Dovolte mi uvést nepravdy na pravou míru.
Podmet 18 mm.
Podmet je prostor od spodní hrany SL rámků ke dnu, nesmysly jako je stavební zábrana nejsou v dobrém úle vůbec, svět to nezná (doporučuji podívat se jak to má vychvalovaný Langstroth). Vše píšu pro řekněme pokročilé, obeznámené s prazákladní odbornou terminologií a znalostí základních pojmů. Kdo toto nezná, musí se dovzdělat v oboru jestli chce rozumět mým článkům. Chápu přitom, jak některé dráždí slovo či pojem, že něco musí. Nemusí nikdo nic, ale pak asi nebude rozumět všemu, co píšu. Takto je ode mě míněno každé “tvrzení”. Polopatě. Každý může, když chce, šlápnout do vody. Ovšem potom nemůže chtít suchou nohu ani botu. Když tedy napíšu, pane Goro, že podmet musí být 18 mm, není to, že bych já omezoval něčí svobodu a byl tak troufalý to tvrdit a tak zlý pošlapávat nezadatelná práva jedince a nebo se rouhat Dolu a “odborným štúdiím”. Jen tvrdím, že podmet 18 mm je přesně na milimetr u včely medonosné Kraňské ta vzdálenost v uvedené části úlu, kdy včely nic nestaví na SL (Spodní Loučky) rámků. Je to maximální možná, přípustná výška.
Nižší podmet než 18 mm by byl možná výhodný pro včely, ne však pro včelařskou praxi. Musíme sbírat zimní měl. Při nízkém podmetu reálně hrozí, že mrtvolky napadané na podložku, shrnou při vytahování podložky mrtvolky, ale i s mělí, tedy že měl nezůstane na podložce a není s podložkou vytažená. Protože tam často v tu dobu (konec ledna) bývá vlhko, měl se smatlá dohromady s mrtvolkami a je nutné to vše prosívat. A taky vymetat a tím enormně (a zbytečně) vyrušit včelstvo. Proto by bylo dobré mít nejvyšší možný podmet, aby se vrstva mrtvolek nezasekla o SL rámků a dobře vedených vč není nikdy mrtvolek tolik, aby se nahromadily až mezi rámky.
Ale já nechci mít zimní vysoké dno a letní nízké 18 mm a tak používám celoročně dno, které nikomu nenutím a chytřejší to ocení. Nebudu se přecitlivělým mamánkům neustále omlouvat, že jsem nějak včelařsky vzdělán a že mám obrovskou praxi a málo co jsem nevyzkoušel. Kdo chceš úspěšně včelařit, nauč se to jako já a až to zvládneš, pak to rozvíjej dál. Pro mě je rozdíl složité dno za tisíc korun (které navíc neprospívá včelám) a nebo samo domo zhotovitelné za dvě hodiny z odpadu.
No a proč mít tedy jen 18 mm? No jak podotýkám výš - kvůli jednoduchosti konstrukce a tudíž láci dna, výhodnosti pro včely a lepší práci včelaře.
Mnozí si, jak tady čtu, stěžují na to, že do včel pletu politiku a světonázor. Měl jsem za to, že každý hledá co nejlepší, nejlevnější a co nejméně pracné způsoby včelaření. A tak když napíšu slovo MUSÍ je tím míněno, že když chce vyjmenované a další pozitivní podmínky a ne, že mu něco nařizuji. Trochu pokory přátelé prosím. Ovšem ano, někdo to rád horké a chce si liberálně = svobodně dělat věci po svém. OK, pak ale nemůže chtít mít moje výsledky.
Roky jsem nechápal na VF a pak na IF jak to může někdo nechápat a proto to jasně a polopatě píšu tady a teď.
Navíc jsem snad ve všech pracích předeslal, že nic netvrdím, že jsou to moje DOMNĚNKY, velmi často ověřené “pouze” letitou praxí v mých podmínkách (400 mnm) a že nejsem Dol a nikdo mě za zkoumání nehonoruje. Dávám tedy zadarmo co umím. Kdo chceš ber, kdo nechceš nerej, neohrnuj rypák a nech být těm, kdo zájem naučit se to, co umím já, mají. Tak snadné to je.
I já se můžu mýlit a mýlil jsem se mockrát. Jenže vždy jsem to poctivě přiznal, hlavně abych varoval ostatní aby zvěděli kudy cesta nevede. Přesněji jak to nešlo mě.
Ovšem nejsem na světě první den abych nevěděl, že Gorové a anonymové budou vždycky a všude.
A úplně na závěr ocituju první větu pana Gora:
Nepoužívam metodiku Toma a je mi úplne jedno kto ako včely chová…
No a v tom je ten rozdíl, mě jedno není když někdo ztratí radost ze včelaření kvůli neúspěchu, kterému se mohl vyhnout a taky se snažím aby každý zvěděl, jak to nejspíš nepůjde a bude to stát jen peníze a spoustu zbytečné práce. Ano, Gorův přístup k lidem je “normální” můj jiný a tvrdím, že lepší, morálnější, lidštější, ohleduplnější.