Ničí původní druhy a jsou novou hrozbou pro vinaře, protože znehodnocují úrodu.
Zajímavé je, že naše berušky zabíjí nejen přímo, ale i skrze zavlečenou chorobu z Asie.
Tyto škůdce mám teď taky všude, škoda naší sedmitečné berušky
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-domacnosti-celi-invazi-cinskych-berusek-sedmitecne-muzou-brzy-vymizet-238786#utm_content=freshnews&utm_term=invaze slunecek&utm_medium=hint&utm_source=m.search.seznam.cz
Ničí původní druhy a jsou novou hrozbou pro vinaře, protože znehodnocují úrodu.
Zajímavé je, že naše berušky zabíjí nejen přímo, ale i skrze zavlečenou chorobu z Asie.
Neplést se slunéčkem dvojitečným, které invazí utrpělo ještě víc než slunéčko sedmitečné. Je totiž slunéčkem východním velmi často přímo požíráno. http://fotoblog.in/clanek/667
Téma by se možná hodilo přesunout do původního vlákna které na toto téma již vzniklo…
*slunéčkem dvojtečným
Tak dneska masakr, beruška kam se podíváš a kdo by řekl jak ty potvory umí kousnout! Zřejmě jsou v tom namíchány 2 druhý, jedna více oranžová a jedna sytě červená
Je to jeden druh - bohužel je to to asijské slunéčko.
jara.t:Je to jeden druh - bohužel je to to asijské slunéčko.
Dobré ránko😉,
tak to musím kouknout pořádně co to za invazi mám já. Je toho opravdu hodně, ale u nás nacházím spíš mrtvé, jen zametám.
Místo Jeseník.
Dája
U nás jich je taky strašně moc! Vyrojilo se to v posledním cca týdnu. Nechápu, proč zrovna teď, kde byly zalezlé do teď? A jsou to všechna ta slunéčka s mnoha tečkami☹️, tj. tedy nepůvodní druh? Jsou ještě slunéčka sedmitečná jaksi k vidění, nebo je tato již vytlačila?
My tady máme spoustu slunéček sedmitečných! Lezou nám tady po stěně domu🐞.
Tak sem můžete dát jejich fotku.
Prominte, hodne pozde…😉
Na fotce je opravdu slunéčko sedmitečné (Coccinella septempunctata)
Ta ošklivá slunéčka, taková do oranžova, mi nakousala? těch pár jablíček, co zbyla po jarních mrazících. Spolu se sršni se docela předháněli , slunéčka to vydržela déle, a docela mne překvapilo, kolik jich v tom vykousanci bylo…jako by tam chtěli bydlet. Žerou ty jabka nebo ne?
Jé 🙂 sedmitečnou berušku jsem neviděla ani nepamatuju… díky 🙂
Děkuju😉. Zrovna jsem z domu vystěhovala jednu berušku dvojtečnou, tu černou,už jsem ji tu dlouho neviděla.
Na zralém ovoci může škodit invazivní slunéčko východní, též asijské (Harmonia axyridis)
A vy jste Stello stěhovala užitečné slunéčko dvojtečné (Coccinella bipunctata). Jsou buď červená s černými tečkami, nebo naopak černá s červenými tečkami. Vždy však jde o hojné a užitečné slunéčko dvojtečné.
Děkuju😉 Stěhovala jsem tu černou s červenýma tečkama. Dneska jsem šla vena hrabat listí a málem jsem zašlápla další sedmitečnou.🐞
tenhle obrázek má být slunéčko východní, ale jak to rozliším od dvojtečného?
Ano to je slunéčko východní. Variabilitu možného zbarvení si užijete zde https://arthropodafotos.de/dbsp.php?lang=eng&sc=1&ta=t_35_coleo_pol_coc&sci=Harmonia&scisp=axyridis
Rychlé rozlišení mezi oběma druhy je pro laika celkem obtížné. Já se jako laik spokojím s kresbou "hlavy". Zkuste si oba druhy porovnat, uvidíte sama. Jinak nevím.