Odpověď na příspěvek uživatele mastnacek z 21.11.2023, 19:58:18
Jestli si dobře vzpomínám,,jednou jste psal, že máte berana nějakého malého plemene teď si nemůžu vzpomenout..🤔 …tak nam to prozraďte😀..ouessantský??..no ,nevím..ten se mi zdá mooc malý..
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 22.11.2023, 06:19:50
Ja mam ovce vesmes pokrizeny, ve stade jsou pouze dve ciste romney, zbytek krizenky se shetland v ruznych procentech. Beranci meli vlete kolem 30-35, jehnice ted v sobotu mely podobne, nejvetsi asi 36. Kdybych mel ciste masny ovce, tak by to bylo jeste lepsi.
S beranem jak se to vezme, muj nebyl zlej, berany nemazlim, ale maly decka bych k nemu uz nepustil. Ale nenadelal by takovy skody jako 100kg hovada. Kazdopadne pokud si clovek chova sobe par ovci na maso, neni potreba mit u nich velkyho masnaka. Ted mam jurskyho berana, krasavce Juru, velikost akorat.
Nevím,kam zařadit,ale je to také maso.Zabili jsme starou kozu.Dřív si je bral známý do klobás a salámů,ale onemocněl a už nedělá.Neporadíte někdo nějaký recept jak zpracovat žebra,krk,nechce se mně všechno jen zkrmit psovi.Vykoštěné zadní a přední nohy jsem zdělala na svíčkovou a guláš,ale co s tím ostatním.Poradíte?
Stará koza není nic špatného, naopak to je maso poměrně vzácné. Krk i žebra jsou výborné pečené na česneku. Pořádně je potřete rozmačkaným česnekem, slabě poprašte pepřem, potřete olejem a v zavřeném pekáči s trochou vody duste, dokud nebude maso úplně měkké až rozpadavé. V průběhu dušení podlévejte a otáčejte. Když je měkké, oberte ho z kostí a dopečte v otevřeném pekáči. Když je dobře udělané, dá se s chutí jíst i zastudena, okolo masa se udělá rosol, který si můžete nabrat na chleba.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.12.2023, 21:50:30
Zkoušela jste krk naložit do Halali s cibulí , mrkví,celerem?..a koření pepř, tymián,bobkový list,rozmarýn....tak jeden den v lednici.. krk můžete prošpikovat dobrým selským špekem..kupuji v Lidlu..a upéct……nebo česnek, špek,cibule,kmin.. klasika..
Není lepšího masa ,než vystařené maso ze staré kozy. Když jsem to poprve ochutnala ,prohlásila jsem ,že starou kozu už nikomu nedám. Ve staré německé knize o chovu koz ,doporučují vyudit ,to jsem ještě nezkoušela
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 11.12.2023, 21:50:30
To bohužel nevím. Bylo to prakticky stejné, jako se nakládá na uzení, ale maso bylo v láku 24 hodin. Zkusím se poptat, ale určitě se do vánoc k strýci nedostanu.
Můžu potvrdit, že uzené kozí maso je výborné. Já jsem ho nejdřív naložila, pak sušila asi dva nebo tři měsíce a pak se udilo. Dalo se krájet jen na úplně tenounké plátky.
Také jsem ho nakládala s celerem a divokým kořením. Posolit, popepřit a posypat tymiánem, nahrubo nastouhat celer a do něho zamáčknout maso. Navrchu také přikrýt celerem tak, aby ani kousek nekoukal. Odleželo se to v chladnu asi po měsíci, pak jsem to dusila. Tam právě se skvěle hodí ještě nějaký kousek uzeného pro zvýraznění celerové chuti. Dušený celer není moc známý a je výtečný. Podává se to s houskovým knedlíkem.
Odpověď na příspěvek uživatele nojo z 10.12.2023, 18:27:52
Za váš recept 👍.Žebra jsem na 24 hod. naložila,pak dala přes noc péct na 100°C,ráno vytahala kosti,pokrákela,přidala na plátky mrkev a brambory a celé upekla do měkka.Výborný,všichni se jen olizovali a ještě se nedostalo.Ještě jednou díky.