Dobrý den všem,
mám prosbu o brainstorming. Házejte postřehy nápady.
Jde o 12 letého starého ovčouna, nejdřív mu umřela panička, pak odešel páníček do LDN. V domě jsou tři bytové jednotky - 1. dcera - pro tu je pes spíš obtíž, druhá dcera, která se právě snaží, ale v bytě má kočku, zatím tam se psem nejde počítat. Tolik rozložení situace
před 2 měsící musel páníček do LDN a nevrátí se. Obě dcery - ta jedna mnohem víc, bere si ho kam může i ke koním a tak, zajišťují základní péči krmení, venčení, jak píšu větší část je na jedné z nich. Kdekoliv mimo pesan zvládne být sám /u koní, v autě…/. Ale doma - když je posléze ve svém původním domově sám na noc, tak to nedává. Přes den zatím cajk, potíž je ta noc - nad ránem. V pět začne výt. Aby druhá sestra nesáhla k nějakému špatnému řešení, je potřeba pesana naučit být zticha a chrápat.
Nevyje proto, že by potřeboval dříve vyvenčit - ven jít odmítá. Ale prostě je mu smutno, cítí se opuštěný.
Můj návrh řešení je následující- bude to stát úsilí, čas a spánek, to jsem předeslala:
-přijít dřív, než začne výt (dát si budíka třeba na ¾ pět) zajít za ním, pochválit ho, podrbat ho, dát mu nějakou žužlozábavu, a v rámci toho, odejít, přijít, odejít, přijít….klasika .Pochválit, podrbat a zkusit odejít. To jako první krok pro zjištění, zda by to takhle fungovalo. A posléze natahovat čas, kdy člověk jednak udělá pauzu mezi příchod-odchod až pak do definitivního odchodu a v dalším kroku zkusit posouvat ten čas tý pátý hodiny. Jako součást nácviku vymyslela jeho nová panička, že mu tam dá krmítko, co pořídila kočce /nalezenec/ a kde se dá nastavit čas, kdy mu krmítko vydá nějaký ty piškoty- tedy na tu pátou hodinu.Já jsem jí zároveň doporučila ten kong. plus mou oblíbenou krabičkovou metodu, kterou by se pes dovedl k tomu, že se bude těšit, aby odešla.
Má někdo něco dalšího, lepšího?
Znovu zdůrazním, že nejjednodušší řešení - vzít ho do své části domu, zatím není ve hře. Já si vážím toho, že ho nenechala na holičkách, naopak, má nyní mnohem pestřejší život, než měl. Jde o to vyřešit tu noční samotu, pak není někde odložen jak starý hrábě.
Dík předem, zadem a bokem
P.S. pokud se dostaví nějakej rejpal, tak dopředu dávám vědět, že s ním vymetu rohožku a poletí.