Podle mě ano. Alespoň já ji tak dávám, resp. dávám ji máčenou, vždy na tři dny dopředu, a je mi jedno, zda mrzne nebo nemrzne, přeliju ji večer teplou vodou, aby rozmrzla, a nevadí mi, že nenaklíčí (protože zmrzne, žejo). Samozřejmě nesmí dojít k degradaci té pšenice, tj. nesmí zmrznout a pak rozmrznout a začít plesnivět nebo hnít, to dá rozum.
A jinak když si dáte tu práci a necháte ji naklíčit doma za oknem, tak vám nepřemrzne 🙂
Jj, klíčit to chce nad nulou. Není potřeba dávat za okno, zrno ke klíčení nepotřebuje světlo.
1. den z ní vymyju všechny nečistoty, aby nedocházelo k plesnivění, a nechám do dalšího dne ponořenou ve vodě - zrno je zcela pod hladinou. Když jsem klíčil v podmisce, tak jen pár milimetrů, teď v kyblíku i 10 cm.
2. den sleju, zrno řádně promyju a scedím, kyblík přiklápím, ale není to nutností.
3. den podávám, zbylé opět promyju a scedím a doložím na následující den.
Naklíčené zrno má třetí den výrazné klíčky, čtvrtý den už jsou patrné kořínky i vzrůstající rostlinky. Nesmí to zapáchat, vůně je, řekl bych, specifická, ale ne nepříjemná.
Rodiče kdysi dávali naklíčit pšenici. Do kbelíku na ni nalili vodu. To bylo všechno, žádné praní atd. Naklíčila pak se dala slepicím. Když to teď zkouším tak ať dělám co dělám neklíčí. Pšenici mám koupenou v ZD.
Ona vyklíčí i nepraná, ale nečistoty (myšleno plevy, zbytky stébla, či necelé zrno) jsou pak vstupní branou plísní, což celou naklíčenou várku znehodnotí, neboť to nelze pak vytřídit. Proto je lepší zrno před namočením promýt proudem vody a tyto nečistoty eliminovat.
Zrno je k dostání vysešené, proto je potřeba nechat namočené cca 24 hodin, aby se zase zavodnilo. Pak je potřeba nechat ve vlku, ale ne ve vodě, aby v pohodě klíčilo. A promýváním každý den se opět eliminují neičstoty, které by mohly celou váru zaplísnit.
Já ji zrovna klíčím nepranou a moc se s tím nevybavuji… Zaleju vodou, nechám přes noc stát s vodou, druhý den sleju a prohodím, a pak ty další dva dny pouze prohazuji a míchám, aby mi vršek neosychal a spodek nehnil 🙂 Nicméně doporučit stejný postup s čistým svědomím samozřejmě nemohu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.11.2023, 08:18:24
Já to takhle dělával taky, ale pak se mi tam jednou objevily “chlupy”, tak jsem si to raději zesložitěl a od té doby mám klid. Stejně z toho člověk ty neřády nedostane nikdy pořádně, to bych to musel přebírat jako Popelka, ale to už mi nedává smysl. Takhle je to dostatečné 😉