Dobrý den . Všimol som si že nekeré slpecie se “zdobí” hobinami/ suchou trávou,nebo co sezbíraj . Dávaji si to na sebe . Stertli ste sa s takýmto správaním slepic? je to podobné ako ked si robí hniezdo a zbiera slamu/hobliny, pár krát zahrabe s tým rozdielom ze tentokrát si dávaj na sebe ? ! Myslel som že maju parazity, nebo neco , ale né . Delali to i v léte nekeré, není to často jen občas. Co to je , Chybý jim neco? Nebo ? Dakujem predom za odpoved
Neviem, čo to má znamenať, aká je jej motivácia, len si domýšľam - ale mala som bielefeldku, ktorá mala ako ročná takmer celý chrbát bez peria, tak obľúbená bola u kohúta. Ona si zjavne na tom hniezde kúsky sena alebo slamy kládla na svoj vlastný chrbát, nie okolo seba. Preto mi napadlo, že sa asi maskuje, aby ju dravec v čase, keď je sústredená na znášanie, neobjavil. ( Ale videla som to aj u iných sliepok, ktoré chrbát holý nemali. )
Sliepky majú vyvinutý dosť silný pud skrývania sa. Najradšej sa počas celého dňa zdržiavajú pod stromami a kríkmi a kohút neustále sliedi po oblohe a ak niečo letí, už aj oznamuje kŕdľu možné nebezpečenstvo. Keď sliepka sedí na tom hniezde, už ani len ten kohút nebýva nablízku.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 26.11.2023, 12:34:48
Vsimol som si to u Cream Legbar a Green Shell-iek, Lohman -Leghorn to nerobia. Mozno to robia preto ze su este mladé- tie druhe menované su uz v polovičke znáškového cyklu-
Leghornky su tlačiarne na vajíčka ako fakt 90%-100% znáška denne - nechápem ako v takej malej slépke može fungovat takýto rýchly proces. To má len velký žalúdok a hrebeň väčší ako hlava a výjde z toho vajce 😀 … Zobat z ruky to nikdy nebude,ale temerament a energiu to má na rozdávani, Ja ich volám ohňostroje - když to kŕmim zdrhá to jak by jste tam hodil granát- je to stroj na vejce-jak mi jednou řekl jeden množitel o Legbarkách, tohle je ale Leghorn : D …
Odpověď na příspěvek uživatele L-Kv z 26.11.2023, 12:11:54
Upravují si imaginární hnízdo. když na něm doopravdy sedí, tak si dávají stébla kolem sebe, aby bylo hnízdo OK. A protože jsou třeba mladé před snáškou, ozve se pud, aniž by třeba seděly na hnízdě. Žádná kozla, čáry a tajemství v tom nehledejte😉
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 26.11.2023, 12:34:48
No, nepřisuzujme jim chování, kterého nejsou schopny.😎 Jakože se přikrejou trávou na holých zádech, aby nebyly vidět…. Vysvětlení je prosté, jak jsem napsal, jde o pudovou záležitost, dějou se v nich věci, které jsou nové, a pudí je to (proto jsou to pudy) k úpravě hnízda, ikdyž na něm nejsou.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 27.11.2023, 07:58:15
😍 Súhlasím s Vami, že v správaní sliepok je veľa pudových prvkov, a dokonca aj snaha skryť sa pred dravcom určite patrí k pudovému správaniu sa (keďže už aj úplne malé kuriatka majú snahu podbehnúť pod kríky a nezdržiavať sa mimo krytia zhora).
To aj človek koná veľmi veľakrát pudovo a pomáha mu práve toto prežiť a zachovať si zdravie. Nie všetko analyzujeme rozumom (napr. pudovo zavrieme oči, ak sa k očiam niečo rýchlo priblíži). Ale príčinu to má. Chránime si oči pred poranením.
Otázka vlastne je, aký druh pudu nútil moju sliepku ohadzovať si chrbát trávou či slamou.