Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 04.01.2025, 05:55:41
My Dájo taky tak, ale musíme mít oddělené ložnice, protože můj má k tomu(možná to tak ty sovy mají, co Sardullah?) lehké spaní, nejspíš bych ho budila i dýcháním natož tím, jak já se v noci melu a házím sebou na posteli levá-pravá. Já o tom nevím, jen z doslechu, či podle toho, v jakovém stavu se probudím😏
Ale já snad ani nejsem skřivan, spíš medvěd. Klidně usnu v 8, jasně, pak se někdy v noci probudím, chvíli čumím na telku a probudím se třeba až v 6🙄
Já vím, že je to nějakým vnitřním nastavením člověka, ale není ti líto hezkého dne?
Jenže to vnitřní nastavení člověk fakt nepřebije. Ze mě sovu taky nikdo neudělá. Vyhovují mi “večírky”, které začínají ve tři odpoledne a v devět můžu jet domů.
Já vím, mám to stejně, ale to nemění nic na tom, že by i bylo líto dne, kdybych ho do oběda prospala🙄 Musí to mít asi člověk i přeprogramované v mozku, páč žít v noci, připadala bych si jak upír, jak zombie.
A zajímalo by mě, jestli to takto měli lidi i staletí zpátky, co šmarjá dělali, když nemohli teda v noci spát? Telka a compy nebyli😉 svítit a třeba si číst vlastně taky nemohli, když spali všichni v jedné světnici. To už se asi nezjistí🙄
A abych se vrátila k ptáčkům…nějak je tu mrtvo, u krmítka i na vrbičkách ráno nikdo😟 Na platanu teda ráno seděla poštolka, myslela jsem, že tam chrní, ale houby, jak jsem se otočila za chvíli zpátky, už tam nebyla.
Upřímně…abych to shrnula…letos teda oproti loňsku je to u mě teda taky nějaký “mrtvý”. Neříkám, že ptactvo nemám, že nezobe…dvě krmítka dosypávám obden, plus ještě hrdlicím a kosákům, ale ten šrumec, co jsem měla v loni se teda nekoná.
Upřímně…abych to shrnula…letos teda oproti loňsku je to u mě teda taky nějaký “mrtvý”. Neříkám, že ptactvo nemám, že nezobe…dvě krmítka dosypávám obden, plus ještě hrdlicím a kosákům, ale ten šrumec, co jsem měla v loni se teda nekoná.
U nás to samé. Mnohem, mnohem míň hemžení u krmítka. A to jsem kromě slunečnice nakoupil v Zelené domácnosti hafo lojových koulí. Zamrzlo, něco sněhu napadlo. Třeba se to zlepší. Doufám teda.
Odpověď na příspěvek uživatele Q_ z 04.01.2025, 17:13:39
Lojový koule mám taky…do krmítka na koule se vejdou čtyři kousky…loni jsem to nestáhala doplňovat…teď jsem po týdnu jednu přihodila.
Tak si říkám, že buď ubylo ptáků nebo mají jinej zdroj potravy nebo začalo krmit více lidí do krmítek….a já teda v loni, jak jsem špačkovala kolik toho krmení opeřenci sežerou, tak letos jim podstrojuju více druhovým, aby si každý našel co mu chutná…ale nějak se to teda na počtech neprojevilo.
já měla zcela mrtvo asi před třemi lety. Letos byl největší nával v listopadu, ale provoz je stále značný. Dnes dorazili jíkavci. A taky čtyři straky a odpoledne pro změnu dvě sojky… A strakapoud a vrabčáci a tři druhy sýkor a červenka a hejno kosáků… prostě je stále se na co koukat.
tak jsme schválně vyfotili část hejna, co létá k nám. Jsou to jen ti, kteří se nevešli do krmítek a sbírali ze země, tak jsem zvědavá, jestli to někdo dokáže sečíst, my doma všichni došli k jinému počtu.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.01.2025, 09:31:24
Sčítat nebudu, ale závidím vám v dobrém. U nás je celkem otevřená krajina, ale oproti minulým rokům je úbytek patrný. Loni pytel slunečnice a kousek. Sypal jsem do krmítka a na zem od konce listopadu cca. Jablka pro kosáky. Letos jen hrdličky zatím (co je krmím a v létě ráno hrubě před šestou řvou na komíně při otevřeném okně jak paviáni… v dobrém) a pár sýkorek. Kde jsou vrabci a ten strakapoud? U souseda na stromě mají straky hnízdo. Létají, ale jinde. Uvidíme.