Odpověď na příspěvek uživatele Leithian z 24.11.2023, 16:37:22
Jj, nikdy ho nezmydlili, a jestli tam Robinovi někde hrozí fyzickými tresty, tak to prostě nemůžete brát doslova 😉
Já ve svojí knížce třeba poměrně detailně popsala touhu postřílet svoje koně malorážkou a poslat je k zemi srážečkou na prasata. (Při nezdařeném veterinárním zákroku). Taky humor a nadsázka, kupodivu drtivá většina to jako humor a nadsázku pochopila, a knížku popisují jako “milou” , nikoli jako pohoršující výplod psychopata. 😉😉
Zdena Frýbová je moje naprosto nejvíc nejmilejší autorka, hned vedle Evžena Bočka a Dominika Landsmanna (věřím že i ten má svýho králíka Zasrana ve skutečnosti rád 🤣) ♥️
Nezmlátili ho nikdy proboha. Ne za útěky a jestli zmlácení pro vás rovná se jedno švihnuti vodítkem prosim. Ukažte mi kde tam píše že ho po chycení zmydlili.
Pár ukázek 😉 - řezali ho vodítkem, vařečkou, deštníkem, kabelkou… Ale souhlasím, že to nebylo žádné týrání, to ne, ale výchovné pro toho psa to pravděpodobně taky moc nebylo
Cetla jsem a pak za par let koupila foxteriera. Knizka v tom nehrala roli. Muj foxterier byl ten nejlepsi pes, nekonfliktni, poslusni a pro deti kamarat, vzdy k dispozici si hrat. Deti miloval, cizi i nase.
Je to forma beletrie, ironie, nadsázka. Pravda, ne každému sedne tenhle typ humoru.
Já třeba Zdenu Frýbovou miluju a na jejích knížkách mě nepohoršuje vůbec nic, naopak i přes všechen sarkasmus z nich cítím obrovskou lásku ke zvířatům.
Nebo co přesně vás tam kynologicky pohoršilo?
“To tak neberu”. Fakt mám její knížky ráda a humoru, ironii i nadsázce rozumím, ale po věcné stránce je ten přístup ke psům (Malinkatý kretén) místy tristní.
Tak je to rok 1993 a psáno malinko, jen malinko zpětně… a Robin 1983, myslím, že to tak tehdy bylo v mnohých rodinách. Ještě dnes je. To není omluva. Nemůžu to těm autorům odpustit, ale snažím se. Od Frýbové se mi líbí dvě jiné knihy, o psech tam nic není, a třeba v Kreténovi mě nejvíc pobavil moment, kde popisuje, jak radši už do žádné pol. strany lézt nebude, neb se každá taková poté rozpadne. 🙂 A pak “Zatelefonoval mi Václav Klaus, pánové!” 🙂 Ale když jsme u těch foxů… Dášeňka, nejlepší knížka na světě, furt jsem to četla ještě spolu s Velkou knihou o psech, Všeználkem a nějakou encyklopedií, kteréžto název nevím, a “Dejte mi pastelku, nakreslím pejska…”. Ale prostě Dášeňka, to byl skutečný příběh! Živý pes! Protože byl na fotografiích. Hmm, tak on ten pan Čapek, to je dobrý, to já budu už číst všecko. Jo. V jedné povídce se pochlubil, jak předchozí fenu (zas teriér, že) nezvládl, nakonec si i donesla děti, které pak on předal k utopení. Mně ta povídka úplně zničila… všechno!
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 25.11.2023, 11:52:14
Četla jste od Frýbové “Připravte operační sál”? Kdysi pradávno jsem to přečetla jedním dechem… Předpokládám, že to bylo na motivy sexuálního pedofila a vraha Jaroslava Papeže někdy ze 70.let…jak v kině Metro zneužil a ubodal toho malého klučinu Pepíka.
Ale v té knížce bylo víc dějových linek, líbila se mi fakt hodně. A pamatuji se, že byla fest napínavá (tedy tehdy se mi tak jevila, je to tak 30 let zpět, či kolik, kdy jsem ji četla).
Odpověď na příspěvek uživatele Fikovnice z 25.11.2023, 12:51:06
Ne, ne, nečetla… a asi ani nebudu. 🙂 Ten motiv mě docela odpuzuje… mám pozitivní období. 🙂 Ty tituly jsou Z neznámých důvodů (taky trochu doktorština) a Mafie po česku.
Odpověď na příspěvek uživatele L.S. z 25.11.2023, 13:14:56
Děkuji moc za tip…bohužel od smrti mámy nejsem schopná číst - něco se mi stalo s koncentrací, prostě se polámala.😔
Ale ten titul “Připravte operační sál”, tak to byla super kniha, že? Chápu Megi, že se jí nechce číst takové téma…ale já to četla fakt už pradávno a pamatuji si to šílené napětí v tom románu. Nemohla jsem se od toho odtrhnout…😲
Nevím proč, ale najednou mi přišla na mysl knížka “Opředeni mocným kouzlem”. Četli jste někdo?? Asi se mi to s Frýbovou spojilo proto, že jsem to také četla jedním dechem. A plus mínus ve stejné době, odhaduji, že nejméně před 30 lety, či spíše ještě před více.🤔
Jako člověk s echt OCD jsem si vedla pečlivý seznam přečtených knih!😂 Možná bych jej ještě někde nalezla…
Foxteriér je krásný pes, ale nikdy jsem neměla odvahu si ho pořídit. Myslím, že zrovna drsnosrstý foxík byl Robin od Frýbové. Jmenoval se tak náš první rodinný pes, i když to bylo úplně jiné plemeno.
Taky jsme měli Robina podle knihy, ale byl to pudlík nar. 1999. Mysleli jsme, jak jsme originální a po sídlišti běhalo 7 Robinů. Což jsme zjistili až později.
Mě teda nikdy nenapadlo brát Robina doslova, vždyť je to oddechová literatura a tedy literární nadsázka poplatná době, tipuju doslovná pravda tam bude tak 10% jako v podobných knížkách a je to prostě psaný na humorný efekt.
Taky jsme měli Robina podle knihy, ale byl to pudlík nar. 1999. Mysleli jsme, jak jsme originální a po sídlišti běhalo 7 Robinů. Což jsme zjistili až později.
JJ, to je asi tak vždycky, když je nějaká knížka nebo film populární. Jednu dobu bude byli všude Benové a další dobu zase Marleyové. I když ti pořád ještě jedou.
Jo, to taky, pokud je to podle russella v Zelené masce a znám to teda spíš psané jako Mailo nebo Maylo, jak jsem je znala osobně, netvrdím, že to tak má být.
Tak to nám, když mopsteriérka sežrala celý Fererro Rocher, tak šplhala po stropě ještě asi tři dny, byla fakt jak na fetu, neuvěřitelně a neunavitelně naspeedovaná…
Odpověď na příspěvek uživatele balu z 29.11.2023, 08:40:49
Četla. Klasickej článek, kterej vyvolá akorát zbytečnou paniku. Nejdřív líčení, jak je to hrozný a smrtelný, jak se to během chvilky rozšířilo a na konci věty o tom, jak je to vlastně banální, že úmrtí nejsou tak častá a jak je vlastně málo informací. Na FB byla zpráva, že si zase plno psů dovezlo z nějaké výstavy ošklivý psincák. Nehroutím se z toho, nejhorší je smrt z vyděšení. Uvidíme, jak se to časem bude vyvíjet.