Dobrý den, blíží se konec roku, a tak bych rád zhodnotil letošní, již 2., sezónu v holubníku na kůlu. Začal jsem s 6 páry:
Pár č1: sedmi letý holub a moje roční holubička; Tento holub vždy končí s hnízděním už někdy v září při pelichání a pokračuje až v únoru, ale přesto stihli 6x zahnízdit se 100% úspěšností🙂. Odchovali 12 silných a pěkných holoubat.
Pár č2: můj "nejvýkonnější" pár. Minulý rok měli 15 holoubat a ani letos nezklamali a v 7 hnízděních měli 12 holoubat. Ještě by jedno hnízdění určitě zvládli, ale v září jsem holubičku daroval, protože asi nebyla čistokrevná. Některá holoubata byla spíš kávová než černá, přesto jsem dva jejich potomky použil do dalšího chovu právě kvůli jejich velké plodnosti.
Pár č3: tento pár měl v roce 2023 téměř pokaždé jen 1 holoubě, ale letos se zlepšil a v 7 hnízděních měl 11 holoubat. Taky by ještě pokračovali, ale rovněž jsem holubičku v září daroval. Byla šupinatá, koupil jsem ji z nouze po první zimě, kdy mi zbyly jen 2 holubičky a černou jsem už nesehnal. Jejich potomci byli sice černí, ale v další generaci se šupinatost projevila viz pár č4.
Pár č4: mladý pár, holubice po páru č3, nedávali pěkná holoubata, tak jsem se jich po 6 holoubatech, která šla všechna do kuchyně, zbavil, abych si uvolnil místo pro výletky.
Pár č5: moje roční holubička a mladý koupený holub. Holub se musel prvně trošku rozlétat, a tak začali hnízdit až někdy v březnu. Holubička ho učila nosit na hnízdo🙂, později se chytl a vzorně nosil. Tento mladý pár měl v prvním hnízdění 1 holoubě, ve druhém nechali sotva vylíhlá holoubátka uhynout, ale v následujících 3 hnízděních už nezaváhali a měli po 2 pěkných holoubatech. Holub, blbec, se ale bohužel koncem října utopil v sudu. Normálně mám na sudu pletivo, protože se mi tam už nějaký výletek utopil, ale zrovna jsem dělal ve skleníku a potřeboval vodu, a tak tam kryt chvíli nebyl☹️.
Pár č6: můj roční holub a koupená starší holubička; tak těm se z počátku moc nevedlo a první 3 hnízdění nedopadla. V následujících 4 hnízděních odchovali 6 holoubat. Poslední jejich holoubata vylétla asi před 2 týdny.
Pštrosi mi opět dokázali, že když mají volnost a moc se jim do toho nekecá, jsou velice plodní. Z mého původně zamýšleného "okrasného" chovu se stal chov "užitkový". Do kuchyně putovalo asi 40 holoubat. Holubi za celou dobu, co je mám (asi 2 a čtvrt roku), nedostali žádná léčiva, vitamíny a podobně, jen vodu, zrní, kamennou sůl a drcené vaječné skořápky. Jak jsem zde již někde psal, nevystavuji a vystavovat nehodlám, a tak nechávám víceméně na holubech samotných, aby si vybrali partnera. Jen sleduji, aby byl pár nepříbuzný a případně neměl stejné vady. Když se výjimečně stane, že se najdou příbuzní, pak musí jeden z kola ven. Přepářit se v mých podmínkách nedají. Dostal jsem radu, že min. po tři generace by neměli mít žádného společného předka, a to chci striktně dodržovat. Bohužel to vyžaduje pravidelný nákup 1-2 holubů ročně od chovatelů. Tak jako teď, kdy zrovna usazuji jednoho staršího holuba od pana Bartáka (má plemenný chov, pravidelně vyhrává národní výstavy). Doufám, že bude umět aspoň trošku létat a něco ho hned nesežere, jak ho pustím. Snad se dočkám i nějakých holoubat, tak jako již od dvou jeho předchůdců. Už je nemám, ten poslední je ten utopený, ale zůstala po něm naštěstí holoubata. Přejí hodně zdraví, úspěchů a ať vám to létá.