Dobrý den, mám doma už tři roky dvě želvy nádherné. Nevím jestli jsou to kluci, holky nebo páreček ale rychle rostou a švagr mě straší že až ještě povyrostou budou se vzájemně kousat je to pravda?
A přesto platí to co vám odpověděl lupus4. Například u mne k žádné přímé agresi, ať už v rámci jednoho druhu nebo mezidruhové, nedošlo. Rozhodně ne k žádné která by stála za povšimnutí, přesto slýchávám že se to občas stává.
Dobrý den, mám doma už tři roky dvě želvy nádherné. Nevím jestli jsou to kluci, holky nebo páreček ale rychle rostou a švagr mě straší že až ještě povyrostou budou se vzájemně kousat je to pravda?
Možná by pomohlo sem dát fotografii. Jednak by se dalo určit, zda jde skutečně o nádherky (net je plný chybně určených želv), ve třech letech lze poznat bezpečně pohlaví při správné péči.
Co se týká interakce mezi nimi - agrese může vycházet jak při chovu jednoho pohlaví (dva samci, dvě samice, dominance..), tak při chovu páru, kdy se ale nedá říct, že agresivnější je jedno z nich - někde zlobí kluci, otravní pokusy o páření - se jim nedivím 😀, jinde naopak napadá samice samce (dělala to třeba jedna konkrétní samice ve skupině). Jak bylo dobře psáno, je to i o prostoru, členění nádrže, odpovídajícím krmení, ale i roční době. Rozhodně ale vítám chov ve větším počtu, než chov soliterních kusů. Celé je to o tom pozorovat vlastní zvířata, sledovat jejich zdravotní stav i změny chování. Moji samci otravovali samičky vždy zjara, později to opadá a už je klid. Na druhou stranu samice, kterou samec otravoval moc občas získal výchovný kousanec a zas byl klid. Rozhodně ale nelze paušalizovat tvrzení že po nějaké době se budou samy napadat. Hodně párů i zvířat ve skupině funguje harmonicky a rozhodně zdravěji, než samostatně chovaná zvířata, která se točí dokolečka ve snaze kontaktovat svůj odraz ve skle…