Mám ovčáka. A zrovna jsem dostala do ruky kus, který se o zvěř zajímá hodně. Samozřejmě to asi není srovnatelné s plemeny vyloženě šlechtěnými na lov, ale pro kynologa začátečníka je to i tak náročné. Snažím se být opatrná, chodíme na stopovačce či vodítku, ale přiznávám, že když jsme někde na louce u nás u města, kde jsem zvěř v životě nepotkala, tak jsem tu stopovačku občas prostě pustila na zem s tím, že mám dobrý rozhled a budu dávat pozor. Jenomže jednou tam ta srna byla a pes si jí samozřejmě všiml dřív než já. Byl do půl minutky zpátky, ale od té doby reaguje i na pach, čumí do lesa, větří, případně se na vodítku rve dopředu jak smyslů zbavený, chvíli vždy trvá, než se mi povede ho trochu zpacifikovat a uklidnit.
Jsem teď o to opatrnější, ale spíš mě trochu popadá beznaděj, jestli si s tím vůbec dokážeme poradit. Na cvičák chodíme, ale zrovna s tímhle mi tam úplně neporadí, jedeme tam spíš klasiku sedni, lehni apod. Proto se ptám na zkušenosti, jak se ohledně přivolání dařilo vám a jestli znáte nějaký zaručený způsob, jak na to. Je mi jasné, že je to o tréninku, ale mám teď v té pubertě pocit, že i kdybych ho na stopovačce nakrásně od té srny úspěšně odvolala, jakmile tu stopovačku mít v ruce nebudu, vykašle se na mě. Takže je řešením nejdřív přečkat pubertu?
Případně měl byste někdo nějaký návod na naučení zastavení? Kdysi jsem jeden viděla v některé z Šustových knih, že zrovna tohle je povel, který učí na úroveň reflexu za pomocí vodítka, ale vůbec nevím, která z těch knih to byla a kde to hledat. Díky.