Poradí někdo jak dlouho po pojímaní nese slepice oplozená vejce? Chovám plymutky a leghornky, přes zimu budou plemena spolu a zjara je rozdělím do voliér a chci produkovat vejce na líhnutí. Jak dlouho musím počkat abych mohl sbírat násadovky a nebyly už odpojímany kohoutem druhého plemene? Abych jim přes zimu poskytl odpovídající podmínky proti mrazu a chladu, tak je zvlášť mít nemužu.
Tak mi to nedalo a nahlédl jsem na internet i do moudré literatury. Na internetu se objevují informace o udržení spermatu až 30 dní😲 Moudrá literatura (Fyziologie a funkční anatomie domácích zvířat, W.O. Reece, Grada, 2. vydání 2011) říká, cituji: “Uschování spermií a udržení jejich fertilizační kapacity je u slepic možné 7 až 14 snů, u krůt je to až 40-50 dnů.” 😉
Mám pocit, že dokáží udržet sperma oplození schopné dva týdny. Takže po rozdělení hejn, počkat alespoň těch 14 dní. Nemýlím-li se
Na jaře jsem rozdělila maransky od pavlovek..po 14ti dnech jsem nasadila vejce pavlovek..jedna čtvrtina kuřat jdou kříženci s kohoutem marans🤦🤦😄…takže příště o týden déle 😕