Aktuálně: 3 544 inzerátů216 753 diskuzních příspěvků18 330 uživatelů

České čejky volný chov holubů i jiných plemen

Raspic
Raspic 06.12.2024, 19:26:13 xxx:xxx.8383:ed6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 06.12.2024, 16:35:12

Nádhera !!

jo012810
jo012810 08.12.2024, 08:45:56 xxx.xxx.101.29

Snídaně v trávě. I tak by se mohla nazvat fotka poblíž holubníku. V pátek skoro zima 15 cm sněhu a dnes v neděli je opět zelono se zbytky sněhu a tak i nadále krmím rozhozem po zahradě….

Obrázek
Jirka P. (neregistrovaný) 09.12.2024, 19:20:27 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 08.12.2024, 08:45:56

Dobrý večer, máte pěkné hejnko. Předchozí dvě zimy jsem míval podobně početné hejno, ale letos, protože jsem dokončil další menší holubník, jsem si jich nechal pro jistotu o něco víc. Pokud přežijí zimu, tak na jaře zredukuji na 5 max. 6 párů. Krmítka jsem letos zrušil a krmím taky rozhozem 2x denně. Pravda ale je, že na jaře a v létě, kdy kvůli holoubatům přidávám tak 15-20% "dražšího" zrní (proso, čirok, len, řepku, slunečnici) neházím tak ze široka, aby zrní našli a nesezobali to vrabci. Grit už taky nedávám, jen jim někam na krtinec dávám nadrcené vaječné skořápky a kamennou sůl.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
jo012810
jo012810 10.12.2024, 05:26:18 xxx.xxx.101.29
Jirka P.:

Dobrý večer, máte pěkné hejnko. Předchozí dvě zimy jsem míval podobně početné hejno, ale letos, protože jsem dokončil další menší holubník, jsem si jich nechal pro jistotu o něco víc. Pokud přežijí zimu, tak na jaře zredukuji na 5 max. 6 párů. Krmítka jsem letos zrušil a krmím taky rozhozem 2x denně. Pravda ale je, že na jaře a v létě, kdy kvůli holoubatům přidávám tak 15-20% "dražšího" zrní (proso, čirok, len, řepku, slunečnici) neházím tak ze široka, aby zrní našli a nesezobali to vrabci. Grit už taky nedávám, jen jim někam na krtinec dávám nadrcené vaječné skořápky a kamennou sůl.

Krásní moravští pštrosi “lesní”. U mne sice grit mají i škořápky v převoliérce, ale moc si gritu nevšímají. Jen škořápky mizí. Na vašem příkladu je vidět, že lze chovat i MP na volno a to je teprve ta krása….

jo012810
jo012810 15.12.2024, 16:45:41 xxx.xxx.101.29

Špatná zpráva, také zpráva. V pátek 13.12. bylo unás skoro polojasno a tak si holubi užíval aktivit a kroužení. Na konci dne chybělo jedno donešené černé holoubě a do dnes se neukázalo. Takže, ztráta. Pernatí dravci stále útočí a kdo rychle při zemi neprchá se schovat má smůlu. Zatím ztráty jen kříženců 2. generace s PH a u mne nevylétlých čejek.

Jirka P. (neregistrovaný) 19.12.2024, 19:59:27 xxx.xxx.16.106

Dobrý večer, dnes jsem byl doma, bylo po dlouhé době docela slunečno, tak holubi dostali koupadlo. Někdo se mě tady ptal, jak mi létají po koupání, tak jsem se na ně zaměřil. "Moji" holubi po několikaminutovém válení se ve vaně nemají problém ihned vzlétnout a odletět na střechu holubníku. Pravda, není to let nijak elegantní, ale létají i úplně promáčení. Koupený holub, kterého tady mám už víc jak 2 roky, nebyl schopen vyletět 2 m vysoko a padl do trávy. Holub, co nemá možnost už od mládí volně létat, to nikdy nedožene. Ačkoliv se rozlétají téměř všichni voliéroví holubi, nikdy to už nedoženou.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
list
list 20.12.2024, 07:20:27 xxx.xxx.170.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 19.12.2024, 19:59:27

Tak moji pštrosi se dokáží v létě promáčet, že z nich odkapává voda a létání je v tu chvíli opravdu nemožné. Myslím, že to bude spíš v povaze holuba, protože to dělají jen asi dva holubi z hejna a občas se to povede nějakému výletku. 

Jirka P. (neregistrovaný) 20.12.2024, 14:25:43 xxx.xxx.16.106

Dobrý den, blíží se konec roku, a tak bych rád zhodnotil letošní, již 2., sezónu v holubníku na kůlu. Začal jsem s 6 páry: 

Pár č1: sedmi letý holub a moje roční holubička; Tento holub vždy končí s hnízděním už někdy v září při pelichání a pokračuje až v únoru, ale přesto stihli 6x zahnízdit se 100% úspěšností🙂. Odchovali 12 silných a pěkných holoubat.

Pár č2: můj "nejvýkonnější" pár. Minulý rok měli 15 holoubat a ani letos nezklamali a v 7 hnízděních měli 12 holoubat. Ještě by jedno hnízdění určitě zvládli, ale v září jsem holubičku daroval, protože asi nebyla čistokrevná. Některá holoubata byla spíš kávová než černá, přesto jsem dva jejich potomky použil do dalšího chovu právě kvůli jejich velké plodnosti.

Pár č3: tento pár měl v roce 2023 téměř pokaždé jen 1 holoubě, ale letos se zlepšil a v 7 hnízděních měl 11 holoubat. Taky by ještě pokračovali, ale rovněž jsem holubičku v září daroval. Byla šupinatá, koupil jsem ji z nouze po první zimě, kdy mi zbyly jen 2 holubičky a černou jsem už nesehnal. Jejich potomci byli sice černí, ale v další generaci se šupinatost projevila viz pár č4.

Pár č4: mladý pár, holubice po páru č3, nedávali pěkná holoubata, tak jsem se jich po 6 holoubatech, která šla všechna do kuchyně, zbavil, abych si uvolnil místo pro výletky.

Pár č5: moje roční holubička a mladý koupený holub. Holub se musel prvně trošku rozlétat, a tak začali hnízdit až někdy v březnu. Holubička ho učila nosit na hnízdo🙂, později se chytl a vzorně nosil. Tento mladý pár měl v prvním hnízdění 1 holoubě, ve druhém nechali sotva vylíhlá holoubátka uhynout, ale v následujících 3 hnízděních už nezaváhali a měli po 2 pěkných holoubatech. Holub, blbec, se ale bohužel koncem října utopil v sudu. Normálně mám na sudu pletivo, protože se mi tam už nějaký výletek utopil, ale zrovna jsem dělal ve skleníku a potřeboval vodu, a tak tam kryt chvíli nebyl☹️.

Pár č6: můj roční holub a koupená starší holubička; tak těm se z počátku moc nevedlo a první 3 hnízdění nedopadla. V následujících 4 hnízděních odchovali 6 holoubat. Poslední jejich holoubata vylétla asi před 2 týdny.

Pštrosi mi opět dokázali, že když mají volnost a moc se jim do toho nekecá, jsou velice plodní. Z mého původně zamýšleného "okrasného" chovu se stal chov "užitkový". Do kuchyně putovalo asi 40 holoubat. Holubi za celou dobu, co je mám (asi 2 a čtvrt roku), nedostali žádná léčiva, vitamíny a podobně, jen vodu, zrní, kamennou sůl a drcené vaječné skořápky. Jak jsem zde již někde psal, nevystavuji a vystavovat nehodlám, a tak nechávám víceméně na holubech samotných, aby si vybrali partnera. Jen sleduji, aby byl pár nepříbuzný a případně neměl stejné vady. Když se výjimečně stane, že se najdou příbuzní, pak musí jeden z kola ven. Přepářit se v mých podmínkách nedají. Dostal jsem radu, že min. po tři generace by neměli mít žádného společného předka, a to chci striktně dodržovat. Bohužel to vyžaduje pravidelný nákup 1-2 holubů ročně od chovatelů. Tak jako teď, kdy zrovna usazuji jednoho staršího holuba od pana Bartáka (má plemenný chov, pravidelně vyhrává národní výstavy). Doufám, že bude umět aspoň trošku létat a něco ho hned nesežere, jak ho pustím. Snad se dočkám i nějakých holoubat, tak jako již od dvou jeho předchůdců. Už je nemám, ten poslední je ten utopený, ale zůstala po něm naštěstí holoubata. Přejí hodně zdraví, úspěchů a ať vám to létá.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.