Nebudu přímo reagovat na konkrétní příspěvek a jeho autora, takže jen obecně. Nezdá se náhodou všem zúčastněným že se zde vyvíjí ukázkový příklad toho proč pravidelně vítězí, se svými mnohdy absurdními nápady, aktivisté a jim podobní dobrozvěsti? Není to náhodou proto protože se dokážeme, kolegové a kolegyně, celkem spolehlivě dehonestovat sami mezi sebou? Tato spontánně předváděná forma “jájínkovství” kdy můj zájem je vždy důležitější než zájem kolegy, byť trochu jinak orientovaného, je nebezpečná pro všechny, hezky spravedlivě a rovným dílem. Myslím že pokud budeme v tomto duchu pokračovat i nadále, brzo se nebude hádat o čem a zbydou na chovatelství jen vzpomínky.
Tak a teď si připadám, krucinál, jako dobroser také ale vydržím to.
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 05.11.2023, 06:42:26
Tak ono se 100% lidí nedomluví nikdy, že jo. Ale tady je to jenom jedna proti všem. A navíc si nemyslím, že zrovna tohle aktivisty nějak ovlivní.
Ti už mají tu svou inkviziční vizi dávno - viz moje soukromá korespondence s jednou členkou záchranného spolku, která nechává kastrovat nedospělé psy a feny . Veškeré mé (lékařsky podložené) argumenty smetla ze stolu a já byla nakonec ta špatná, která za všechny nechtěné psy může.
Nebudu přímo reagovat na konkrétní příspěvek a jeho autora, takže jen obecně. Nezdá se náhodou všem zúčastněným že se zde vyvíjí ukázkový příklad toho proč pravidelně vítězí, se svými mnohdy absurdními nápady, aktivisté a jim podobní dobrozvěsti? Není to náhodou proto protože se dokážeme, kolegové a kolegyně, celkem spolehlivě dehonestovat sami mezi sebou? Tato spontánně předváděná forma “jájínkovství” kdy můj zájem je vždy důležitější než zájem kolegy, byť trochu jinak orientovaného, je nebezpečná pro všechny, hezky spravedlivě a rovným dílem. Myslím že pokud budeme v tomto duchu pokračovat i nadále, brzo se nebude hádat o čem a zbydou na chovatelství jen vzpomínky.
Tak a teď si připadám, krucinál, jako dobroser také ale vydržím to.
Máte pravdu. Nicméně jsem vlastně za hysterické výlevy Leithian ráda, protože to pouze potvrzuje mou nechuť k tomu jakékoli moje zvíře dobrovolně registrovat do jakéhokoli seznamu. Jakmile je něco nebo někdo snadno dohledatelný, stačí pár cvoků, co na svoji stranu strhnou dav dobroserů a snadno se prosadí jakékoli represe a zákazy.
Asi takto, podle mého každý, kdo vlastní zvíře za něj nese zodpovědnost a zodpovídá za případné škody. (Nepíši to z důvodu, že mám své kluky očipované pro případ, že by se mi zaběhli.)
Pes, který pokouše člověka za jeho chování nese zodpovědnost majitel.
Ale z mého pohledu by měly být očipovaná všechna zvířata v zájmovém chovu. (nemyslím čipování slepic či prasat). Pokud by utekl majiteli had, měl by si výjezd a odchyt zaplatit sám. Navíc čipování by zabránilo takovému chování jako nechání morčat v plastovém boxu a igelitové tašce na zastávce busu. Pokud majitel už zvíře nechce má ho přinejmenším povinnost odvést do útulku a ne k popelnicím.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 05.11.2023, 10:03:19
..tak drobné hlodavce určitě ne, ale psi a kočky důsledně…u těch morčata a jiných hlodavců, lidi to nesmyslně množí a pak se toho takhle zbavují…ono kdyby se kupovalo od chovatelů za větší peníz, tak buď by nekoupili anebo by se snažili alespoň prodat dal a ne se toho zbavit jako odpadu….
Asi takto, podle mého každý, kdo vlastní zvíře za něj nese zodpovědnost a zodpovídá za případné škody. (Nepíši to z důvodu, že mám své kluky očipované pro případ, že by se mi zaběhli.)
Pes, který pokouše člověka za jeho chování nese zodpovědnost majitel.
Ale z mého pohledu by měly být očipovaná všechna zvířata v zájmovém chovu. (nemyslím čipování slepic či prasat). Pokud by utekl majiteli had, měl by si výjezd a odchyt zaplatit sám. Navíc čipování by zabránilo takovému chování jako nechání morčat v plastovém boxu a igelitové tašce na zastávce busu. Pokud majitel už zvíře nechce má ho přinejmenším povinnost odvést do útulku a ne k popelnicím.
Ale jak toho chcete dosáhnout? U psů to šlo snadno, bez čipu není povinná vakcinace proti vzteklině. Ale jak přinutíte majitele venkovních koček nebo těch morčat? Jo, tam by to ještě šlo u poctivých chovatelů.
..tak drobné hlodavce určitě ne, ale psi a kočky důsledně…u těch morčata a jiných hlodavců, lidi to nesmyslně množí a pak se toho takhle zbavují…ono kdyby se kupovalo od chovatelů za větší peníz, tak buď by nekoupili anebo by se snažili alespoň prodat dal a ne se toho zbavit jako odpadu….
Ale viz výše - jak to chcete udělat u těch venkovních koček? Ke kterým se třeba nikdo nehlásí, protože něčí Micka povila koťata a ta už mají vlastní koťata.
Jedině, že proběhne masívní odchytová akce a - když kočka nebude očipovaná, tak se utratí.
Psy čipované mám. Stálo to pro mě zanedbatelnou částku, ale jde o princip. K čemu to je?! Registr není, je čistě moje věc, jestli je někam registruju nebo ne. Kdo zaplatí provoz podobných registrů ? Z daní? Takže budu platit další poplatky? Kdo bude vymahat pokuty? Systém, který je přetížený už teď?
Jenže oni nebudou kupovat za větší peníz od chovatelů. Viz množení psů bez PP. A u popelnic se nacházejí morčata, králíci, koťata, štěňata - je to o nastavení jedince. I od čipované samice můžu ta mláďata pohodit.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 05.11.2023, 10:17:06
….já vím, ale to jsou jen nápady, protože to je kolikrát fakt děs a běs…onehda se tu někde chlubil množitel morcat, jaké že má pěkný vrh, no bylo to takové barevné a myšoidni….tak by mn zajimalo co s tím dělá.. rozdá se a pár jich možná u popelnic nebo v lese také skončí…
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 05.11.2023, 11:21:01
A třeba je použije jako krmení pro hady. To je prostě volba, před kterou je postaven dnes a denně kdejaký chovatel. Nemůžete všechno vtěsnat do krabiček a předpisů. Za prvé nefunguje to. Za druhé, ve finále znechutíte chov zvířat lidem, kteří si pro radost svou a svých dětí drží pár zvířat bez chovatelských ambicí, zkomplikujete život poctivým chovatelům a ani v nejmenším neovlivníte bezskrupulózní množiče neřkuli lidi, kteří skutečně zvířata týrají.
A co postinjekční sarkom? Nebudu čipovat kočku. Pravděpodobnost problému je 1 : 500 - 1000. Slepice, jak mi bylo řečeno, jsem čipovat chtěla, neb Češi kradou převelice, to prý zabije, tak nic. Co si myslíte, že se stane s morčetem, hadem? Želva taky chcípne. A děcka nemají čip proč, dyť nemaj ani občanku! Nehoráznost tohleto. Žádám okamžité čipování lidí, co mi tady hází odpadky do mé popelnice; vedle popelnice, hlavně Jihočeši a Pražáci, co nemají kilo na zaplacení odpadů chatařů, to jsou, jak vidno, nesvéprávní lidé, potřebují čip a psovoda, a to ihned!