Měla jsem zmarliku kanadskou, už poměrně velký exemplář(jednu fotku jsem našla i ve svém noťasu) ale se rozklesla a zašla na nějakou houbu. Byla to Forest pantsy, to je info pro Drvodělku😉 Druhý pokus dopadnul tak, že umřel roub a zbyla základní zelenolistá. Tu jsem teda vloni přesadila na jiné místo, kde zelená nevadí a koupila třetí pokus. Je to sotva metrový prut a to mi připomnělo, že je zasazená teprve rok, takže ji musím zasypat listím, protože hlásí mrazy😲 Drvodělka…je černá, která hází do fialova😀 Majku jsem viděla asi 2x a nepamatuju si, jestli nějak hází😉
Nádherná zahrada. Jo, kdyby nic lidem občas neuschlo, zahradníci by umřeli hlady.😉
Zmarliky jsou okouzlující, nejradši mám právě ty se zeleným listem, protože ty mají nejhezčí podzimní vybarvení. Ale u světlé fasády bude ta vínová tvořit krásný kontrast. Kdybyste, ale přeci jen chtěla krásnou zelenou, pak Avondale nebo Hearts of Gold, jsou zas moje favorytky.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 03.01.2024, 19:25:02
No my jsme pro zahradníky požehnáním😛 Polovina toho, co nám tu vysadili postupně zašla a měnilo se, některé úplně za něco jiného. Nebyl stín, takže třeba cesmíny pomřely všechny, vysazené velké exempláře😕
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 03.01.2024, 23:04:29
Vítám vás a ráda vás zde čtu. Jo tak já jsem taky pro zahradníka požehnání. Každý rok nakoupím trvalky a pokud vůbec to léto přežijí a omylem je nevyryju na podzim, tak půlka v zimě pomře a na jaře jdu zas nakupovat trvalky. Kdyby si mě v zahradnictví pamatovali, mysleli by si, že mám buď obrovskou zahradu nebo to pořád někomu dávám jako dárek. Už jsme i zkoušela trvalky označit viditělnou tyčkou, ale někdo mi je krade. Myslím, že je to naše černá psí bestie, ale ona tvrdí, že neví, kdo to dělá a je schopná se tvářit velmi nevinně i s tím klackem v hubě 😄.
Dcerka si na zahradě zřídila čmelník ( jako příbytek pro čmeláky) a někde se dočetla, že do něj má umístit královnu, kterou pozná tak, že na jaře lítá při zemi a hledá, kde by se usídlila.
Já jí už za hodinu s velkou slávou volám, že už pro ní tu čmeláčí královnu mám, chytila jsem ji do sklenice od okurek vyložené trávou a může si ji teda odvézt. Dcerka rozpoznala drvodělku, tož jsme ji pustily a bylo po slávě.😞
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 04.01.2024, 00:08:26
Máme čmelíny dva, a každé jaro je to jen ve znamení "honu" na čmeláka a čuměním na čmelín.
Výbava: síťka na odchyt-umístněná vždy po ruce, uřízlá stříkačka s vatovým uzávěrem pro přepravu a implementaci čmeláka do čmelína….sledování čmelína, zda se čmelákovi bydlení zalíbilo(po výletu dělá osmičky a skenuje si okolí) strkání stébla do výletového otvoru, zda je čmelák zabydlen, aby jsme tam necpali jiného…poprali by se…a hlavně poznat čmeláka a necpat tam pačmeláka…
Máme čmelíny dva, a každé jaro je to jen ve znamení "honu" na čmeláka a čuměním na čmelín.
Výbava: síťka na odchyt-umístněná vždy po ruce, uřízlá stříkačka s vatovým uzávěrem pro přepravu a implementaci čmeláka do čmelína….sledování čmelína, zda se čmelákovi bydlení zalíbilo(po výletu dělá osmičky a skenuje si okolí) strkání stébla do výletového otvoru, zda je čmelák zabydlen, aby jsme tam necpali jiného…poprali by se…a hlavně poznat čmeláka a necpat tam pačmeláka…
Jéžíš a jakový krásný, špalkový👍
Čumím jak blázen kdyby ste to nenapsala netuším, v životě jsem o pačmelákovi neslyšela😲 Fakt, že ne😊 Takže jsem si to našla a musela jsem se smát tomu, že samička jde poznat podle odlišných holení🤣
Na podzim jsem právě čmelíny procházela, že si koupím, ale ten odchyt samiček mě odradil, na to nemám na jaře vůbec čas😟
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.01.2024, 20:24:03
…to právě na jaře něco děláte v zahradě- já v sadu, mám okolo stromků kytky, tak pleju, jak uvidíte čmeláka, všechno zahodíte, síť je po ruce 😄a jdete na lov, čmelák hledá myší díru, já se ho snažím lapit, jak blázen na vycházce…😂
Myslím, že si lze koupit i čmeláky, i velkovýrobny rajčat si je kupují ….
A usadili se ? Já se chystám si příští jaro nejméně dva udělat, páč čmeláků máme na naší horské zahrádce habaděj, ale jak tak třídím info - nejsou ty vaše moc vysoký ? Zemnímu či skalnímu) doporučují cca 26 x 26 x 20 , kde by v myší díře přišel k takovejm palácům…
Chytat je nehodlám, nechám to na přírodě. Budou-li vyhovovat určitě si je najdou sami.
Jinak matky se už dají i koupit a už je to i “kšeft”.
To jo😀 já samičky ráda sleduju, jak hledají ty díry, u nás je jich hodně(samiček) vždycky nějaké vidím a právě jsem si myslela, že jim to zjednodušším a koupím budku. Jenže pak jsem se dočetla, že samy tam většinou nevlezou🙄 No a tam končí mé nadšení, protože na jaře je to šílený, ale šílený blázinec, nezvednu se od práce a nepůjdu se bavit lovením čmeldové, musela by počkat tak do června😜