Drvodělka fialová: Nechci se navážet do majitelů bul plemen, ale mě třeba malý pejsek bez vodítka vůbec nevadí. Ještě jsem neslyšela o případu, že by takový psík někoho zakousnul. Pokud mám psa, co nesnese, že k němu taková čudla čuchne nebo na něj štěká a je jedno, co mám za plemeno, prostě s ním vůbec nechodím tam, kde bych se do podobných situací dostala. Sama mám velkého, potenncionálně nebezpečného psa, chodím s ním tam, kde cizí lidi nepotkávám a chován se tak, abych minimalizovala riziko. Kdybych tuhle možnost neměla, vůbec si ho nepořídím. Je spousta plemen, která podobné problémy nemají.
To, že si kdokoliv pořídí zvíře, neznamená, že s omezuje, natož ohrožuje okolí.
mě třeba malý pejsek bez vodítka vůbec nevadí
Mě malý pejsek bez vodítka taky nevadí, v případě, že je vychovaný, že má přivolání a v případě, že ho chce jeho majitel nechat pozdravit s mým psem, tak se zeptá, jestli je to možné, jestli o to můj pes stojí a hlavně, protože mám velké psy, tak zda to pro toho malého pejska nebude nebezpečné. A nemusí se jednat hned o to, že můj pes je nějaký agresivní radikál, co nesnáší psy. Měla jsem psa, co miloval malé pejsky, ale byl jak hrom do police, buldozer a jeho přístup nebyl opatrný, ale juchuchů, juchuchů…prostě to nešlo, aby se s nimi kamarádil.
Pokud mám psa, co nesnese, že k němu taková čudla čuchne nebo na něj štěká a je jedno, co mám za plemeno, prostě s ním vůbec nechodím tam, kde bych se do podobných situací dostala.
Měla jsem velmi radikální fenu a takovéhle “malé čudli” jsem několikrát “zachraňovala” tím, že jsem prcka, který k nám doběhnul zvedla do náručí…neboť, co má panička v náručí je hájeno, neboť je to JEJÍ.
Jako promiňte…jsem si vždycky vědoma toho, co mám doma a proto, čuba v civilizaci nebo tam, kde se pohybovali psi chodila na vodítku a s náhubkem. Na psy neútočila, ale jen proto, že “nesměla”. A co teda…jako já mám chodit kanálama, přestože mám svého psa zabezpečeného, přestože můj pes na nikoho neřve, nedoráží…a to jen proto, že někteří majitelé pidipejsků si myslí, že jejich pejsek nemůže nikoho zahrdlit a vychovat takhle malého psa je zbytečnost. Potom to vypadá tak, že taková malá psí hysterka na volno vám začne dorážet na vašeho psa. Ale pozor, běda, když vašemu velkému psu, který jde na vodítku u nohy, má nasazený koš a malého psa “ignoruje”, dojde trpělivost, otočí hlavu k němu a hlubokým hláskem udělá “BAF”…pidipsík se s řevem běží schovat za pánečka a vy dostanete vynadáno, že máte agresivního psa.
No a třeba moje pyrenejka…to je anděl, neagresivní, přátelská psí holka, ale do chvíle, než nějaký pidipes vystartuje na “jejího” Matese (náš druhý pes berňucha)..to potom nezná bratra. A měla by tahle hodná…vychovaná psí holka chodit mimo civilizaci?
Jako jasně, povětšinou stejně procházkuju někde, kde je klid.
Asi se shodneme na tom, že by se měli všichni chovat zodpovědně a pokud je pes potencionálně nebezpečný, tak ho musím mít řádně zabezpečeného, aby nikoho neohrožoval. Abychom byli bezpeční pro okolí. Ale na druhou stranu, by si někteří majitelé malých pejsků měli uvědomit, že ta jejich šňafací a dorážecí Fifinka taky není nic příjemného. A vychovat malého psa lze…malé a vychované pejsky potkáváme, pěkně se s nimi pozdravíme. Bohužel je dost těch nevychovaných.
Na mého psího důchodce a štěně pyrenejku vyběhl borderteriér a pěkně z ostra. Měl jediný štěstí, že se poté, co jsem na něho zařvala, držel v nějaké vzdálenosti a nešel mi do kontaktu se psy…jinak by dostal takovej kopanec, jakože psy miluju, tak by mi to bylo jedno…já na vodítku sice velkýho psa, ale starýho a navíc bázlivku a štěně, které socializuju a chci, aby mělo se psy jen dobré zkušenosti…obzvlášť v případě, že to štěně je malej pastevec a fakty se snažím udělat max pro to, aby byla k pejskům tolerantní. A to se stalo pár metrů od mého domu, cestou na prochajdu….
Já se omlouvám, tohle je pro mě dost emotivní a jsem na podobná témata dost háklivá…jasně, psa musím mít zabezpečeného tak, aby nikomu nemohl ublížit, vychovaného tak, aby nikoho neděsil, aby se všichni cítili bezpečně. …ale jinak by se měl používat stejnej metr na malý a velký psy. Prostě pokud nemá pes přivolání, tak nemá na volno co dělat. A nějaký startování nejen po psech, ale i po lidech je pro mě taky nepřijatelné a to přestože nikoho vzhledem ke své velikosti nezahrdlí. Prostě by mě šlak trefil, když si někteří páníčci myslí, že si jejich pidipes může dovolit cokoliv jen proto, že “není nebezpečný”.
A zpátky k tématu….to je přesně problém v našem státě, že nějaký ignorantský nekulturní hovado může se svým psem ohrožovat koho chce, může terorizovat okolí a nikdo s ním nic neudělá. Tady je přesně vidět, že je úplně jedno, jakej se udělá zákon, jakou vyhlášku město vydá, protože to bude jen další omezení a bič na slušný pejskaře, kteří to budou dodržovat.
Dokud pes nezabije člověka…v tom “lepším” případě dítě, tak se nic nestane…toť můj názor.
Nebo stane. Pokud by mi něčí pes zabil mého psa, no tak bychom asi skončili ve vězení my, neboť bychom si to šli s dotyčným vyřídit ručně a stručně.