Ja som raz dávala sliepkam do vody, nepáčil sa mi v tom čase ich trus (bol redší, ale možno bol aj tak v poriadku), teda preventívne, poradil mi to jeden chovateľ. Dávkovanie mi odporučil 1 strúčik cesnaku na 1 liter vody, 10 dní za sebou.
Odpověď na příspěvek uživatele zvedavec z 10.11.2023, 13:31:50
Občas nasekany nebo lisovaný česnek dávám slepicim do mléka s rozmočenym chlebem..to by se utloukly😀nezbyde nic..ale to je jen tak preventivně ,parazity nemaji..
Prosím, podáváte drůbeži česnek pokud jo jak, voda výluh nebo rozmáčklý v krmení? Co drůbeži přináší.
Česnek pro drůbež je vynikající, stejně tak pro holuby i člověka. Jde o přírodní antibiotikum bez vedlejších účinků a nedá se přeávkovat. Především podávat, jako prevenci a to v libovolné formě, tepelně neupravené. Celkem málo pracné pro slepice je rozdrtit do míchanice. Podávám preventivně 3 dny každých 14 dnů. Pokud je slepice apatická, jde do karantény, kde ji “léčím” 7 dní kouskem česneku přímo do zobáku. Pokud se “nezmátoží” nastupuje sekerka. Jsou to spíše ojedinělé případy.
Já zkrmovala odpad z pěstování - zelené stvoly, co se stříhají, aby měl česnek velké stroužky. Co se nevlezlo do pomazánky pro mě, to bylo pro slepičky. Taky jim to chutnalo.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 10.11.2023, 16:08:46
Ještě měkké,zelené stvoly také vylamuji a dávám i kozám 😀..také je používám v kuchyni, pomelu na masovém mlýnku.. ,zamrazim a přidávám nejen v zimě do polévek..👍
Já dávám slepicím každé ráno směs šrotu s odřezky zeleniny nebo strouhanou mrkví a tak a do toho občas přidávám pokrájený stroužek česneku. Vyzobou to do mrtě😉
Začervena je každá drůbež. Určité začervení je nedílnou součástí traktu venkovních zvířat. I právě odčervená drůbež má při laboratorním rozboru trusu pozitivní nálezy, na jednu-dvě hvězdičky (nízký výskyt).
Záleží na prostředí, kondici a odolnosti jedinců. Při odčervování je vhodné znát parazita a odčervovat cíleně proti němu - žádný přípravek nezasáhne celé spektrum parazitů. Tolik k těm “parazitůprostým chovům”.
Česnek může drůbež částečně odčervit, vypuzuje např. škrkavky. Vypuzuje je ale živé, takže je slepice mohou znovusezobnout.
Obvykle se jedna celá prolisovaná palice česneku přes noc louhuje v 8 L vody a ráno se podá drůbeži k pití.
Nebo si můžete koupit hotový preparát - Knoblamin (byť pro holuby) a drůbeži ho podávat podle návodu, plus jsou na odkazu popsány další přínosy česneku.