Dobrý den, jenom se chvi zeptat. Dá se nějak v hejnu slepic pracovat s kvokavostí aby byla řízená? Aby každý rok nasedla nějaká kvočna ale ne celé hejno?
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.10.2023, 14:53:19
Jaké slepice máte?..plemeno?.. kdyz nechci kvokavé slepice,tak je z hejna vyřazuji,třeba prodám s kuřaty, když je slepice starší , tak se zabije.mladé se můžou dát do izolace odkvokat,ale kvokavosti se nezbavite..kvokavost u slepic je dědičná.. popřípadě vyměnit celé hejno za jiné..
Dobrý den, jenom se chvi zeptat. Dá se nějak v hejnu slepic pracovat s kvokavostí aby byla řízená? Aby každý rok nasedla nějaká kvočna ale ne celé hejno?
Těžko, zkuste si vybrat plemeno s co nejvíce potlačenou kvokavostí (např. minorky, leghornky), případné kvočny z hejna odstranit (prodejem, či polívkou) a držet si jednu slepici plemene kvokavého (např. hedvábničku).
Dobré je mít hnízda, v nichž se vejce po snesení dokulí, čímž se omezí možnost, že slepici napadne kvokat, na rozdíl od hnízda plného vajec.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 11.10.2023, 14:53:19
Řídit se to nedá. Max můžete zkusit podpořit u některé slepice, která je osvědčenou kvočnou, její kvokání stravou - dešťová voda k pití, krmění naklíčeným ječmenem.
Nemám žádné plemeno, jsou to nosní křiženci a možná jsme se nepochopili. Já nechci aby vůbec nekvokali a jen snášeli vejce. Naopak chci aby mi každý rok sedly 2-3 kvočny. Tak otázka zněla, jestli se to dá nějak v hejnu ovlivnit a řídit,ale to teda nejde a asi je to dobře, že příroda nad námi stále ještě vítězí.
No jde to. Tyhle kvokat nenechávejte a nebo nechte jich jen tolik, kolik si přejete. A k nim pořiďte zástupkyni plemene, která kvokat bude dozajista, třeba tu hedvábku. Jí pak klidně můžete podstrčit vejce toho mixu, který chcete rozmnožovat.
Nemám žádné plemeno, jsou to nosní křiženci a možná jsme se nepochopili. Já nechci aby vůbec nekvokali a jen snášeli vejce. Naopak chci aby mi každý rok sedly 2-3 kvočny. Tak otázka zněla, jestli se to dá nějak v hejnu ovlivnit a řídit,ale to teda nejde a asi je to dobře, že příroda nad námi stále ještě vítězí.
Nosní hybridi, pokud se nemýlím, mají kvokavost potlačenou, takže by vám sednou neměly. I tady se samozřejmně můžou najít výjimky, ale to je asi všude😉 Pokud chcete nějakou kvočnu, pořiďte si pár kousků kvokavého plemene a ty vám odvodí i kachňata, budete-li chtít. Pokud nechcete hedvábničky, tak třeba nějaké zdrobnělé plemeno, to bývají taky dobré kvočny.
Nosní hybridi, pokud se nemýlím, mají kvokavost potlačenou, takže by vám sednou neměly. I tady se samozřejmně můžou najít výjimky, ale to je asi všude😉 Pokud chcete nějakou kvočnu, pořiďte si pár kousků kvokavého plemene a ty vám odvodí i kachňata, budete-li chtít. Pokud nechcete hedvábničky, tak třeba nějaké zdrobnělé plemeno, to bývají taky dobré kvočny.
Tak to by mohlo být moje řešení. Nosní hybridi a k tomu 2-3 kvokavá menší plemena slípek a bylo by to tak jak si přeji.
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 13.10.2023, 13:23:02
Kdysi to bylo v jedné diskuzi na staré iFauně. Klíčeny ječmen v sobě udajně cosi obsahuje. A dešťová voda bude asi nakonec tou babskou radou, ikdyž v diskuzi zaznělo, že zjara je dešťovka plná pylu, což může mít vliv.
Odpověď na příspěvek uživatele frufru z 15.10.2023, 07:56:03
Ono na těch babských radách něco bude..ale slyším to poprvé a to jsem vyrostla jsem “mezi slepicemi”😀..tak to vyzkouším a té mojí zlaté, černě lemované, ukvokané krasavici naklíčím ječmen 😀..dešťová by také byla,ale dneska neobsahuje asi síru,ani ty pyly🤔..
Dobrý 👍😀..už je to tak daleko, že jeden nevi,o čem je řeč.. takže az budu chtít kvocnu,tak zavřu slepici a budu ji krmit naklíčeným ječmenem a dešťovou vodou?🤦🤦
No já dávám také dešťovou pokud zrovna naprší. Také s ní plním koupací nádrže vodní drůbeže. Ale nejmladším kategoriím raději dám pitnou vodu. Ovšem dešťovka se rychleji kazí, tak pozor. Je dobré přidávat acidomid nebo jablečný ocet. A pokud máte dešťovku ze svodu ve velké nádrži. Musí ta nádrž být někde ve stínu aby na ni nepražilo slunce.