Ve svete sportovni kynologie - je 🙂
Jen verte, ze i slovo exot lze vyslovovat s láskou a respektem 😇
Ph:nekecam 😀
🤣👍
👍
….ono to cvičení s exoty má něco do sebe….nic moc se od nich neočekává a tak když se z nich něco vymáčkne je z toho radost převeliká, když nic,tak neni clověk zklamán jako v případě, že si poridi pracovni plemeno a nedaří se….a navíc s exoty člověk musí úplně jinak,takže se neustál uči a rozvíjí…
Přesně tak !
Briard není exot!
balu:Briard není exot!
….za mých mladých let byl běžně na cvičáku, dnes už ne…..a nepotkavam už ani při venčení…..
Ve svete sportovni kynologie - je 🙂
Jen verte, ze i slovo exot lze vyslovovat s láskou a respektem 😇
balu:Briard není exot!
No, asi ve sportovce nemůžou briardi konkurovat malinám a NO . A opravdu, už se už s nimi moc necvičí..
Ale Ph na to kápla, můžu s ním cvičit a nemusím, když to půjde, bude to příjemný bonus, když ne, nic se neděje.., já zato nemůžu. 🤣 Takový alibismus 😅.
Ale zatím se mi zdá, že to kluka začíná bavit, docela mě překvapil, jak byl na cvičáku zaujatý .
Poslušnost bude taková trochu pomalejší , je to prostě něco mezi sangvinikem a flegmatikem, ale třeba bysme se vešli .
Tedy pardon, jak píše Kilian 😊
Rikam to roky - ze exot je vyzva😂 a cesta je cil 😄 Nemusim vyhrat, staci se zucastnit. I kdyz vyhra taky bavi 🤣 Ona nakonec i ta cerna z fotky si nejake ty poharky za zivot nastradala 😇
Ale aby to nebylo jenom o cloveku a jeho egu: Co tomu psovi nikdy nikdo nevezme je ten cas, co s nim pri treninku sportovky travim. Delam 3-oddilovky - vsestrane rozvijeni psa - a to jsou proste hodiny a hodiny se psem. Plus musi mit kondicku. Vikendy, dovolene - naprosta vetsina se podrizuje psum a jejich treninku.
Kilian:….ono to cvičení s exoty má něco do sebe….nic moc se od nich neočekává a tak když se z nich něco vymáčkne je z toho radost převeliká, když nic,tak neni clověk zklamán jako v případě, že si poridi pracovni plemeno a nedaří se….a navíc s exoty člověk musí úplně jinak,takže se neustál uči a rozvíjí…
Evi, dnes jsem si hladila motýla. 👍 Soused nade mnou tu má/měl na hlídání papillonka; myslím, že je jeho maminky (ta je někde až z Ostravy).
🙂
Za mě je velká škoda, že se s puvodně služebními plemeny, krom NO a BO, málo cvičí.
Je to vývoj, co se dá dělat. Ale fakt mně přišlo úsměvné, považovat briarda za exota.
Doron, ať se vám s Framem daří ve výcviku, aby lidi viděli, jak schopní briardi jsou. A že nikdy nebudou rychlí jak NO a BO? No jistě, škodovka taky nikdy nebude rychlá jako Ferrari, přesto se s ní dá hodně dokázat.
závěrečný nástup po zkouškách, mezi účastníky i jeden bišonek (a fakt šikula), rozhodčí hlásá výsledky a komentuje, i říká “a teď tu máme jednoho exota…”….a myslel tím bišonka?
no ne, hovawarta….😄😎…plemeno pracovní
To je smutné. Kde jsou ty časy, kdy se s hovawarty cvičilo běžně, skládalo zkoušky a byli braní jako pracovní psi, pracovní plemeno.
balu, to bylo v roce 2006 či 2007
Uff…
…..u nás na cvičáku jsou hojně a dělají všechny možné zkoušky, dva z nich se pravidelně umisťují na stupních vítězů….jeden teď nedávno vyhrál závod poslušnost + obrana a druhý poslušnost + stopa…..
A kdy presne, v kterem obdobi - tohle bylo? Ze hovik a briard ve velkem cvicili sportovku? Pohybuju se po cvicacich od r 1992 a nepamatuju se…
Ono totiz -takove male tajemstvi 🙂 - ona ta dnesni doba preje tem exotum ve sportovce vice nez to bylo kdy v minulosti. Ty naroky se meni - a meni se i zpusob vycviku. I proto se “ted” vyrojilo vice plemen na place. A lze s nimi uspesne sportovat. To “drive” byly casy, ze vas s nepracakem na cvicaku nebrali vazne. Ze nedokazali poradit s jinou povahou. Koncilo to nejakou radovkou a ne zkouskama a zavodama nebo dokonce pouzitim psu v praxi.
moje spolužačka cvičila s briardem někdy kolem roku 1980. Na svazarmovském cvičáku.