Vzhledem k omezeným prostorům zvažuji nákup sena/senáže zabaleného ve fólii. Má s tímto někdo zkušenost? Neplesniví? Je to vojtěška a asi něco mezi suchým senem a senáží.
Pokud je to senáž ze zavadlé píce tak kvalita závisí na kvalitě zabalení (cca. 8vrstev nepromokavé fólie) a uskladnění. Pokud se obaly poškodí při přepravě nebo jsou venku, kde k nim mohou myši, dostane se do nich vzduch, vlhkost a pak plesniví, dochází k druhotné fermentaci. Po rozdělání by měl balík být zkrmený optimálně do tří dnů, v krmelcích by neměly zůstávat zbytky.
Pokud je to senáž ze zavadlé píce tak kvalita závisí na kvalitě zabalení (cca. 8vrstev nepromokavé fólie) a uskladnění. Pokud se obaly poškodí při přepravě nebo jsou venku, kde k nim mohou myši, dostane se do nich vzduch, vlhkost a pak plesniví, dochází k druhotné fermentaci. Po rozdělání by měl balík být zkrmený optimálně do tří dnů, v krmelcích by neměly zůstávat zbytky.
ten pán od kterého je mužu mít je má venku přímo u vojtěškového pole, je to jarní seč, v jaké to je zabalené kvalitní fólii to netuším ale prokousání od myší tam asi reálně hrozí těch je u nás hodně, tedy aspoň hrabošů jestli ty to dokáží taky prokousat nevím.
Také jsem měla balíky venku a myší je u nás hodně. Dávala jsem na trávu obyč. stavební zakrývací plachtu, na ni jsem rozrovnala plastové palety od Transformu https://www.recyklace.cz/eshop/prepravni-paleta-1200x800-t09-m a na ty se narovnaly balíky se senáží. Jak nebyly přímo na holé zemi, myši do nich nelezly.
Zkuste se podívat i na spodní stranu balíků jestli nejsou poškozené a jeden ať vám pán ukáže, jak vypadá uvnitř, jestli voní, má barvu a podle toho se rozhodněte.
Díky, plastovy palety nemám a kupovat je kvůli tomu nebudu ale seženu snadno obyč dřevěné ty poslouží snad stejně. Pojedu se na to podívat, díry prohlédnu, ještě jednou děkuju.