Chtěla bych začít s chovem králíků, a mám to naplánováno takto: Budu je mít ve stodole v ohraničeném boxu, kde budou mít dostatek světla (plastové střešní tašky), a praktikovat harémový chov, tedy 1 samec + 1 - 3 samice.
Mláďata bych pak chtěla odchovávat v pastevních klecích - posunovat po trávě. Takže takto to mám vymyšleno, a na Vás zkušené mám několik dotazů:
1, Hodí se pro tento způsob chovu brojleroví králíci (cunistar x hyplus) ? Pokud ne, tak jaké plemeno?
2, V těchto křížencích se nevyznám, je vhodné je dále mezi sebou křížit, nebo se pak snižuje užitkovost?
3, Je vhodné držet i chovné jedince přes léto v pastevních klecích?
4, Na statku máme kočky - nevyberou mi králičí hnízda? Dá se tomu zamezit jinak než pletivem kolem dokola?
5, Je nějaký odbyt na králičí maso? Děkuji za odpovědi.
na trávě bez jádra vám brojleři nevyrostou. takový způsob chovu je vhodný tak pro něco malého. ale z malého králíka zase neuděláte jatečné tělo, které byste mohla někde ve velkém lukrativně prodávat
odbyt na maso budete mít takový, jaký si uděláte ve vašem okolí.
Souhlas s Bodlinkou jen k tomu odbytu králičího masa doplním, že záleží v jakém kraji a jaké lokalitě se nacházíte. Pokud na vesnici v okolí většího města, zřejmě nebudete mít o odbyt nouzi, pokud na vesnici v okolí dalších vesnic, budete to mít horší, koncentrace chovatelů je tam vyšší.
Odpověď na příspěvek uživatele Careta z 04.10.2023, 21:32:14
Vymyslela jste si (romantický) nesmysl. Popisujete představu silně extenzivního chovu a pak by kilo vašeho králíka mělo cenu tak 500, spíš víc Korun.
Nemyslím si, že prodáte králičí maso za víc, než za kolik je čínský králík v Lidlu. Za to, že to není vyhnané kdoví čím, bez růstových hormonů, antibiotik a jiné chemie, vám nikdo nezaplatí. Prostě to je česká realita. No a jen porážka trvá nejméně 15 minut a to bych v amatérských podmínkách chtěl vidět. Tedy včetně přípravy a pak úklidu, ošetření kožky, likvidace jatečních zbytků a podobně. Málokdo rozumný by dnes pracoval za méně než 150 Kč na hodinu a jen porážka vás vyjde na 35-40 Korun. Kde je vychlazení, skladování, zabalení, distribuce atd. Kde je amortizace chlaďáku, el en, případně amortizace chovného zařízení?
Jiné to je rázem ve chvíli, když sobě, své rodině a nejlepším přátelům nabídnu, spíš darem, hyperkvalitu, kde mám absolutní jistotu, že to nesežralo nic špatného a že aspoň něco mí potomci jedí bez chemických šmakulád. To ale nesmím dávat granule, které jsou z GMO obilovin + chemie.