PETRA okrem Honzu Pospíšila je známy aj iný včelár - Kobliha, ktorý tvrdí, že on na zimu zakrmuje len navlhčenými kilovkami kryštálového cukru….
.. môj osobný názor je že zásoby ktoré si včely takto uložia sú menej kvalitné ako pri podaní cukrového roztoku…. kryštálový cukor včela dokáže spracovať len tak, že ovlhčený ho slinami zriedi na koncentráciu, kde je cez30% vody aby tú sladkú kvapku dokázala cez cuciak nasať… pri podaní cukrového roztoku o koncentrácii 3:2 naopak musí prebytočnú vodu odpariť a to prebieha tak že nasaje roztok do volátka, pridá automaticky k nemu enzýmy a vyfúkne bublinu (veľký povrch, odparovanie vody) ktorú nasaje ďalšia včela, pridá enzýmy a opakuje sa to až klesne obsah vody pod 30%, potom to včely uložia do buniek a ďalej odvetrávajú … postup je teda rovnaký ako u prineseného nektáru… zásoby zo suchého cukru sú pre včely chudobnejšie… z cukrového roztoku uložené sa zásoby viac blížia k medu, sú obohatené o včelie enzýmy...
niečo iné je použiť v zime či na jar cukor do úľa ak včelám došli zásoby a včelár nemá med na ich záchranu, vtedy je kryštálový cukor používaný ako alternatíva…
pekný článok je o tom v najnovšom čísle včelárskeho časopisu Dymák…
Mám tento experiment za sebou. Protože se nerad vzdávám tak dvakrát. S odstupem dvou let. Záměr byl hlavě ušetřit čas.
Závěr. Jsou včelstva, která dokáží takto ukladat zásoby, ale.. z nějakého důvodu je množství uložených zásob o neco menší než při krmení roztokem. Možná nějaký cukr vynesou ven jako pro ně nevyužitelný odpad? Nevím, některá včelstva a není jich zanedbatelné množství, odebírají jen dokud je v cukru voda. Pak toho nechají a cukr vytvoří tvrdou krustu. Důvod viz. Goro. Takže je nutné jit a znovu vlhčit a tohle je jeden z klíčových momentů, který mě bere čas víc než krmení roztokem. Nejde prostě nalít a jít, nutná je vícenásobná kontrola…
aj ja doplním že občas používajú včelári vodou zaliatu kilovku cukru keď sa preruší znáška aby včely cuckali bol prínos do úľa matka neprestala klásť…no…
faith variť cukrový roztok pre kŕmenie včiel je zbytočné, dokonca to nesie so sebou riziko že sa zvýši hladina škodlivého HMF (hydroxy-metyl-furfural).
ja roky miešam cukor v studenej vode a včely ho bez problémov dokážu odobrať, v pohode silné včelstvo zoberie za 24 hodín 5-7 litrov roztoku cukor:voda v pomere 3:2. takýto koncentrovaný roztok cukru mi ešte nikdy “neskysl”… v pohode počká aj týždeň… ale ak niekto odkladá riedky cukrový roztok namiešaný v pomere 1:1 môže sa skaziť… nikdy sa mi to zatiaľ nestalo… Keď použijeme na kŕmenie riedky roztok cukru, musia včely odparovať príliš mnoho vody. Pri odparovaní prebytočnej vody vzniknú straty zásob. Ak použijeme hustý roztok cukru, včely ho ivertujú ťažšie. Výskumný ústav včelársky v Rybnoje uvádza : “na dopĺňanie zásob sa najlepšie osvedčil 60 % cukrový roztok. Najlepšie včely prezimovali a jarný rast bol bajlepší v skupine, ktorú kŕmili roztokom 3:2, teda 60 %-tný roztok. Spotreba krmiva v zime bola najmenšia a najnižšie sa zaťažili výkalové vačky. Z jedného litra roztoku 3:2 vznikne 0,77 kg zásob Z jedného litra roztoku 1:1 vznikne 0,66 kg zásob Roztok 1:1 slúži na podnecovanie a roztok 3:2 na zimné kŕmenie”.
Mě se ta videa líbí. On si to člověk stejně přizpůsobí tomu, jak mu to vyhovuje a doufá že to dělá správně 🤪. Ale stejně ty lidi, kteří videa natáčí obdivuju, té práce a zdarma. Jsou dobří.👍👍