Aktuálně: 2 689 inzerátů262 893 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Psi v médiích

Sardullah
Sardullah 29.04.2025, 10:46:51 xxx.xxx.221.216

Ad pastevec a obrany… vyskakují na mě videa obran s kavkazáky… občas se saoši, nějakej ten moskevák. Nikdy jsem neviděla video s pyrenejem.

Vůbec si neumím představit, že by Gina reagovala na figuranta, když ví, že to není doopravdy, neumím si představit, že by se do něj zakousla… maximálně by ho seřvala, když by byl hodně”otravnej”…ale spíš by se podívala na mě “tvl, co to je?” a já bych řekla “ to je figurant, měla bys ukázat jak mě ubráníš”…a Gina “😂😂😂😂😂 tak to jsi mě pobavila”… už vidím, jak bych se jí snažila drsným tónem namotivovat “ vem si ho… trhej” a ona by tam stála a chvíli na to koukala a pak by jí to možná přestalo bavit a šla by si čuchat nebo by si lehla.

No jestli to maj ostatní pyrenejci podobně, tak chápu, že videa nejsou.

Aneb není pastevec jako pastevec.

Taky vlastně nechápu, proč by se měly s pastevci dělat obrany… možná mají smysl nějaké modelové situace, ale taky nevím, jaká je pravděpodobnost, že pes bude vědět, že je to jen jako a jak je potom vypovídající. 

Ve své podstatě já potřebuju jediné, abych svýho pastevce udržela v klidu, pokud já vím, že mi nic nehrozí, ale můj pastevec má opačný názor. A nemyslím si, že v tomhle by mi obrany pomohly. 

acher
acher 29.04.2025, 11:19:01 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 29.04.2025, 10:46:51

Mají do chovu povinné testy povahy,kdy by měli aktivně bránit.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.04.2025, 12:30:30 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 29.04.2025, 10:43:25

To je pravda. Jejich úkol je hlavně vypadat hrozivě. Ono to taky na 99% stačí. Málokdo vydrží s nervy, když na něj začne pastevec štěkat a předvádět útok. V reálu mnohem víc hrozí od jiných menších plemen. Ale nedá se na to spoléhat a taky by se mohlo stát, že se v chovu použije agresivnější pes a je problém hned.

Sardullah
Sardullah 29.04.2025, 14:34:34 xxx.xxx.221.216
acher:

Mají do chovu povinné testy povahy,kdy by měli aktivně bránit.

Testy povahy jsem viděla…ale myslím, že to je trochu jiná kategorie než cvičení obran.

acher
acher 29.04.2025, 14:51:21 xxx.xxx.222.196

Kamarádka fenu KAO na bonitaci připravovala s chovateli a normálně ji na cvičáku učila kousat na rukáv a napadnout figuranta  s košem.Zrovna tak známý od chovatelů jezdil se psem za figutantem a učil ho kousat na oblek.

Ph (neregistrovaný) 29.04.2025, 14:53:57 xxx.xxx.93.191
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.04.2025, 14:51:21

taky je na tom projevu videt, co je prirozena reakce psa a co naucena 😇

drvodelkafialova
drvodelkafialova 29.04.2025, 16:15:37 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 29.04.2025, 14:51:21

Já bych to rozhodně nedělala. Naši psi se rozběhnou s řevem proti cizím, pokud ustupuje chvíli ho sledují a pak ho nechají. To mi vyhovuje. Kdyby přez ně zkusil projít, asi by ho napadli, ale naštěstí to nikdo nemá zájem vyzkoušet. On ten útok vypadá strašně, ale je to jiné než třeba u německých ovčáků.

Sardullah
Sardullah 29.04.2025, 17:00:33 xxx.xxx.221.216

Nechci polemizovat ohledně obran, jsem jen teoretik a mám o tom jenom nějakej pojem a dojem, tak mi nepřísluší to hodnotit a těžko můžu objektivně posoudit.

Nemám ani pastevce, kteří běžně obrany dělají…alespoň na mě vyskáče bambilion videí s KAO, ale žádné s pyrenejci…čímž nechci říct, že žádný neexistuje.

Spíš to vnímám tak nějak obecně jako člověk, který nemá chovatelské ambice a pastevce má pouze jako svého anděla strážného. Který tím pádem nemusí nikde dokazovat a prokazovat jakou má jeho pes povahu. My bychom totiž tak max prokázaly, že máme kladný vztah k ovečkám, kachničkám, kozénkám a k mláďátkům obecně.

Mladá Gina byla hodně reakční na vše, co jí přišlo podezřelé, což bylo bambilion situací…osamnělý cyklista, chodec, běžec, houbař…dokonce i auto, které jsme potkaly někde, kde je zákaz vjezdu a nikdy předtím jsme tam auto nepotkaly…a to je to městský pes na auta zvyklý.

Chci tím říct, že že jsem se až do její dospělosti snažila její reaktivitu potlačit…a obrany s mladou Ginou by byly z mého pohledu v tomto kontraproduktivní…. Dneska je Gina docela salámistka…nemyslím si, že je to primárně mojí výchovou, spíš už je dospělá, má zkušenosti, tak dneska už by si na obranách asi ťukala na čelo.

Teď je otázka jaké chceme u pastevců udržet v chovu vlohy a vlastnosti….což je ochrana svěřených jedinců, ať už zvířat nebo lidí a nekompromisní ochrana teritoria. Počítám s tím, že když by došlo na lámání chleba, tak za mě můj pastevec položí i život…ale v každém případě necouvne, neuteče…

V tomhle vidím u testů povah smysl…že pes necouvne, neuteče, jde do toho…

Moje kavkazanda, ač jsem jí neměla až do její dospělosti, naprosto v určitých věcech postrádala smysl pro humor…hodně mi v tomhle připomínala berberku Sáru. Všechno brala smrtelně vážně…u takovýho psa by se mi do těch obran tuplem nechtělo.

Mirka (neregistrovaný) 30.04.2025, 15:13:40 xxx.xxx.92.50
Aluška:

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ctyrlete-divence-na-plzensku-pred-zraky-rodicu-ukousl-pes-kus-obliceje-40518728#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=abtest268_redesign_mobil_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Mnoho případů, kdy jsou lidi s dětmi ke známým či příbuzným na návštěvu, ví o tom, že mají psa/psy, smečku, a neřeší... Prostě jsem tu a hotovo. Ale každý pes reaguje jinak, jak pes, tak fena, březí fena, se štěňaty atd. Naši psi, menší plemena, hodní, klidní, nesnášeli děti, nezávisle na sobě, každý v jiné rodině. mezi sebou kamarádi, ale venku děti, na koloběžce, s klackem v ruce, hokejka, kolo, řev, dupot, byl spouštěč. Věděli jsme to a pes byl nakrátko. I na vnoučátka si zvykali postupně, jako členy smečky je brali jinak. Tyto případy jsou jen vinou rodičů. Nebo majitele, pokud mají štěňata a není si jist reakcí feny. U malamuta je to obzvlášť podivné... Maličké přeji brzké zotavení, snad se díky tomu nebude celý život bát psů...

Sarah01
Sarah01 30.04.2025, 15:41:49 xxx.xxx.162.253
Mirka:

Mnoho případů, kdy jsou lidi s dětmi ke známým či příbuzným na návštěvu, ví o tom, že mají psa/psy, smečku, a neřeší... Prostě jsem tu a hotovo. Ale každý pes reaguje jinak, jak pes, tak fena, březí fena, se štěňaty atd. Naši psi, menší plemena, hodní, klidní, nesnášeli děti, nezávisle na sobě, každý v jiné rodině. mezi sebou kamarádi, ale venku děti, na koloběžce, s klackem v ruce, hokejka, kolo, řev, dupot, byl spouštěč. Věděli jsme to a pes byl nakrátko. I na vnoučátka si zvykali postupně, jako členy smečky je brali jinak. Tyto případy jsou jen vinou rodičů. Nebo majitele, pokud mají štěňata a není si jist reakcí feny. U malamuta je to obzvlášť podivné... Maličké přeji brzké zotavení, snad se díky tomu nebude celý život bát psů...

Proč podivné? Já bych to třeba zrovna u tohoto plemene očekávala.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.04.2025, 16:49:06 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mirka z 30.04.2025, 15:13:40

Za psa odpovídá majitel, tečka. Pokud mám psa a zvlášť velkého psa, mám taky mít kotec a když přijde návštěva, tak ho zavřít.

Sardullah
Sardullah 30.04.2025, 17:02:06 xxx.xxx.189.104
drvodelkafialova:

Za psa odpovídá majitel, tečka. Pokud mám psa a zvlášť velkého psa, mám taky mít kotec a když přijde návštěva, tak ho zavřít.

Přesně…

Prostě psy zavřu a fertig…

BaLu
BaLu 30.04.2025, 17:58:46 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Mirka z 30.04.2025, 15:13:40

Malamut nemalamut, to je jedno. Ta fena je matka a ta brání svá mláďata. Je to tak u všech druhů zvířat i u člověka. Tak co je na tom podivného? Že to fena vyhodnotila jako ohrožení? Kdo ví, jak to celé probíhalo. Lidi pravdu neřeknou, kor “majitelé” děcka. 

Já bych žádnou návštěvu k feně s čerstvými štěňaty nepustila. Vlastně bych nechtěla žádnou návštěvu ani domů. Bála bych se nějaké nákazy, bála bych se o štěňata. 

BaLu
BaLu 30.04.2025, 18:03:22 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 30.04.2025, 16:49:06

Nesouhlasím s takovým generalizováním. Nikdy jsme před návštěvami nezavírali ani kavkazanky, ani černou ruskou teriérku, ani psy dalších plemen. Když je pes zvládnutý, není to potřeba. 

Sardullah
Sardullah 30.04.2025, 18:24:25 xxx.xxx.189.104
BaLu:

Nesouhlasím s takovým generalizováním. Nikdy jsme před návštěvami nezavírali ani kavkazanky, ani černou ruskou teriérku, ani psy dalších plemen. Když je pes zvládnutý, není to potřeba. 

Já zase návštěvám nevěřím…ono nemusí jít o psy…malou dceru mojí kamarádky pokousal můj zakrslý králík. Měla jsem je puštěné volně po zahradě a několikrát jsem holčičku napomínala, že králíčky honit nesmí…dokonce i její maminku jsem nabádala k tomu, aby jí to zatrhla, že obzvlášť ta hnědá samice by jí mohla i rafnout…měla potvora vyhrabanou noru.

No a stačilo, abych se na minutku otočila a samozřejmě holka si do tý “nory” pro králíka sáhla…a bylo vymalováno.

Můžu 100x věřit svým psům, ale návštěvě a obzvlášť s dětmi, teda nevěřím.

U dospělých to ještě jde, tam většinou člověk domluví nějaká pravidla, hlavně aby mě nikdo neplácal po zádech, nenapřahoval a nesnažil se na mě bafnout. I tak to ale musí být návštěva, kterou psi znají a bez dětí. 

Když si chci dát v klidu kafe, tak nehodlám být jak ostříž…to to psi chvilku zavření vydrží.

Ono už když jsem měla berbery a chodila k nám kámoška, která je znala od štěňat a byla pejskařka, tak mi říkala, že z nich nemá moc dobrej pocit, protože psy si polehali několik metrů od nás, každej z jedný strany a bedlivě návštěvu sledovali…a to jim bylo asi tak půl roku, takže ještě defakto štěňata. Navíc právě kolem těch půl roku přestali být kontaktní k cizím…k těm cizím, které znali (o úplně cizích ani nemluvím, k těm byli nekontaktní už jako štěňata) a mimo rodinu byli pouze 3 lidi, kteří si je mohli pohladit.

BaLu
BaLu 30.04.2025, 18:32:59 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 30.04.2025, 18:24:25

Tak záleží na tom, kdo k vám chodí a jak si dokážete dupnout navzdory příliš benevolentním rodičům, kteří nereflektují na vaše doporučení. Taková návštěva, jak píšete, by u nás byla poprvé a naposled. Nemám ráda neposlušné děti a kdyby si je rodiče nezpacifikovali, udělala bych to já a to by se nelíbilo těm rodičům. 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 30.04.2025, 22:17:09 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 30.04.2025, 18:03:22

To je váš názor. Já si myslím prostě to, že pes nemusí být u všeho. Někdo se psů bojí, jiný to s nimi neumí a děti jsou kapitola sama pro sebe. Já dost často psy zavřu na začátku návštěvy a pustím je až se vše usadí. U některých návštěv , spec. s dětmi, je nepouštím vůbec.

Já nemám chuť riskovat malér. Všichni majitelé psa co někoho pokousal, tvrdili že by to nikdy  neudělal. 

Ph (neregistrovaný) 30.04.2025, 23:10:32 xxx.xxx.93.191
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 30.04.2025, 22:17:09

jj. dulezite je, mit vubec tu moznost psa nekam zavrit, oddelit.  Ze to nekdo nakonec neudela ? i to je OK. ale porad - muze…

BaLu
BaLu 01.05.2025, 00:23:12 xxx.xxx.230.124
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ph z 30.04.2025, 23:10:32

Jo, kotec máme. Nikdy v něm žádný pes nebyl zavřený. A už dlouho slouží jako odkládací prostor… 

Je moc dobře, že každá můžeme mít svůj názor, který se zformoval z rozdílných zkušeností a z rozdílného náhledu. A co si budeme, není návštěva jako návštěva. Záleží na tom, kdo k nám chodí a jak se chová. 

Doron
Doron 01.05.2025, 00:57:53 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 01.05.2025, 00:23:12

My kotec nemáme ☹️. 

Na briardě Frama bych ho užila, on nechce být doma sám a potřebovala bych někdy starší kluky vzít extra a to si moc netroufám. On ani nemá separační úzkost, ale prostě se snaží si otevřít prosklený dveře verandy a má sílu jako blázen.

Na cvičáku je v kotci v pohodě.

Na kavkazáka Benga jsem kotec mít musela, on měl na některý lidi jasnej názor a nedal si ho vymluvit. Zajímavý, že k dětem a ženám se vždycky choval pěkně, jemně a zdvořile.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.