Aktuálně: 3 731 inzerátů210 723 diskuzních příspěvků18 258 uživatelů

Zákaz chovu křečků a osmáků

Anonymní (neregistrovaný) 24.10.2023, 19:49:17 xxx.xxx.24.266

Jsem v šoku, ve zprávách na primě teď ukazovali že Evropská unie chce zakázat chov většiny zvířat aj osmáků aj křečků, dvou mých oblíbenců. To se opravdu může stát? Co mi bude hrozit když si je nechám i po zákazu?

Drvodělka fialová (neregistrovaný) 24.10.2023, 19:54:48 xxx.xxx.106.36

Ano, pokud to projde, znamená to konec chovatelství.

Anonymní (neregistrovaný) 25.10.2023, 08:13:40 xxx.xxx.24.266

To snad nemůže projít je to něco neuvěřitelného. Vzali by spoustě lidem součást života, koníček. Nechci malovat čerta na zeď ale i takováto věc by zvedla kriminalitu, vzbudila vlnu nevole.

Pandinus
Pandinus 25.10.2023, 11:50:16 xxx.xxx.161.10

No já bych to nezlehčoval. Ano, v mediích vyšlo zkreslené vyjádření, resp. upozornění, že v jiném státě k tomu již došlo (konkrétně džungaři, činčily Holandsko, jinde to odnesli holoubci diamantoví, hrdličky, chůvky atp..), nicméně to neznamená, že se šrouby neutahují. Prostudujte si na serveru Ararauna.cz, jak na tom jsou ty státy, které si samy takové seznamy zavedly. Problematika je daleko složitější než že jde jen o křečky nebo papoušky, to, že se to nyní tváří jako nesmyslné, ale postupně si takové seznamy zakládá stát za státem už samo o sobě vpořádku není. Holandsko to vzalo hodně tvrdě, aktuálně už tam řeší i chov plemen některých koček a psů, která chtějí zakázat (ze zdravotního hlediska daných plemen), jde se tam po zákazu sportovního rybolovu, houbařit už se tam nesmí. Jak to dopadlo ve Španělsku, kde se protestovalo proti omezením chovů si najděte ☹️

Drvodělka fialová (neregistrovaný) 25.10.2023, 12:35:34 xxx.xxx.106.36
Odpověď na příspěvek uživatele Pandinus z 25.10.2023, 11:50:16

Přesně, zkušenost nás už mohla naučit, že i to, co se mám jeví jako nesmysl, je v zásadě snadno realizovatelné. Odpor musí být dáván najevo včas.

Pandinus
Pandinus 25.10.2023, 13:00:21 xxx.xxx.161.10
Odpověď na příspěvek uživatele Drvodělka fialová z 25.10.2023, 12:35:34

Právě, ono to teď vyznívá, že se jako nic neděje, že do roku 2025 bude klid a pak se uvidí. Jenže to ví Bůh, kdo kde bude tou dobou sedět, komu kdo půjde na ruku, kdo se komu bude kde chtít zavděčit nebo srovnat “krok” atd. 

Navíc mě děsí, že dle nového vyjádření je to sice návrh, který vzešel od pár nějakých pseudoochránců, ale ti pseudoochránci zvládli sebrat víc jak 1,4 milionu (!) podpisů (tady je teď sebráno něco přes 6000 podpisů na petici proti!) a cituji “Následně přesvědčily výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, aby vyzval Evropskou komisi k vytvoření studie vhodnosti a proveditelnosti celoevropského pozitivního seznamu zvířat. Evropská komise na zhotovitele vypsala výběrové řízení, do kterého se mohli zájemci hlásit do 11. září letošního roku”...

Takže pokud to někomu přijde jako bezvýznamný výkřik, kterým se nemá cenu zabývat, tak ten se šeredně plete

Drvodělka fialová (neregistrovaný) 25.10.2023, 13:36:46 xxx.xxx.106.36

To je to samé jako zákaz klecových chovů slepic. Stačí pár fotek slepic, které mění peří, nějaká ta srdcervoucí historka a máte podpisů, jéje. Pak se budou ti samí lidé divit, že vejce stojí deset kaček a je plné salmonely, protože než ho sebraly leželo dva dny v hovnech.

Pandinus
Pandinus 25.10.2023, 13:56:57 xxx.xxx.161.10
Odpověď na příspěvek uživatele Drvodělka fialová z 25.10.2023, 13:36:46

No jasný. Předně to vyřešilo jen to, že se slepičárny stěhují na “východ”, což znamená, že se rozhodně zvýší “kvalita, hygiena chovu i wellfare”. Země, kde život resp. kvalita života zvířete má cenu jako šutr v poli

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.