Jednou ročně na podzim je odčervím preventivně. Rozbor si dělám sám rozmícháním trusu v nasyceném solném roztoku a pod mikroskopem. Někdy jsem tam viděl něco podobnyho jako vajíčka ale jistý si nejsem.
Odpověď na příspěvek uživatele Jaromír z 04.11.2023, 11:31:41
No, nejsem si jistý, zda je vaše metoda efektivní. V laboratoři se používá flotační roztok, vzorek se zatočí v centrifuze a pak jde pod mikroskop a člověk hledá třeba oocysty Eimerií.
Odčervení se doporučuje preventivně. použít můžeš např. Ivermektin - nevím jestli jsem to napsal dobře -, nebo Ivomec. Tyto přípravky jsou jak na vnější, tak na vnitřní odčervení. Jestli se nepletu, tak mají oba stejnou účinnou látku, rozdíl je jen v ceně, kdy Ivomec je velmi drahý. U Ivermektinu se uvádí, že na vnější drží až 6 měsíců, ale to možná přes zimu, v létě je tato doba tak okolo 2 měsíců.
Ne, nechci být militantní odpůrce léčby holubů, ale schvaluji ji výhradně u “nenahraditelných” kusů individuálně a to po řádném vyšetření a cílené léčbě. Léčit preventivně, může vyvolat imunitu proti účinným látkám. (Již zde zaznělo) Navíc u holubů je přemnožení červů spíše výjimkou. Preventivně lze podávat bylinky, v tomto případě česnek. Není to sice léčba akutních stádií, ale udržuje chov v dobré zdravotní kondici.
Omlouvám se, ale s odčervením holubů nemám žádné zkušenosti. Ale myslím, že preventivně naslepo, není ok. Já osobně jsem nikdy cíleně holuby neodčervoval.
Omlouvám se, ale s odčervením holubů nemám žádné zkušenosti. Ale myslím, že preventivně naslepo, není ok. Já osobně jsem nikdy cíleně holuby neodčervoval.
Neodčervujete vůbec? Řídíte se hlavně prevencí nebo jste neměl nikdy problém?