ptala nějaká majitelka psa-budoucí mamina, která opravdu se psem žije, vychovává ho, cvičí, procházkuje, miluje, krmí, stará se, mazlindá, hraje si, povídá si.. atd atd. Protože zná svého psa nejlépe a většina těchto pejskařek-budoucích mamin nemá strach, co bude až se jí narodí děcko. Nebo třeba i mají doma pejska s problémy, s minulostí, ale tam by ten dotaz nebyl položen tímto stylem.
No a pak jsou právě ty případy, kde by nastávající maminka nejraději dala psa pryč…ona ho k životu nepotřebuje…navíc v jejích očích představuje pes nebezpečí pro její dítě. A vlastně ani se jim nedivím…já taky nevěřím “cizímu” psu vs. moje děti, prostě proto, že psa neznám, neznám jeho reakce, nemusím dobře číst jeho řeč. Navíc, co si budem, čím nervóznější bude matka, čím bude reagovat z pohledu psa “divně”, tím větší riziko.
Tady zadavatelka chtěla buď ujištění, že s jejím dítětem bude pes ok a nebo jasné sdělení “dejte psa pryč”…. resp. spíš ta druhá varianta.