Já se teda přidám taky, když jsem doma rozhodla, že dalšího psa adoptujeme tak to poslední co mě zajímalo byla kastrace nebo podmínka kastrace. Prostě mi to v danou chvíli nepřišlo důležité. A když jsem uviděla Bambuli byla to láska na první pohled. Chápu spolky, proč kastrují a sama jsem se setkala s osobou, která množila jorky. To se jí to nakonec vymklo z pod kontroly a byla donucena rodinnou oslovit nějaký spolek, aby ji z té situace doma pomohl. Ale to už je úplně jiný příběh. Takže za mě, když se rozhodnu o adopci psa z útulku jsou pro mě jiné priority než jestli je kastrovaný nebo ne.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.12.2024, 15:23:46
.a teď když si představím mnohom atraktivnější a poptávanější plémě….
Jinak ještě když pro Vás vypíchnu ty fakt moje jakože nejhorší zkušenosti, vyjma reálných množíren.
Tak to byl zájemce o adopci fenky JRT z množky, která byla inzerovaná nejen s vytahaným břichem z porodů, ale i s oboustrannou tříselnou kýlou (k adopci po kastraci a zašití kýl). On ať ji nekastrujeme, protože on by si ji vzal, ale nechtěl by tu fenku jen na štěňata. Ale mají stejného pejska JRT a jednou dvakrát by štěňátka chtěli. Aby měl jejich pejsek potomky.
Zájemkyně, která podrobně popsala jejich statek a to, že mají doma bábu, matku a dceru a toho pejska JRT by chtěli na krytí, protože jezdí po zvířecích burzách a tam všichni po jejich fenkách chtějí štěňátka a dobře se to prodává.
Zájemkyně, která po mě křičela do telefonu, že jsme dementi, protože těm bíglům (z výzkumáku) bereme kastrací možnost být rodiči.
No a takhle si tu žijeme my, kteří dáváme k adopci “čistokrevné” jack russelly a bígly. 😵💫
Já osobně bych neměla při adopci problém s podmínkou kastrace feny. Psa ano, protože věřím tomu, že převládají zdravotní nevýhody nad výhodami. I tak chápu důvod podmínky kastrace i psů.
Co mi vadí a nešla bych do toho, je podmínka kastrace do určitého (a velmi nízkého) věku, prvního hárání apod. Už jsem několikrát viděla nabídku, kde štěně o věku 8, 9 měsíců bylo nabízeno už kastrované. To mi připadá šílený.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 17.12.2024, 09:16:20
Já mám taky Gigouška s vylučující vadou ( hodně bíle) nic jsem nepodepisovala, za polovinu taky byl a jsem si jistá, že nikdy nepůjde do chovu ani na výstavy😉.
Odpověď na příspěvek uživatele Kilian z 18.12.2024, 07:34:08
Jojo chápu, jen chci naznačit, že já nemám podepsané v kupní smlouvě, že nevystavuji a nekryji, klidně bych mohla , ale jako s nestandartem s vadou by mě ani nenapadlo dál krýt😉.
Já si myslím, že psů je dost a dost. Pokud někomu vadí podmínky útulku, má možnost získat spoustu psů bez jakýchkoli podmínek.
Co se týká kastrací, starší feny co máme doma jsou kastrované a zdravotně jim to prospělo, prostě ožily. Už začínaly mít různé drobné zdravotní problémy(boulkičky, výtok) a po kastraci nic. Ale mladé zvíře bych kastrovat nenechala, podle mého musí dozrát. Taky bych nenechala kastrovat zdravého psa.
Odpověď na příspěvek uživatele Aluška z 18.12.2024, 10:49:10
chcete smluvne zabranit tomu, aby pes nekryl. Tak tady piseme moznosti. Jine nez penezni sankce - podle me - nejsou.
Nebo nevím, jestli ma nekdo ve smlouve a jde to tam vymahatelne dat, ze kdyz pes prokazatelne nakryje, muze si ho chovatel odebrat zpet? To jsem jeste nikdy nikde nevidela.