a i kdyby to teda -možná a někde - přetrvávalo - je to dost dobrý důvod zakázat “obrany” jednou pro vždy a všem?
nehledě na to, že to chce kus systematické práce na obranách - předělat psa, co to v něm není - na život ohrožující zbraň. To není, že se 2x nechá rozčílit v kruhovce…
Jako nebudu zastírat, že u nějakých labilních jedinců obecně - nejsou obrany dobrý nápad. Ale nevidím to jako obecný problém - všeobecné ohrožení - aby se to muselo hromadně zakazovat.
Já jsem nikde nežádala, aby se obrany zakázaly všude a všem. Jen jsem názoru, že by je neměl cvičit každý, ani jako trenér, figurant či majitel. Protože ne každý tomu rozumí, umí to a ví, co dělá. A docela je možné, že psi typu pitbul, či staford, kteří by se měli vyznačovat laskavostí a tolerancí vůči lidem, si to neporovnají v hlavě správně a tu svou důležitou vlastnost ztratí.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 13.12.2023, 10:33:42
Psa mám, krom toho, že je to kamarád, parťák, člen rodiny, taky na ochranu. A chci po něm, aby zasáhl, pokud by došlo k situaci, kdy by to bylo potřeba. A naopak po něm nechci, aby šaškoval na hřišti s vylomenou hlavou, byl sportovním náčiním a kamarádil se s figurantem.
Vím z dřívějška, že se v tomto neshodneme. Ale vůbec mě to netrápí, i když se svým pojetím působím tak trochu jako dinosaurus.
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 13.12.2023, 11:02:08
Normalni (zadouci) chovani psa pro zivot v civilizaci je tohle poradi : Hlidat, vyhodnocovat a podle toho se chovat. Prvni by melo byt ze strany psa - tohle me vubec nezajima, tohle by mohlo byt problem - a pak nasleduje varovani, pak zastraseni a az jako posledni vec - zautocit/kousat. Ne, ze to kouse na prvni dobrou vsechno a vsude.
Mam za sebou několikaletou anabazi se psem, aby se naucil kousat sportovku 😀 I proto tady porad pisu, ze ty obrany nejsou vsemocne 😀Problém, proč bylo tak těžké uspět s ním ve sportovce byl fakt, že tohle zvíře nechtělo kousat ze hry. Jeho vrozena mentalita byla a je fungovat jen v realu - a kousnuti bere jako posledni moznost, kdyz vycerpa vse ostatni ( ale pak teda zase nema problem 😂).
Nicmene - trenink obran tohle vrozene nastaveni psa nezmenil. Naucil se hrat si, to jo.
Tady k tomu bych měla zamyšlení - mám za to, že psi rozlišují sport a reál život jen pokud k tomu mají příležitost. Pokud je jejich majitel neustále utvrzuje, že cvičák je reál a přenáší praktiky ze cvičáku i do reálného života, tak se domnívám, že se pes začne podle toho chovat. Pokud se takto bude postupovat od štěněte, budeme mít předpokládám psa, který nikdy neměl šanci přemýšlet o tom, co je “jen jako”, a co je reál. Dělá, co ho naučili.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 13.12.2023, 11:06:06
..ano, ale u toho tvrzení o zánětu bylo osvětleno, že kecá, protože při zánětu se léči ten daný prst s drápem bez amputace a ne, že se odamputují preventivně všechny drápy i s články prstů….
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 13.12.2023, 09:59:22
Já taky nepíšu o zákazu obran, ale o tom, že trenér psů, ať už cvičí, nebo necvičí obrany by měl mít nějaký papír k tomu, že je oprávněn k tomu trénovat psy a že prokázal nějaké znalosti a schopnosti k tomu, aby ten “papír” získal. Nejsem pro zákaz obran, jsem pro to, aby u nás nemohl trénovat psy každý, komu to zrovna přijde jako dobrý nápad, protože k tomu vůbec nic ofiko nepotřebuje.
Já taky nepíšu o zákazu obran, ale o tom, že trenér psů, ať už cvičí, nebo necvičí obrany by měl mít nějaký papír k tomu, že je oprávněn k tomu trénovat psy a že prokázal nějaké znalosti a schopnosti k tomu, aby ten “papír” získal. Nejsem pro zákaz obran, jsem pro to, aby u nás nemohl trénovat psy každý, komu to zrovna přijde jako dobrý nápad, protože k tomu vůbec nic ofiko nepotřebuje.
že trenér psů, ať už cvičí, nebo necvičí obrany by měl mít nějaký papír k tomu, že je oprávněn k tomu trénovat psy a že prokázal nějaké znalosti a schopnosti k tomu, aby ten “papír” získal
papir nefunguje - nikde ve svete. V Nemecku si treba udelate 8 hodinove skoleni a dostanete razitko, ze muzete trenovat…Spis je to naopak - papir je jen schovavacka a alibi pro ty, co stejne nic neumi.
a co se tyka obran -v CR a na SK by skoncily obrany, pokud by figuranty nedelali pro verejnost lidi z rad profi policajtu a vojaku - psovodu.
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 13.12.2023, 11:48:48
Tak zrovna policejní a vojenské psovody vnímám jako osoby znalé a oprávněné se nějak angažovat v tréninku psů.
Já na obranách nikdy nebyla, ani to není sport kterému bych se chtěla v budoucnu se psem věnovat. Netušila jsem, že figuranty dělají pouze/hlavně(?) vojenští psovodi a policisté.
Tak zrovna policejní a vojenské psovody vnímám jako osoby znalé a oprávněné se nějak angažovat v tréninku psů.
Já na obranách nikdy nebyla, ani to není sport kterému bych se chtěla v budoucnu se psem věnovat. Netušila jsem, že figuranty dělají pouze/hlavně(?) vojenští psovodi a policisté.
Ne pouze, ale je jich vetsina.
Ono to neni sranda pro ne, je to docela rasovina. A lehce se prijde k urazu a to nepisu o pokousani, ale zada, klouby, vazy…
Me staci kdyz jen podavam psovi rukav ze 2-3 m. Poslusnost z obran se uci hlavne mimo obrany, bez figa. Bereme si jen ten rukav - a modlim se, aby mi pes neublizil 😂a jsem moc vdecna, kdyz uz to pes umi natolik, abych to mohla prenest na figuranta.
Predstava, ze na me bezi ten muj drobecek v plne rychlosti pres cele hriste - me opravdu nelaka 😂
A plati to i naopak - ja nepustim psa na figa, co to neumi. A muze mit papiru i osvedceni milion. Ukazana plati - vysledky. Ne jen reci. Prilis si vazim zdravi sveho psa. I ke zraneni psa je totiz jen kousek na obranach… ( opet krk, zada, svaly, vazy, nohy).
Dalsi dilek do skladacky, proc jsem skepticka k nejakemu masovemu zneuzivani obran 😀
Ono to neni sranda pro ne, je to docela rasovina. A lehce se prijde k urazu a to nepisu o pokousani, ale zada, klouby, vazy…
Me staci kdyz jen podavam psovi rukav ze 2-3 m. Poslusnost z obran se uci hlavne mimo obrany, bez figa. Bereme si jen ten rukav - a modlim se, aby mi pes neublizil 😂a jsem moc vdecna, kdyz uz to pes umi natolik, abych to mohla prenest na figuranta.
Predstava, ze na me bezi ten muj drobecek v plne rychlosti pres cele hriste - me opravdu nelaka 😂
A plati to i naopak - ja nepustim psa na figa, co to neumi. A muze mit papiru i osvedceni milion. Ukazana plati - vysledky. Ne jen reci. Prilis si vazim zdravi sveho psa. I ke zraneni psa je totiz jen kousek na obranach… ( opet krk, zada, svaly, vazy, nohy).
Dalsi dilek do skladacky, proc jsem skepticka k nejakemu masovemu zneuzivani obran 😀
Nejde o úmyslné zneužívání, ale o neznalost, pokusy a blbost.
Necvičím, tak mě požadavky zkušebních řádů netrápí. Zajímá mě praktické použití, opravdový zásah psa, když by o něco šlo. Není tam lepší zloba, než kořistnický pud? Mně připadá, že ano.
Nejde spíš jen o způsob, jakým lze postupovat s ohledem na vyzrálost psa? Je špatně rozvíjet lovecký a kořistnický pud štěněte a mladého psa ve sportovní části výcviku a na to pak plynule navázat služební částí výcviku s rozvíjením obranného a bojového pudu, když je pes mentálně připravený?
Jako samozřejmě se to nemá a je to nebezpečný, ale musím se přiznat, že mě to trochu pobavilo. 😄
Snad majiteli medializace postačí k tomu, aby s tím přestal.
No jo, Liberecko ! Tam se dějí věci. V Liberci už skvělá E.N. venčila svou skvělou Briginu z auta. Ale jela pomaleji a Briga běhala po chodníku. Zase - na lyžích, když už Brigina nemohla, hodila ji Eva do batohu.