Zavítali jsme s dětma do zemědělského družstva na kravičky a telátka. Na otázky typu proč nemají rohy jsem zvládla bravurně odpovídat. Ale samotnou mě napadá otázka. Pořád se k odrohování používá metoda vypalování nebo už jsou modernější způsoby než před léty. Děkuji, Marika.
Zavítali jsme s dětma do zemědělského družstva na kravičky a telátka. Na otázky typu proč nemají rohy jsem zvládla bravurně odpovídat. Ale samotnou mě napadá otázka. Pořád se k odrohování používá metoda vypalování nebo už jsou modernější způsoby než před léty. Děkuji, Marika.
Nejsou - kauterizace nebo leptání u mlalých telat (jehňat, kůzlat) se používá stále. Je to pořád lepší, než odrohovávat větší a dospělejší kusy.
Upřímně, ani nevím, jakou modernější metodu by bylo u rohatého skotu možné použít.
Tak když už je to tady, tak já se zeptám - proč se vlastně odrohovávají?
Ve skanzenu v Rožnově bývá jeden pán, co vyrábí krásné věci z kravských rohů - knoflíky, spony do vlasů a tak… Ptala jsem se, kde je bere, ty rohy, a říkal, že bohužel už to vyrábí jen ze zásob, které má doma, že dřív rohy kupoval na jatkách, ale teď že prý už rohaté krávy moc nejsou 😔
My máme rohatou, krávu i tele, a lidi nám říkají, že to už se moc nevídá, každopádně já jsem za rohy ráda, aspoň jí máme na čem vodit. Bezrohé se vodí asi za řetěz okolo krku, ne?