Aktuálně: 3 715 inzerátů210 545 diskuzních příspěvků18 253 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

jo012810
jo012810 10.03.2024, 17:39:44 xxx.xxx.101.35
PETROSMORAVICUM:

Může to souviset s aktuálním stavem na hnízdech. Mě se v minulosti na jaře stratily 3 holubice ze 4 párů.

U mne je to přímo naopak. Ztácejí se holubi (1,0). Dobrá zpráva je, že dnes jsou ze 4 “ztracených” doma dva kusy rok 23- 1,1 a chybí dva starší holubi. Uvidíme, zda ještě něco příjde. Přes letošní zimu jsem mněl více takovýchto “falešných” ztrát, aby po několika dnech byly kusy opět doma. Prostě, příroda je příroda a já bydlím, kde bydlím….

list
list 10.03.2024, 19:04:24 xxx:xxx.e29e:dd30
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 10.03.2024, 17:39:44

Tak to je dobrá zpráva 😉 Je fakt, že u nás, jak jsem psal, moc útoků nezažíváme, alespoň pernatých, ale občas se stane, že se holubi vrátí na holubník až druhý den. U jedné holubice mě to opravdu udivilo, protože, když jsem ji přinesl, nedokázala ulétnout dva metry a najednou se vrátila z flámu až ráno😲

LindaH (neregistrovaný) 11.03.2024, 08:33:02 xxx.xxx.168.107
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 07.03.2024, 20:12:16

Děkuji velmi pěkně za návod a informace. Opravdu krása♥. Mohla bych ještě poprosit o foto vnitřku nyní. Děkuji Vám a ať se Vám daří. Jakmile můj muž něco vytvoří, určitě se dám foto. Nyní musím sehnat potřebné knihy. 

jo012810
jo012810 16.03.2024, 15:20:31 xxx.xxx.101.29
jo012810:

U mne je to přímo naopak. Ztácejí se holubi (1,0). Dobrá zpráva je, že dnes jsou ze 4 “ztracených” doma dva kusy rok 23- 1,1 a chybí dva starší holubi. Uvidíme, zda ještě něco příjde. Přes letošní zimu jsem mněl více takovýchto “falešných” ztrát, aby po několika dnech byly kusy opět doma. Prostě, příroda je příroda a já bydlím, kde bydlím….

Bohužel, ztáta dvou starších 1,0 je již asi definitivní. Uvidíme, zda to mé malé hejnko vůbec ustojí. Musím být trpělivý.

Anonymní (neregistrovaný) 28.03.2024, 12:52:19 xxx.xxx.7.233

Já jsem slyšel že bílé barvy holubů si dravci tolik nevšímají je to pravda nebo blbost?

jo012810
jo012810 28.03.2024, 15:15:09 xxx.xxx.101.29
Anonymní:

Já jsem slyšel že bílé barvy holubů si dravci tolik nevšímají je to pravda nebo blbost?

Nevím, v mých podmínkách si dravci všímají všech různobarevných holubů a to i u mých známýh v okolí. Třeba dnes, kdy je odpoledne polojasno a slunečno, jsem shlédl další přírodní představení. Než jsem zašel pro foťák, už byl konec představení. Několik mých čejek se posledních cca 10 dnů osmělilo a rády se proletují.  Když jsem šel krmit, čejky se proletovali a v momentě se zde objevil útočící pár krahujců. Nebýt to moje holubi, byl by to krásný pohled. Čejky, asi polovina, okamžitě střemhlav zalétly do holubníku a drůhá půlka akrobatickým kličkováním zvýšila výšku letu a následně se vrhla opět do bezpečí holubníku. Příroda je úžasná a nedá se uplatit a bezmilosti potrestá zaváhání…..Dnes se žádný tres pro holuby nekonal. Paráda. Co nezabíjí, posiluje.

jo012810
jo012810 09.04.2024, 18:33:55 xxx.xxx.101.29
jo012810:

Bohužel, ztáta dvou starších 1,0 je již asi definitivní. Uvidíme, zda to mé malé hejnko vůbec ustojí. Musím být trpělivý.

Příroda zná různé “fígle” a tak mi jeden předvedla. Po zimně u mne zůstal slovy jeden starší holub (1,0) a mám nepříjemný dojem, ža i všechna loňská (přežívší) holoubata budou holubice. U českých čejek je pro mne extrémně těžké určit pohlaví. Ujistil mě Ing. Zach, že i on má problém (a to chová čejky od mládí) a tepre až snese vajíčka, jde u tutovou holubičku. A nyní k tomu fíglu. Zapářila se mi holubička z roku 21 s loňských holoubětem. Tak jsem se radoval, že mám alespoň jednoho dalšího holuba. Ale ouhej. Postupně “pár” nanasel 4 vajíčka… Tedy dvě holubičky. Tři vajíčka byla oplozená a protože jsem neodebíral vajíčka a nechal sedět, zjistil jsem, že 3 byla oplozená. V sobotu se vylíhla první dvě holoubátka a včera (v pondělí) i poslední. Jsem zvědav, zda všechna holoubata budou vyrostou a vyletí. Když jsem měl pošťáky a jeden rok jsem měl nouzi o samce (létal jsem přírodu), 3 holubice se zapářily s jedním samečkem a svorně seděly v jednom velkém budníku, každá na svém hnízdě a holub se jen tak u nich “producíroval”. S ním jsem nezávodil, ale holubičky byly spolehlivé závodnice. Nenechal jsem jim vyklubat holoubata a létaly s nimi z vajec skoro měsíc. Mezi tím nějaký sameček přišel o holubičku a tak tento “harém” pomalu skončil. 

Obrázek
JZ (neregistrovaný) 15.04.2024, 07:56:32 xxx.xxx.119.11
jo012810:

Příroda zná různé “fígle” a tak mi jeden předvedla. Po zimně u mne zůstal slovy jeden starší holub (1,0) a mám nepříjemný dojem, ža i všechna loňská (přežívší) holoubata budou holubice. U českých čejek je pro mne extrémně těžké určit pohlaví. Ujistil mě Ing. Zach, že i on má problém (a to chová čejky od mládí) a tepre až snese vajíčka, jde u tutovou holubičku. A nyní k tomu fíglu. Zapářila se mi holubička z roku 21 s loňských holoubětem. Tak jsem se radoval, že mám alespoň jednoho dalšího holuba. Ale ouhej. Postupně “pár” nanasel 4 vajíčka… Tedy dvě holubičky. Tři vajíčka byla oplozená a protože jsem neodebíral vajíčka a nechal sedět, zjistil jsem, že 3 byla oplozená. V sobotu se vylíhla první dvě holoubátka a včera (v pondělí) i poslední. Jsem zvědav, zda všechna holoubata budou vyrostou a vyletí. Když jsem měl pošťáky a jeden rok jsem měl nouzi o samce (létal jsem přírodu), 3 holubice se zapářily s jedním samečkem a svorně seděly v jednom velkém budníku, každá na svém hnízdě a holub se jen tak u nich “producíroval”. S ním jsem nezávodil, ale holubičky byly spolehlivé závodnice. Nenechal jsem jim vyklubat holoubata a létaly s nimi z vajec skoro měsíc. Mezi tím nějaký sameček přišel o holubičku a tak tento “harém” pomalu skončil. 

Obrázek

Super diskuze, celou jsem pročetl a dávám palec hore. Jak to dopadlo s těmi 3 holoubaty v posledním příspěvku? Tipuji že to nejmenší nepřežilo.

jo012810
jo012810 15.04.2024, 18:43:59 xxx.xxx.101.29
JZ:

Super diskuze, celou jsem pročetl a dávám palec hore. Jak to dopadlo s těmi 3 holoubaty v posledním příspěvku? Tipuji že to nejmenší nepřežilo.

Zatím žije i to nejmenší. Nechávám vše na přírodě. Jak to dopadne, rozhodně sdělím a držím palce dalším holubářům, kteří mají podobné snahy, jako já.

jo012810
jo012810 20.04.2024, 07:35:49 xxx.xxx.101.29
jo012810:

Zatím žije i to nejmenší. Nechávám vše na přírodě. Jak to dopadne, rozhodně sdělím a držím palce dalším holubářům, kteří mají podobné snahy, jako já.

Ano, zatím žijí všichna 3 holoubata. To nejmenší hodně zaostává, neboť bylo příliš brzy krmeno zrním a ne kaší. Až bude jasné, že by z něho nic nebylo, budu muset jej utratit. Nicméně, ztrátam není konec. 18.4. jsem zaznamenal další útok, sice ne úplně úspěšný. Jak je vidět níže loňská (pravděpodobně) holubička přišla o pravou nohu. Byla vytržena úplně u trupu. Takovýto holub by neměl šanci přežít…

Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 24.04.2024, 05:14:29 xxx.xxx.101.29

Jak jsem psal, menší holoubě zaostalo tak, že nebylo k životu. Takže dorůstají jen dvě holoubata a holubice je vzorně krmí….Bohužel, fotka se nějak nepovedla, aby bylo hodně názorné…

JZ (neregistrovaný) 25.04.2024, 07:39:22 xxx.xxx.119.11

to mě mrzí, ale dalo se to čekat, bylo o dost menší. Příroda je krutá, ale stejně by bylo slabší než ta dvě. A vůbec, podařilo se vám nebo i jiným odchovat od jednoho páru více než 2 holoubata?

machy43
machy43 25.04.2024, 22:38:47 xxx:xxx.360d:63c0
»
Odpověď na příspěvek uživatele JZ z 25.04.2024, 07:39:22

Ano. Loni na jaře odcházely dva páry do nového domova a jeden už měl holoubata. Podsadil jsem je k párům, které měly holoubata stejně stará a oba páry odchovaly všechny tři. 

Raspic
Raspic 26.04.2024, 10:18:43 xxx.xxx.127.8
»
Odpověď na příspěvek uživatele machy43 z 25.04.2024, 22:38:47

Ano. 

Obrázek
jo012810
jo012810 28.04.2024, 11:56:50 xxx.xxx.101.29
machy43:

Ano. Loni na jaře odcházely dva páry do nového domova a jeden už měl holoubata. Podsadil jsem je k párům, které měly holoubata stejně stará a oba páry odchovaly všechny tři. 

U men by (s největší pravděpodobností) ta tři holoubata holubice dokrmily. Problém byl v tom, že to třetí se vylího opožděně a začalo příliš brzy být krmeno zrním. Nicméně opět v tomto týdnu jeden neúspěšný útok v podobě nějakého peří na zahradě. Včera jsem opět viděl po ránu dva krahujce přilétnou na břízy a čekali, ale marně. Asi za 15 min. odlétli.

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 03.05.2024, 14:08:56 xxx.xxx.127.16
jo012810:

U men by (s největší pravděpodobností) ta tři holoubata holubice dokrmily. Problém byl v tom, že to třetí se vylího opožděně a začalo příliš brzy být krmeno zrním. Nicméně opět v tomto týdnu jeden neúspěšný útok v podobě nějakého peří na zahradě. Včera jsem opět viděl po ránu dva krahujce přilétnou na břízy a čekali, ale marně. Asi za 15 min. odlétli.

Obrázek

Sleduji časté útoky dravců na váš chov. Chci se zeptat, dá se udržet dlouhodobě (myslím 5 let a víc) takový chov aniž by se musel doplňovat nakoupenými holubami z venčí?

jo012810
jo012810 03.05.2024, 17:05:01 xxx.xxx.101.29
Anonymní:

Sleduji časté útoky dravců na váš chov. Chci se zeptat, dá se udržet dlouhodobě (myslím 5 let a víc) takový chov aniž by se musel doplňovat nakoupenými holubami z venčí?

Na vaši otázku se pokusím odpovědět více obšírně. Od roku 1958 jsem choval poštovní holuby a závodil s nimi. Poslední závodní sezóna byla (snad se nepletu) v roce 1988. Souběžně jsem choval s přestávkou i české voláče sivé do roku 2012. Ani v těchto chovech jsem se neobešel bez “přívodu” nepříbuzných jedinců. Sice sporadicky a ne kvůli ztrátám od dravců. České čejky jsem si pořídil v roce 2021. Proč? Vše jsem někde již popsal. Moje zatím krátká zkušenost s českými čejkami zní, že pokud přinést něco nového pak, jako vajíčka, či malé holubě na misce. Podložit a odchovat. Důvodem je to, že v současné době žije u mne jediná holubice, která u mne nevylétla. Možná to je jen moje domněnka, kterou budu muset prověřit v praxi již v tomto roce. Přírodní podmínky se u nás výrazně změnily díky změně způsobu obhospodařování krajiny, kdy klesla její úživnost pro pernaté dravce a ze zákona jsou bez výjimek chráněni. Vlákno jsem právě založil pro výměnu zkušeností holubářů s volným chovem v denšních podmínách a tím (třeba) inspirovat další nadšence. Ještě musím znovu zdůraznit, žeexteriér holubů není pro mne zásadním kritériem…

jo012810
jo012810 24.05.2024, 11:43:04 xxx.xxx.101.29

Květnová reportáž z mého minichovu je mírně optimistická. Jak jsem psal,  po útocích dravců a ztrátách mi zbyl jen jeden samec z roku 2022 a mezi loňskými jen holubice. To dnes již mohu tvrdit s jistotou. Takže mám vlastně jen jeden pár a několik “párů” holubic. Tu i tam se stane, že některá lesba snese oplozené vajíčko. To se daří především vitální křížence s PH, o niž jsem dlouho doufal, že to bude holub. Jediný pár má (na mé poměry), celkem slušně kreslená holoubata. Uvidíme, jestli některé přežije do dalších let. Včera se vyklubala holoubata pod kříženkou PH. Pro ilustraci na fotce.

Obrázek
jo012810
jo012810 26.05.2024, 15:35:02 xxx.xxx.101.29
jo012810:

Květnová reportáž z mého minichovu je mírně optimistická. Jak jsem psal,  po útocích dravců a ztrátách mi zbyl jen jeden samec z roku 2022 a mezi loňskými jen holubice. To dnes již mohu tvrdit s jistotou. Takže mám vlastně jen jeden pár a několik “párů” holubic. Tu i tam se stane, že některá lesba snese oplozené vajíčko. To se daří především vitální křížence s PH, o niž jsem dlouho doufal, že to bude holub. Jediný pár má (na mé poměry), celkem slušně kreslená holoubata. Uvidíme, jestli některé přežije do dalších let. Včera se vyklubala holoubata pod kříženkou PH. Pro ilustraci na fotce.

Obrázek

Navážu na příspěvek fotkami holoubátek, o nichž jsem psal. A další dobrá zpráva. Od mladého chovatele z Podkrkonoší jsem si přivezl dva samce čejek z volného chovu z podobných podmínk, jako u mne. Jeden, černý, přežil již několik zim, druhý modrý černopruhý (kříženec z 2. generace z PH) je mladší. Oba splňují moje požadavky -zkušenosti z volného chovu. Na xeteriér nehledím. Třeba se podaří po nich něco odchovat s ostražitostí přežít i přes zimu.  Jsem mírný optimista a teřba se k nám dvěma přidá někdo další a nebo alespoň sdělí své zkušenosti.

Obrázek Obrázek
Mojmír (neregistrovaný) 27.05.2024, 12:58:18 xxx.xxx.33.128

Vaše zkušenosti s volným chovem jsou na dnešní dobu obdivuhodné a proto bych se rád zeptal jestli vůbec řešíte věkovou obměnu hejna, myslím tím vyřazování starších kusů a zařazování mladých nebo jestli toto probíhá zcela přirozeně a regulují to přirození nepřátelé.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.