Přemýšlím, jestli se dá měsíční částka na koně vůbec nějak rozumně spočítat, protože faktorů, které do výpočtů vstupují, je strašně moc, mění se v čase i v místě. Přesně jak psaly ženy nade mnou. Těžko lze srovnávat ustájení jednoho (zejm. sportovního) koně v Praze a okolí, jak píše uživatelka nade mnou, např. s mým vlastním ustájením, které je v horní dolní, nesportujeme a koně jsou mým smyslem života, tedy i veškeré rekonstrukce na domě, stájích a okolí, se dělají s ohledem na ně, stojí to nemalé peníze, ale zároveň tak zvyšuji hodnotu vlastní nemovitosti. Co je tedy dražší? Těžko říct! To, co my jsme vybudovali, nám alespoň zůstane, je to trvalé, peníze za ustájení prostě zmizí, ale tak to prostě je. Každý má jiné možnosti a na těch staví. Moje počáteční investice do chovu koní doma byla astronomická, v tehdejším měřítku v roce 2005-2006, kdy jsme vše budovali, to byly celkem prachy, v dnešní době, by to byly jenom drobné. Nedovedu si představit, budovat to teď! V současné době už se “jen vezu na vlně” toho, co jsme vybudovali před lety a vytunili ještě poměrně nedávno, a můžu říct, že jeden kůň mě měsíčně stojí s bídou tisícovku, ale holt nesmím počítat ten cca jeden mega před tím, no😄.
Aktuálně mám 1,5 snadno krmitelných koní, spotřebuji 10 kulatých balíků sena ročně, z toho 4 udělám svépomocí doma na svém a 6 jich dokoupím od kamaráda zemědělce za 700 kč/ks. Žlabového krmení dostávají jeden hrnek 250 gramů mnou míchaného müsli (sestaveno výživářkou) obě dvě dohromady, 1x denně + minerálku. Kovář jezdí 4x do roka, platím 800Kč za obě i s cestou, za jednu úpravu. Dělá víceméně korektury po mě, strouhám si sama, on to po mě jen dodělá. Veterinář, zatím jen odčervení + očkování, cenu z hlavy nevím, řekněme do 4000tis/rok. Plus letos prvně zuby, jsou to mlaďasky, cena za obě 3500Kč. Fyzio není třeba, zatím. Trenéra nemám a zatím ani nesháním, nemám potřebu. Hader na koně mám tolik, že mi vydrží až do důchodu, nepotřebuji kupovat nic, postava se mi leta nemění, neřeším. Cajky na koně mám kvalitní a často je dědí jeden kůň po druhém, tam kde to nejde, jako např. sedlo, tak to jsem kupovala letos nové za 16 000, poprvé v životě, doposud jsem měla sedla v hodnotě 1500 a šlo to, tentokrát už to nebylo možné, ale kobyla si chrochtá, za to to stálo!😊
Tže vlastně těžko říct, kolik mě to stojí měsíčně? Spíš bych dokázala odpovědět, kolik mě to stálo celoživotně - mohla jsem mít Maserati a byt v Praze. Místo toho mám dům, stáje a koně, tže asi tak😄!