kometa:Já si vždycky myslela, že plíseň je záležitost individuální imunity, ne plemene. A zoohygieny.
to treba jo ale opravdu se to sirilo i na zdrave.
Pred 10-12 lety sem koncil chov drubeze, duvodem byly dve neprijemnosti. Jednou byly rodinne duvody, to zde nebudu rozevirat ale druhou byly plisne favus, slepicim uplne spadly hrebinky, sirislo se to hrozne rychle a dodnes je to pro me strasak. Chci ale pristi rok zase par kusu poridit, cca 5-7 na vajicka. Jak je plisen v dnesnich chovech rozsirena? Tenkrat mi Mvdr.rikal ze postihuje jen nektera plemena, dneska nevim,novejsi slechteni a genetika uz je treba odolnejsi?
Já si vždycky myslela, že plíseň je záležitost individuální imunity, ne plemene. A zoohygieny.
kometa:Já si vždycky myslela, že plíseň je záležitost individuální imunity, ne plemene. A zoohygieny.
to treba jo ale opravdu se to sirilo i na zdrave.
No a to je ta zoohygiena.
Za léta jsme nikdy neměli a ani o nikom nevím, kdo by plíseň u slepic něl.
Já teda o tom také neslyšela a za ty roky, co jsme měli slepice, nebo naši známí, nezažila - a že moje kamarádka se s tím moc nemaže, krmí máčeným pečivem a čmelíci jsou u ní v podestýlce po vrstvách…
Díky za uklidnění, tak snad budu mít tentokrát více štěstí.
Mirek:Díky za uklidnění, tak snad budu mít tentokrát více štěstí.
Než budete kupovat nové slepice,tak kurnik i výběh vydezinfikujte..
Tedy,to slysim prvně, že mají slepice plíseň..
Dezinfekce je k prdu když si koupí napadená zvířata. Běžně se prodávají i vystavují.
https://zvirata.bazos.cz/inzerat/176053208/rousna-zakrsla.php
A jak z těch fotek poznáte, že jsou ty slepice plesnivé?
Tak to by mě taky zajímalo
Koukněte na fotky. Dobře vidět je to hlavně na nekterych kohoutech
Doufám, že tím nemyslíte ty bílé tečky na peří? Můžete to pro mě, laika, nějak konkretizovat? Co bych tam měla vidět? Já už na pár zvířatech plíseň “viděla”, ale to se zpravidla projevuje především slezením tělního pokryvu a následně tedy řekněme změnami na holé kůži, no ale to ta kůže musí být holá, pod chlupy nebo peřím nevidět, že.
Nevím na jakych zvířatech jste to videla, u hrabavé drůbeže se stačí divat na “ksicht”. Ten je nejméně opeřený. Konkrétněji už to nejde. Pokud to nevidíte, chápu že píšete že jste to nikdy u slepic neviděla
Inu, uznávám, že jako neodborník mám holt svá omezení a ještě málo jsem toho v životě viděla 🙂 Tak děkuji za snahu.
Není zač. To se poddá
Anonymní:Nevím na jakych zvířatech jste to videla, u hrabavé drůbeže se stačí divat na “ksicht”. Ten je nejméně opeřený. Konkrétněji už to nejde. Pokud to nevidíte, chápu že píšete že jste to nikdy u slepic neviděla
Diagnostikovat plíseň pouhým pohledem? To bych si netroufla.
ještě k tomu z nekvalitních fotek
Já ano. Asi proto, že jsem to párkrát viděl. A to na to koukám v mobilu. Ale nás dokonalých je opravdu málo.
Ne vážně, nevyjadřuji se k něčemu o čem vim…že nic nevím.
mno já jsem oklikou už v zen stadiu vím že nic nevím a podle fotky bych si opravdu netroufla tvrdit, že je to favus. Na těch fotkách je kohout s bledým svraskalým obličejem, ale
kdyby k diagnostice stačilo foto, tak labiny nemají co žrát.