Aktuálně: 3 711 inzerátů210 564 diskuzních příspěvků18 254 uživatelů

Velká pardubická

Pandinus
Pandinus 11.10.2023, 15:39:12 xxx.xxx.161.10

Když čtu některé reakce, tak je mi z nich na nic. Oplakává se jeden kůň, který prostě udělal chybu. Je to jako v každém sportu, ať jde o box, boby, skoky na lyžích… Koně umírají i na parkuru. Ale o tom jsem se bavit nechtěl. Facinuje mě, že všechny přispěvatele, kteří hovoří o tom, jaká je to tragédie nechává v poklidu takřka každý týden (měsíc určitě) usmrcení koně na dálnicích, silnicích, železničních tratích, o lidských životech a vážných zraněních, která z toho plynou nemluvě. Zase jsou všichni hrdinové a zákazali by překážku, která tu byla desítky let a daleko tvrdší a o které mají jezdci sami jiný názor. Je to jako se vším, všichni rozumíme fotbalu, pak zase tenisu, hokeji a teď jsou všichni odborníci na Pardubickou a skok na Taxisu. Kolik lidí z těch, co tu píšou ho skákali? Kolik těch, co to odsuzuje projelo nějaký takový závod, že si dovolí hodnotit něco o čem mají páru ze svého pocitu? Jako kdybych hodnotil nebezpečnost formulí od sedačky z obýváku a v životě jsem s formulí neprojel jediný závodní okruh. Mraky koní končí na jatkách jen proto, že jsou nevhodní, “staří”, končí tam i mladá zvířata, přitom by tu mohli být. Austrálie utrácí Brambies, které si lidé nevezmou z útulků atd., shazuje se jim potrava z vrtulníků aby nehynuli hlady v podmínkách, kam je dostali zase jen lidé. A tady se řeší jeden kůň,  který se narodil proto, aby koně obecně mohli žít. Kdyby se nezávodilo, troufám si říct, že koní by sakra ubylo, protože využití pro ně už moc není, pro ty závodní už vůbec. Ano, toho života je škoda, ale stalo se.  Tady nikdo nejde do závodu s tím, že tam nechá koně složit, i kdyby za tím byly některými zmiňované finanční důvody, protože ten kůň, jeho výcvik něco stál, náklady na chov, jeho nákup (pokud se ve stáji nenarodil), trenéři, doprava na závody atd.. Tvrdit, že na tom zvířeti majitelům, natož jezdci, co na něm nasazuje vlastní krk, nezáleží se nezakládá na pravdě. A pravdou je, že ten kůň tam nebyl na ukázku, ale všichni koně jsou tam proto, aby vyhráli. Proto startují, nebo je někdo jiného názoru? Peníze, prestiž, ukázka chovu, práce trenérů, genetika..

Proč všichni tihle vědátoři neřeší to, proč každý rok v ČR umírají “obyčejní” koně na komunikacích a srážky s nimi odnáší normální lidé, neobrátí svou pozornost k lepšímu welfare u řady týraných koní na kdejakém statku, nebo i garáži, jak bývá občas vidět a kde je i veterina krátká na to, je okamžitě zabavit a pomoci jim? Řešit ustájení, nakonec i zabezpečení výběhů (to se týká i dobytka, ovcí..).

Kdepak, zase tomu všichni od televize rozumí jako tomu fotbalu a vědí, co je správné a co ne a dokonce vědí, jak to mají majitelé, chovatelé, trenéři atp.

kometa
kometa 11.10.2023, 15:40:56 xxx.xxx.224.101
XY.:

A když tady v tom tématu jdou koňaci tělem i duší.Tak by mě opravdu zajímal jejich názor na utrácení koní po zlomeninách a atd kde zranění neznamená  hned smrt koně.

Já se v tomto z lidma i od koní neschoduju tak budu mít o pár odpovědi víc .

Většina zlomenin u koní má infaustní prognózu (délka hojení, váha koně, dlouhá imobilizace, která vede k dalším zdravotním komplikacím - schvácení, koliky, zápal plic, o stresu nemluvě), proto se hned utrácí.

Před léty se takhle pokusili zachránit Barbera - vynikající dostihový hřebec, chtěli ho aspoň do chovu. Spěnka prošpikovaná skrz naskrz šrouby a po dvou měsících trápení stejně provedli eutanazii.

Za život u koní jsem zažila 3 zlomeniny, všechny skončily stejně.

XY. (neregistrovaný) 11.10.2023, 17:04:23 xxx.xxx.120.185
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 11.10.2023, 15:06:42

Ono nejde o to čemu člověk rozumí a nerozumí to není oč tu běží. Ale na každou věc na světě jsou dva pohledy 🙂. Proto se ptám konkrétních lidí a názory co mě zajímají. Internet mě okrádá o možnost vědět přesně s kým mám tu čest. 

Vám tedy k úsudku a posouzení situace stačí welfare ? I za takovou odpověď děkuji 😉.

XY. (neregistrovaný) 11.10.2023, 17:09:03 xxx.xxx.120.185
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 11.10.2023, 15:27:06

No u psa a koně by mohla být podle mne ale dost velká podobnost.  Myslíte jsi že ani ty    jednoúčelový jsi nejsou dosti podobný ? 

kometa
kometa 11.10.2023, 17:10:06 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele XY. z 11.10.2023, 17:09:03

Podobnost není. Četl jste můj předchozí příspěvek?

efe
efe 11.10.2023, 17:24:12 xxx.xxx.30.165

Nerozumím - co je jednoúčelová zlomenina? A ne, není to podobné, pes je totiž během rekonvalescence schopen chodit po třech nohách bez následků. Kůň není schopen na třech nohách bez  (velmi vážných) následků ani stát, natož chodit.

kocoura219
kocoura219 11.10.2023, 17:24:43 xxx:xxx.3c5d:bd32

Vám tedy k úsudku a posouzení situace stačí welfare ?

A z čeho jiného vycházet? 

XY. (neregistrovaný) 11.10.2023, 17:37:27 xxx.xxx.120.185
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 11.10.2023, 17:24:12

Né to nebyla jednoúčelová zlomenina . To byl jednoúčelový kůň a pes .

kometa
kometa 11.10.2023, 17:57:48 xxx.xxx.147.163
XY.:

Né to nebyla jednoúčelová zlomenina . To byl jednoúčelový kůň a pes .

A jednoúčelový kůň, případně pes, znamená co?

Fikovnice
Fikovnice 11.10.2023, 18:02:06 xxx.xxx.62.186
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2023, 17:57:48

Jednoúčelový kůň je asi určen pouze k jednomu dostihu…😄😛

kometa
kometa 11.10.2023, 18:04:34 xxx.xxx.147.163
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 11.10.2023, 18:02:06

A ten pes?

A i kdyby kůň -XY nemá vůbec představu, kolik stojí příprava dostihového koně. Nikdo nechce tolik peněz spláchnout do kanálu.

Fikovnice
Fikovnice 11.10.2023, 18:05:15 xxx.xxx.62.186
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2023, 18:04:34

To už je těžký rébus…🤣

kometa
kometa 11.10.2023, 18:51:30 xxx.xxx.147.163
Fikovnice:

To už je těžký rébus…🤣

A odpovědi se nedočkám. Protože otázka je moc konkrétní.

Verun
Verun 12.10.2023, 00:15:49 xxx.xxx.220.12

Kůň (nebo jezdec) když vidí dostatečně dopředu odskokovku, tak si může před překážkou zkrátit nebo prodloužit krok tak, aby mu odraz vyšel těsně před odskokovou bariéru (případně jezdec může tempo upravit a pobídnout do odskoku na správném místě), a tím se usnadní koni překonání skoku.

Ano,bariery u cross skoků natřené vhodnou barvou, kterou koně vidí.

Jen takové zamyšlení:  to možná platí v parkuru, v dostihu před zrovna Taxisem nemá jezdec moc možností něco takto  ovlivnit,… koně vzít zpět nebo ho pustit dopředu…rozmyslet si v pár vteřinách, co to udělá s cvalem, porušení tempa, změna dýchání, koně víceméně skáčí pudově “s davem” a  ostrá viditelnost(na kolik metrů) překážky je pro koně s ostrým zrakem o 50% menší než u člověka(v rozmezí ostrosti u  koní je to  na spodní hranici ostrosti až o 200%) prostě koně binokulárně vidí jinak a jinak vnímají i hloubku… 

phttps://www.agdaily.com/video/simulation-shows-horse-eye-view/

https://edition.cnn.com/2018/10/23/sport/racecourse-safety-horse-vision-spt-intl/index.html

XY. (neregistrovaný) 12.10.2023, 06:57:03 xxx.xxx.120.185
Odpověď na příspěvek uživatele kocoura219 z 11.10.2023, 17:24:43

A může tedy přesně welfare citovat . Když ho máte nastudované ? 

XY. (neregistrovaný) 12.10.2023, 07:08:08 xxx.xxx.120.185
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 11.10.2023, 18:51:30

Jo o problémech vašich odpovědí by mohla vzniknout i samostatná sekce 🤣. Ale opravdu to zde není tématem diskuze takže jsi mě najdete v jiném vlákně díkes.

Pro mě je jednoučelák v tomto  případě  : 

1. Dostihový kůň
  2. Dostihový pes

🤔 A nevím to jistě ale nemají i tyto dva druhy základnu v Anglii.

efe
efe 12.10.2023, 08:14:25 xxx.xxx.199.5

Hele já to pořád nechápu. Můžeš to rozvést, jako co to konkrétně je ten jednoúčelový neboli dostihový kůň? A hlavně co to znamená v té souvislosti, ve které jsi ten výraz poprvé použil v této diskuzi…?
(a prosím šlo by používat zvratné zájmeno se/si bez toho “j”? fakt se to blbě čte…)

Arbora
Arbora 12.10.2023, 08:23:26 xxx.xxx.235.117

Za mňa je najväčší problém taxisu v tom, že kôň tú jamu pred sebou nevidí. Vidí živý plot. Jamu zbadá až v lufte. Ak má dostatoční tempo, prekoná jamu bez problémov a nič sa nestane. Pohoda. Tento rok tempo nebolo a minimálne polovica koní profitovala z toho, že sa doskok upravil, pretože by tam zahučali tiež. Môžme tu zrovnávať x prekážok zo zahraničia, ale žiadna nie je pre koňa tak nečitateľná, ako taxis. A že sa stále nájdu ľudia, ktorí chcú mať priekopu za skokom v pôdovnej verzii, tomu naozaj nerozumiem. 

Jazdec Stuka spravil v tej chvíli, čo mohol. Určite mu povedali, že musí na taxis z tempa. Nebolo tempo, skúsil to rozbehnúť. Dopadlo to ako to dopadlo. Kde boli všetcí jazdci, ktorí teraz vykrikujú, že nemal ísť vpredu neviem, mohli tomu tempu pomôcť sami. Výsledok je aký je a dotihová verejnosť miesto osvety hovorí ľuďom, že tomu nerozumejú a nemajú do toho kecať. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.