Pandinus:Když čtu některé reakce, tak je mi z nich na nic. Oplakává se jeden kůň, který prostě udělal chybu. Je to jako v každém sportu, ať jde o box, boby, skoky na lyžích… Koně umírají i na parkuru. Ale o tom jsem se bavit nechtěl. Facinuje mě, že všechny přispěvatele, kteří hovoří o tom, jaká je to tragédie nechává v poklidu takřka každý týden (měsíc určitě) usmrcení koně na dálnicích, silnicích, železničních tratích, o lidských životech a vážných zraněních, která z toho plynou nemluvě. Zase jsou všichni hrdinové a zákazali by překážku, která tu byla desítky let a daleko tvrdší a o které mají jezdci sami jiný názor. Je to jako se vším, všichni rozumíme fotbalu, pak zase tenisu, hokeji a teď jsou všichni odborníci na Pardubickou a skok na Taxisu. Kolik lidí z těch, co tu píšou ho skákali? Kolik těch, co to odsuzuje projelo nějaký takový závod, že si dovolí hodnotit něco o čem mají páru ze svého pocitu? Jako kdybych hodnotil nebezpečnost formulí od sedačky z obýváku a v životě jsem s formulí neprojel jediný závodní okruh. Mraky koní končí na jatkách jen proto, že jsou nevhodní, “staří”, končí tam i mladá zvířata, přitom by tu mohli být. Austrálie utrácí Brambies, které si lidé nevezmou z útulků atd., shazuje se jim potrava z vrtulníků aby nehynuli hlady v podmínkách, kam je dostali zase jen lidé. A tady se řeší jeden kůň, který se narodil proto, aby koně obecně mohli žít. Kdyby se nezávodilo, troufám si říct, že koní by sakra ubylo, protože využití pro ně už moc není, pro ty závodní už vůbec. Ano, toho života je škoda, ale stalo se. Tady nikdo nejde do závodu s tím, že tam nechá koně složit, i kdyby za tím byly některými zmiňované finanční důvody, protože ten kůň, jeho výcvik něco stál, náklady na chov, jeho nákup (pokud se ve stáji nenarodil), trenéři, doprava na závody atd.. Tvrdit, že na tom zvířeti majitelům, natož jezdci, co na něm nasazuje vlastní krk, nezáleží se nezakládá na pravdě. A pravdou je, že ten kůň tam nebyl na ukázku, ale všichni koně jsou tam proto, aby vyhráli. Proto startují, nebo je někdo jiného názoru? Peníze, prestiž, ukázka chovu, práce trenérů, genetika..
Proč všichni tihle vědátoři neřeší to, proč každý rok v ČR umírají “obyčejní” koně na komunikacích a srážky s nimi odnáší normální lidé, neobrátí svou pozornost k lepšímu welfare u řady týraných koní na kdejakém statku, nebo i garáži, jak bývá občas vidět a kde je i veterina krátká na to, je okamžitě zabavit a pomoci jim? Řešit ustájení, nakonec i zabezpečení výběhů (to se týká i dobytka, ovcí..).
Kdepak, zase tomu všichni od televize rozumí jako tomu fotbalu a vědí, co je správné a co ne a dokonce vědí, jak to mají majitelé, chovatelé, trenéři atp.
A taky neřeší utrpení krav kterýma se cpou, týraný koně na vesnicích … utrpeí zvířat mordovaných predátory… je to sport a je to pro koně přirozené. Utíkat o život.