sláma je dutá a umožňuje cmelíkům se ukrýt, hoblina ne. Navíc mají hobliny větší nasákavost, oproti slámě.
Díky moc.Já uvidím, co budu mít dostupnější, ale pokud by byl rozdíl šla bych po tom, co by se jevilo jako lepší.
Díky moc.Já uvidím, co budu mít dostupnější, ale pokud by byl rozdíl šla bych po tom, co by se jevilo jako lepší.
list:Já je používám hlavně pro to, že jsou skladnější než sláma. Jinak si myslím, že v ostatních parametrech nebudou hobliny a sláma tolik rozdílné.
Když to beru podle koní a rizika výskytu plísní, tak jsou lepší hobliny. Ohledně produkce hnoje zase sláma. Ostatní parametry jsou asi stejné.
Mám vlastní hoblovku, tak hoblin dostatek.. A sláma, když vidím dnešní kolchozníky, co do toho cpou po celej rok za chemii, tak o ni ani nějak neuvažuju..
aaaha - děkuju, tohle mě nenapadlo. teď myslím tu kvalitu slámy.
Sláma nic nesaje; skoro nic. Hobliny něco jo. Slámu mám jako postýlky. V kurníku venku (teď bydlení v kůlně) jsem dala slámu a nasypala nahoru hobliny. Sláma jako izolace. Na hoblinách vyrábět vajca nechtěly; vybraly si slámu.
Jo, sláma do hnízda - to je jasný, to vim, to vim , ale tetkonc teda dýlemata, že jo - sláma …hobliny…sláma….hobliny……….to zas se mnou doma nevydržej 😀
Já mám slámu od místního zemědělce, co si dělá obilí pro sebe, a ten tam žádné sajrajty neleje. Ale mám ji jako materiál na překážky. Slepicím podestýlám hnízda senem, protože toho méně kvalitního sena mám stálý přísun 🙂 Je měkké a slepicím se líbí. Nedrolí se, dobře saje, a pak se dá vybrat najednou v takovém “koberci”, to nevím, jestli sláma umí, já mám zkušenosti akorát s tou od koní, v té by se mi posedávat nechtělo 🙂
Vyzkoušej si to přece! Ať si zabahněná Talinka lehne na slámu a druhý dobyteček na hobliny. A nalej tam litr vody. No a uvidíš.
A přijdeš to uklidit? 😀
sláma je dutá a umožňuje cmelíkům se ukrýt, hoblina ne. Navíc mají hobliny větší nasákavost, oproti slámě.
😀 Ale to musíte venku, tam je vlhkost správná. Za dva tři dny plíseň všude, zaručeno. 🙂
kometa:Když to beru podle koní a rizika výskytu plísní, tak jsou lepší hobliny. Ohledně produkce hnoje zase sláma. Ostatní parametry jsou asi stejné.
Výskyt plísní mě ani nenapadl, ale je to pravda, hobliny budou v tomto směru určitě lepší. Zase budou asi trochu prašnější, než sláma.
Psala jsem asi prašnější. Určitě míň než piliny.
Jj, tak piliny nejsou nejvhodnější právě pro jejich prašnost. V ostatním by se nemusely tolik lišit od hoblin, ale prašnosti se u nich člověk nezbaví, leda je lisovat a používat ve formě pelet, ale to je taky spíš pro použití jako kočkolit.
Dobrý den. Co je to ta křemelina a kde koupit. Děkuji.
Křemelina je křemičitý prášek z rozemletých schránek jednoho typu mikroorganismů. Má velmi ostré hrany a rozbrušuje hmyzákům a cisopasníkům kutikulu, načež tito vyschnou.
Kupuji třeba zde (někdo kdysi radil frakci F4) https://eshop.oslavan.cz/kremelina-f4-pytel-2-kg?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIyanHofPZhAMVj6WDBx0-OgcjEAQYByABEgJzJPD_BwE
Ještě doplním, že křemelinu lze zakoupit i ve 20 kg pytli v obchodech pro vinaře, kterí ji používají na filtraci vína. Vychází výrazně levněji a vydrží na několik let.
Tam je odkaz přímo na tu vinařskou 🙂 Akorát já pro svých pět slípek kupuji po dvoukilovkách a mám to na rok, ale přímo na tom oslavanu (nebo vinařský ráj, vinařské potřeby) je možnost samozřejmě koupit i 15-20kg balení (stačí sjet na stránce dolů).
Chce to 15kg pytel, ono se to nekazí a člověk se pak nenutí s tím nějak šetřit.. Zrovna minulej tejden sem koukal, jestli nedokoupit.. Jako správnej pesimista sem zjistil, že mám už jen půl pytle 🙂 Jako nejlevnějsí mi vychází https://www.vinarskepotreby.cz/kremelina-f4-pytel-15-kg-36.html?utm_source=google_merchant&utm_medium=product za 650,-Kč, poslední sem kupoval v srpnu 2021 za 460,-.. Kurňa, tomu se řiká inflace..
Já jsem prášila kurník jako magor a vypatlala jsem sotva kilo, ještě mi 3 kila zbývají, tak mám sdostatek 🙂 15kg pytel, to by mi zabíralo místo.