Aktuálně: 3 702 inzerátů210 368 diskuzních příspěvků18 252 uživatelů

Želvy zimování

Libuko (neregistrovaný) 29.10.2024, 08:09:12 xxx.xxx.47.2

Nezávisle na této diskusi (nečetla jsem ji), jsem před 3 dny vyhrábla již polospící želvy a umístila je do sklepa, zahrabla…..a všechny se plahočí nahoře, asi je něco špatně. Co teď? Vytrvat? Vrátit do výběhu? 

J5
J5 29.10.2024, 12:09:01 xxx:xxx.daf2:3d95
»
Odpověď na příspěvek uživatele Libuko z 29.10.2024, 08:09:12

Dobrý den, taková situace nastane zpravidla ze dvou důvodů. 

1/ Vysoká teplota ve sklepě, obecně v zimovišti. Mnohé sklepy mívají v časném podzimu, t.j. v období ve kterém je třeba želvy uložit k hibernaci, teploty pohybující se nad 12 °C. Navíc je tato teplota průměrná, ve dne v noci stále stejná. Takové podmínky však může usínající želva paradoxně vnímat jako oteplení a aktivuje. V této souvislosti je třeba vzít v úvahu že želvy, připravující se ve výběhu na hibernaci, setkávají s teplotou možná i vyšší, zejména při slunečném počasí, nicméně trvající relativně krátce a zbytek dne a zejména noci již bývá teplota nižší, mnohdy pohybující se jen pár °C nad nulou. Proto je vždy a bez výjimky nutné kontrolovat teplotu v zimovišti ještě dříve než želvy uložíte. Potřebné snížení teploty docílíte pravidelným, zejména nočním větráním. Upozorňuji že snížení teploty nedosáhnete jednorázovým, krátkodobým vyvětráním. 

2/ Uklízíte příliš brzy. Chápu že pod “nátlakem” hnusného a sychravého počasí, případně pohledem na kalendář atd. můžete považovat hned teď za jediné možné ale tak tomu prostě není. On totiž pohled na želvu ukrývající se někde ve výběhu pod drnem, případně zalezlou v boudičce, nemusí ještě nic znamenat.

Z uvedeného je patrné jak ošidná může být rada o vhodném datu k úklidu. Nic neznamená obvyklé datum atd., vždy záleží na momentálním stavu želv. 

Jak z toho? Nevím o kolik želv se vám jedná, pokud jde o pár kusů asi bych je vrátil do výběhu. Jde-li o větší množství nezbývá než začít intenzivně větrat a snažit se co nejdřív snížit teplotu ve sklepě jak nejvíc to půjde, alespoň pod 10 °C

J5
J5 29.10.2024, 12:14:37 xxx:xxx.daf2:3d95
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.10.2024, 14:33:06

Považuji za vhodné upozornit na to že úklid se vzhledem aktuálnímu počasí o týden odkládá. 

Libuko (neregistrovaný) 31.10.2024, 08:24:37 xxx.xxx.47.2

J5: děkuji za reakci. 

Dva zelvaci nakonec usnuli i v té bedně, třetího jsem vrátila ven, podle předpovědi počasí to bude maximálně na týden 🙂.

Ohledně brzké doby sklizeni- souhlasím, jenže můj problém je, že želvy mají poměrně velký výběh s přírodními prvky, takže najít déle zazimovanou želvu, kde to už nepoznám podle čerstvě hlíny je dost o nervy. Loni jsem lopatickou překopala víc jak polovinu výběhu, předloni jedna spala venku, protože už jsem ji prostě nenašla.

J5
J5 31.10.2024, 09:44:17 xxx:xxx.e56d:f653
»
Odpověď na příspěvek uživatele Libuko z 31.10.2024, 08:24:37

Není zač Libuko. 

Ano, je to někdy trochu vzrušující sehnat celou smečku bez ztráty kytičky. Diskomfort však jistě nahradí pocit z pěkného velkého výběhu a tím pádem spokojených želv. Pokud dobře rozumím tak i ten loňský želví zběh absolvoval zimu pod širákem ve zdraví. To je dobře a dá se s tím počítat i když riziko úhynu tu stále je. Jak na to jsem již popisoval dříve tak se nebudu opakovat. Zkusím však, až bude nálada, popsat jak ve velkých, členitých výbězích nejlépe ulovit ukrytou želvu, hodilo by se?

Anonymní (neregistrovaný) 31.10.2024, 10:57:40 xxx.xxx.47.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele J5 z 31.10.2024, 09:44:17

Určitě hodilo 😃

lupus4
lupus4 05.11.2024, 16:47:48 xxx:xxx.fb36:66e1

Tož včera večer želvy přemístěny do sklepa (v noci -5°C), jen jeden bivakující mimo boudu pokousaný 1,0 ( ??? asi potkani ???- ve stodole jsem ulovil 7 výrostků a objevil díru podhrabanou pod ohrazením výběhu) bude trávit zimu doma. Rány vyčištěné a potírané 3x denně Betadinovou mastí jsou už zaschlé(4den léčby), tak uvidím…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.