Kdykoliv vydate povel, co pes nechce splnit - zpomalujete si provedeni tohoto povelu.
Nejde vzdycky chtit i ochotu( =rychlost) i 100% spolehlivost povelu.
A i kdyz se vam to povede u 10ti psu -ten 11. vas vyskoli, jak malo znate 😄
Mně pořád připadá ten ER jako normální přivolání. Nevím proč bych měla psovi motat hlavu dalším povelem, jehož účel a použití je stejné jako přivolání.
Otevřu dveře na dvůr a všecky slépky letí. Fakt letí. Uletí nad zemí dost… takové stíhačky. 🙂 Letí z lesa, je to hustý. 😀 Právě že jsem je musela naučit, že ne vždy jde jídlo. Chodí za mnou, aj na náměstí, musela jsem dát pod branku šutry, ale některé přeletí… no a volám - domů! - a nic, jdou se mnou. To jsou primitivní (ne blbá) zvířátka, jde prostě o základní zdroje.
Sice leží v záhoně aj se psem, když tam něco dělám, a chodí se mnou do lesa… ale ony si prostě jenom hlídají, esi jim nežeru žížaly. 🙂
Nemám ER. Buď jenom přijdu, nebo řeknu - kde ste, pipi, krávy zas v lese, sežere vás liška… a už jdou.
U psa asi mám ER. Ale říkám tomu, že povel umí. Čekej. O zbytku se dá diskutovat. Ona diskutuje. Ale já jí to dovolila.
balu:Mně pořád připadá ten ER jako normální přivolání. Nevím proč bych měla psovi motat hlavu dalším povelem, jehož účel a použití je stejné jako přivolání.
Balu, se mi zdá, že jste strašně nemoderní.
Všicky už rikólujou a Vy byste porád než přivolávala!😂
Jsem moc ráda nemoderní…
Skoro to vypadá, jako kdyby vás k tomu ER někdo nutil nebo co ….
To ne. Je to podiv nad tím, že někdo objevil Ameriku. Tedy to, že při pouštění psa na volno musí být spolehlivé přivolání, aby ho bylo možné zastavit a ovládat.
Nemám pocit, že by toto tady někdo právě teď objevil.
Ale pochopila jsem, že vy a pár dalších uděláte dost proto, aby tady ostatní nepsali o věcech, které vám nevoní.
Takže zase jdu, no.
Ale tak se neurážejte, že nesedím na zadku před ER a Šustou. Pro mě to není bůh.
Píšu jen svůj názor stejně jako vy. Tak z čeho máte osypky?
Spíš to vypadá, že nějaký problém máte vy, když takto reagujete na jednu letmou zmínku o ER v pokecu o venčení asi tak před třemi týdny 🤭
Ani už nejde o Šustu nebo ER, ale o to, co tu z toho diskuzního prostoru někteří děláte.
Nikam nechoďte.., vždyť si jenom povídáme…🙂
Zdá se, že to tady nikdo nedělá ( ER), tak jestli Vy ano, mě by to určitě zajímalo.
To je zábavné. To vy jste nadskočila, jako by vás píchli šídlem.
Můžu se vyjádřit k čemu chci a kdy chci. Jestli si chcete hrát na moderátorku diskuze, tak prosím, ale já s vámi tu hru hrát nebudu.
Přesně tak.
Tahle debata mě - jako často - zavedla k naší flekatý.
Měla jsem a mám psy, kteří při přivolání to otočí na pětníku a letí ke mně. Pak přišlo flekatý nadělení a s ní jsem trochu jinde. Celý její flekatý život to přivolání piluju- ve smyslu tý dokonalosti na pětníku.(pravda, nejedeme jednotně a ona je pes, kde to poznat je, ale s tím nic nenadělám) . Každpádně ona je z kategorie těch “celý život mám psy, nějak funguju, ale tady mi nefunguje nic” 😀 To trochu přeháním, ale ne moc, prostě ona je z těch psů, kdy její nejvíc odměnou je to, že si bude sama. Má to tak od začátku - nedivím se jí, podařilo se to přebít, ale ne stoprocentně. S odměnama si hraju, při cvičení přivolání musím vybalancovat to, aby se to nepřehnalo. A bláblábláblábláááááááá. Každopádně nikdy jsem to nedotáhla na ten pětník. Umí to, ale záleží na konstelaci hvězd, zda udělá šprtku a nebo v ní převáží něco jako pastevec (to asi nejlíp vystihuje její rozpoložení v tom momentě) a předvede něco ve stylu “Dyk já du”. Dojde 🙂
Jsem 90% času po těch letech ščastná, že to je takhle, ale pak přijde těch pět procent, který si řeknou - a nešlo by to ještě zlepšit?
A otázka zní - šlo? Jak? Když člověk de facto opravdu vyzkoušel všechny možný varianty (co nás posunulo v tý rychlosti asi nejvíc, je cvičení, kdy přivolám, odpočítám, letíme společně všichni a pak písknu přivolání). A pochopitelně tu její samotu, jako odměnu používám taky, to je jasný, když předvede megavýkon, plesknu jí po kejtě a do tý samostatnosti ji pošlu.
A nebo je něco, co člověk přehlédl, nenapadlo ho?
Kdykoliv vydate povel, co pes nechce splnit - zpomalujete si provedeni tohoto povelu.
A i kdyz se vam to povede u 10ti psu -ten 11. vas vyskoli, jak malo znate 😄
Našla jsem článek o ER, kdy je v hned v úvodu vysvětleno, k čemu by se ER hodil. Trenérka asistenčních psů naučila asistenční psy na zvuk, při kterém asistenční pes všeho nechá, svého majitele nechá osudu a letí za zvukem. Vysvětleno je to tak, že je potřeba, aby asistenční pes např. při nehodě “opustil” svého majitele a nebránil ho před např. záchranáři (nebo se tam jen nemotal). Tohle má asi svou logiku - psa spolehlivě odvolá někdo jiný. Ten odvolávající musí ale vědět, že pes takový signál zná.
Jen nevím, k čemu by se mi hodilo pilovat takový povel u svého domácího rozmazlence. Snažím se mít 100% přivolání a odvolání. K čemu další povel, který znám jen já, pes a pár lidí kolem mne? Nechci rýpat a dohadovat se tu, chtěla bych si to ujasnit a Šustu číst kvůli tomu nebudu.
https://www.ecanis.cz/clanky/emergency-recall-reseni-v-nouzi-nejvyssi-_2329.html?klic=56
Ten odvolávající musí ale vědět, že pes takový signál zná.
a jsme zpet u serialu Goro 🙂
K čemu další povel, který znám jen já, pes a pár lidí kolem mne?
me prijde cely ten clanek pritazeny za vlasy. zoo a morsky svet ano, ty asistencni psi uz je jen takove, aby se toho lidi chytli i u psu 😇
ale takovych veci je hafo, na co se poradaji cele seminare, skoleni …
Treba -manipulace s obojkem. Pes se uci, jak se ma chovat - pri sahnuti na obojek. atd. atd.
Tak já hlásím s Framem velké pokroky.🙂
To je takové kouzlo, vždycky když sem napíšu,udělá posun.
Začala jsem víc využívat nápodobu a určitou rivalitu s Doroušem. Kladinu za ním, překážku za ním, áčko.. Sedni,lehni, oba přede mnou, najednou s sebou Framík práskne o zem rychlostí blesku. 🙂
Dorouš cvičí,Framík se dívá , pak nastupuje s obrovským nadšením a nasazením.
Začala jsem cvičit v takových opravdu krátkých usecích, aby byl soustředěný a úspěšný, snad se nám to podaří později pospojovat.
Je to opravdu vztahový pejsek a strašně rád je úspěšný.🙂
Docela nám jde i aport,i když nějaký rozený aportér není.
Problém bude štěkání, vyzkoušeli jsme snad všechno , ani při obraně nevydá jediný zvuk, prostě “ tichý zabiják ”.🤣
👍
Doron-jste šikulky!!
taky jsem hodně kdysi cvičila nápodobou-třeba takhle hlídání předmětů-to jsem uvázala jednoho psa hned vedle druhýho co hlídal….co už to uměl…
a když jeden vidí jak se cvičí s druhým,tak se pak může přetrhnout-protoože on chce a umí přece taky🙂
Děkuju, moc.
Jsme v bodě, kdy jsem ráda, že jsem ráda (a co by za to jiní se svým psem dali, kdyby tohle měli) a přesto jakoby vím, že by vůle ještě byla - možná?
Možná, a možná, že právě ne, no ale pak si člověk přijde jako naprostý neumětel.
A tak si člověk řekne - ona je prostě zvláštní, nemůže za to.
A pak najednou předvede něco co by devět psů z deseti nikdy neudělalo - myslím v pozitivním slova smyslu. Překvapí, kde se to v ní bere. A to si zas člověk říká, sakra , tak když je tam tohle, kde dělám chybu v jiných věcech, že je nevytáhnu ven?