Dobrý den, měla bych dotaz ohledně chřadnutí jedné z mých rostlin v akváriu. Jedná se o rostlinu z rodu ludwigia, přesný druh nevím, jelikož jsem ji koupila před x lety ve zverimexu. Před půl rokem začala chřadnout. Listy mají díry a následně odpadnou. Zbydou tak holé stonky. Jediné listy, které jí zbydou, jsou ty, které jsou mladé a u hladiny. U každé báze listu vytváří kořeny a kořeny v substrátu jsou bohatě větvené.
S touto rostlinou jsou v akváriu tyto rostliny: Ceratopteris siliquosa (dále označována jako mrkev), Hydroryza aristata, Anubiasy, Riccia sp. Dwarf + rostlina, kterou mi nejde určit.
Akvárium je staré 3 roky. Ludwigia mi vytvořila hustý keř, ale ten se před půl rokem rozpadl. Mrkev z počátku nerostla a vypadala na pojití. Momentálně tvoří jednu mladou rostlinku za druhou a přerůsta přes celé akva. Ludwigia je na osvětlené časti akvária, mrkev v polostínu, jelikož nad ní aktivně roste Riccia.
Každý rok hnojím rostliny bivojem a NPK prvky a mikroprvky od Invital. CO2 nedodávám. Obyvatelé akvária jsou různě nakřížené gubky a krevetky. Svítím od 8 do 19. S řasou problém nemám.
Délkou svícení to být nemůže, jelikož tak svítím v konkrétním akváriu již 3 roky. U její předchůdkyně, kterou jsem měla nasázenou různě po menších akváriích jsem svítila stejně.
Vodu měním každý týden 10%
Zajímalo by mě, která část nadbytku hnojiva by mohla rostlinu poškozovat
Svítím ledkou
O krevetkách, které by takto ožíraly rostliny nevím
Ryby jsou dostatečně krmeny. Každý den ráno dostanou mražené krmení (střídání všeho možného, ale nejraději mají pakomáří larvy) a každý druhý den večer sypu krmivo složené ze řas (namočené ve šťáve z česneku) + několik granulek pro krevetky
Že by kytka byla stará to pravda je. Mám ji od roku 2015 (pokud se nepletu). Ale nemyslím si, že by zrovna stáří u této rostliny hrálo roli.
Něco jí prostě chybí. Tohle většinou dělají rostliny, které mají nedostatek živin a svými listy se snažú samy pohnojit. Jenom nevím, co by jí mohl sházet za prvek.
Jednalo se o pouhý nedostatek draslíku. Tak snadné to bylo. Stačilo nakoupit síran draselný a dle dávkování přidávat do akvária. Rostlina za tři týdny pustila nové listy od spodu a listy přestaly diravět a odpadat.