Thielli:Já tomu šlechtění také nerozumím, od toho jsou zde kokem studovaní. Můj laický vývod + těch několik informací, které jsem posbírala, mi dává odpověď, že čím “mladší” je nová barva, tím méně přísný výběr je pro další chov. To znamená - mám deset černých, dále chovám jen na těch dvou nejvyrovnanějších, zbytek nechám v klidu dožít a nazdar. Pak se mi povedou první dva hnědí. Hurá - mám požadovanou hnědou. Exteriér zvítězí nad charakterem. A množím dál, i když psi mají trojku z chování.
Takhle nějak si to vysvětluji. Ale také mohu být úplně mimo mísu. Pokud je zde někdo poučený, jistě mě rád opraví.
Já to osobně s tou hnědou vidím trochu jinak, tam bude “problémek” že těch hnědých v základu nebylo zas tak moc a když je základ chovu trochu šáhlej tak to v chovu zůstane… A upřímně fakt pochybuj že zrovna u pudlů byla nějaká výrazná selekce na povahu. 😀 My máme doma hnědého střeďáka a za mě je to top zvíře, co jsem byla u jeho chovatelky tak všechna štěňata z několika vrhů sebevědomí že wow ALE není to úplně uživatelsky jednoduché zvíře, za mě je to prostě spíš sportovní pes než gaučák - já to třeba porovnám s AUO kterého mam taky a kolem kterých se dost pohybuji - na (aktivní) sport bych si vzala pudla, dostanu z něj těch 100% což u ohromného množství AUO nevidím. Ale je to zatraceně sebevědomé zvíře které narozdíl od ovčáků v sobě nemá zakodované to “vyhovím tobě” ale má v sobě “vyhovím sobě” a to ve spojitosti s fakt drivovým psem který nejde úplně lehce motivovat není úplně jednoduché pro někoho kdo si pořídí pudla s tím že je to společenské plemeno které bude dělat poklidného společníka. Ale pro někoho kdo ví a zvládne s tím psem pracovat je to podle mě super. Já bych třeba šla znova do hnědého a vzala bych si největšího zmetka z vrhu ale moje mamka která má psy celý život toho psa fakt nezvládá a nechce takového pudla znova protože pudlík ji leze doslova až na hlavu. U mě je naučený že jsou nějaké pravidla přes které nejede vlak a je to fakt super pes. Ale než jsem se naučila tak tekla krev (moje), slzy (moje) a pot (můj). 😀