Před lety jsem na nějakém fóru četla, že jsou psi, který bez majitele - zajištění, člověk potkat nechce a nesmí. Tím tam končily různé teorie, jak by se při útoku dotyčný bránil.
Psi v médiích
Ono stačí když na vás rotvajler rozrazí nedovřenou bránu.
Orionka:Dělat s vlastním psem, že se peru - jako, asi není nejlepší, když pes ví, že je to hra. Asi se to nedá nahrát, protože doopravdy do toho nikdo nepůjde. Jediná obrana je, nemusel se bránit, t.j. psy, kteří by napadli a jsou tedy okolí potenciálně nebezpeční eliminovat, nejlépe zastřelením. Pardón, ale prostě argent. doze se holýma rukama neubráníte.
No jo, proto nastavit hrdlo, nebo ukázat záda a utíkat.
Ja som zatial branila proti utokom len svoje psi. Naozajstne utoky boli len dva. Jeden bol od pitbula, kt. jednoducho pribehol a zakusol sa do krku nasho psa Neviem ako sa niecomu takemu da zabranit. Trvalo to mozno 10 sekund, vybehol z dvora a isel na vec.Nastastie sa jednalo o psa velkeho plemena a s volnou kozou na krku, takze po asi 5-10 min rozmyslani ako ho donutit pustit, majitel pitbula bezmocni, nakoniec pustil. Myslim, ze ho hryzol pri otacani aj nas pes, niekde do oblasti hlavy a to ho donutilo pustit. Dalsi utok bol na nasho mensieho psa od nejakeho krizenca ovciaka, tez hryzol stylom zakus a pustil a znova, toho sme nejak zahnali , kopancami, psa zdvihli a schovali sa do auta. Boli sme na to dve. V obidvoch pripadoch ti psi nijako nerozmyslali, nevahali, nestekali, rovno hryzli. A inak taketo bezne ked sa na nas ruti pes so stekotom, to mi zatial vzdy stacilo, vyhrazne zakricat, kazdy to zatial vzdal po okriknuti. Preto neviem ako sa branit, ked takto pribehne pes a zacne rovno hryzt, len miesto psa do cloveka, kym sa clovek spamata co sa deje, uz bojuje o zivot a pes ma vyhodu prveho zahryzu, lebo podla mna nikto bezne utok neocakava. Ja som si napr. myslela pri tom ovciakovi, ze sa s nasim psom len onuchaju, len on sa mu zakusol do chrbta.
Mě na tomhle vadí, že kvůli nezodpovědným blbcům, dříve či později chov psů výrazně omezí všem.
Někdy mi přijde, že specielně pitbulové přitahují podivné typy majitelů. Bavila jsem se tuhle v práci s kolegou o psech , vlastně jsem zmínila tuhle diskusi a přidla se další kolegyně, která je řekněme jednodušší. Začala o vyprávět, jak jsou její rodiče nezodpovědní, protože si pořídili pitbula. Ona s ním chodila po lese, kde zakousl jiného psa, naprosto ho nedokázala ovládat. S tím samým psem se sebrala a jela do kavárny na Václavák na kafe. Hrozně se urazila, když jsem jí řekla, že nezodpovědá je hlavně ona.
Bojím se že, kvůli podobným lidem, se budou muset omezit všichni.
Před více než 20 lety chyběl fousek a mohla jsem skončit zle. Aspoň tak to cítím. Šla jsem tenkrát malým městem, najednou jsem slyšela z vedlejší ulice zoufalé “Pocem, pocem!” Nevěnovala jsem tomu pozornost, dokud jsem za sebou neslyšela dupot. Otočila jsem se a viděla ke skoku se chystajícího rotvíka. Jak jsem se ohlédla, přidupnul si a neodrazil se.
Vzpomněla jsem si na všechny tehdejší poučky jako nekoukat se do očí, svěsit hlavu, povolit tělo. V ten okamžik jsem cítila, že musím dělat opak. Narovnala jsem se, udělala se velká, koukala rotvíkovi přímo do očí. Ten hajzlík se mi snažil dostat za záda, obcházel mě, tak jsem se na místě točila s ním. Trvalo to jen pár vteřin a odběhl. Nevím, jestli by to bylo lepší, kdybych se řídila poučkami, které jsem tehdy znala. Ale vím, že nebyl čas přemýšlet, co bych měla dělat, kdyby skočil.
sutrik:Před více než 20 lety chyběl fousek a mohla jsem skončit zle. Aspoň tak to cítím. Šla jsem tenkrát malým městem, najednou jsem slyšela z vedlejší ulice zoufalé “Pocem, pocem!” Nevěnovala jsem tomu pozornost, dokud jsem za sebou neslyšela dupot. Otočila jsem se a viděla ke skoku se chystajícího rotvíka. Jak jsem se ohlédla, přidupnul si a neodrazil se.
Vzpomněla jsem si na všechny tehdejší poučky jako nekoukat se do očí, svěsit hlavu, povolit tělo. V ten okamžik jsem cítila, že musím dělat opak. Narovnala jsem se, udělala se velká, koukala rotvíkovi přímo do očí. Ten hajzlík se mi snažil dostat za záda, obcházel mě, tak jsem se na místě točila s ním. Trvalo to jen pár vteřin a odběhl. Nevím, jestli by to bylo lepší, kdybych se řídila poučkami, které jsem tehdy znala. Ale vím, že nebyl čas přemýšlet, co bych měla dělat, kdyby skočil.
No já nevím, jak to funguje zrovna na bully, ale většinou mi právě říkají, že nemám dát najevo strach. Jednou se na nás s kámoškou a jejím otcem vyřítil vlkodav a ten kámoščin táta se postavil proti němu “co jako?” a vlkodav jen tak přešlápl z nohu na nohu a on zas “mazej si posvejch” a tak vlkodav trochu zacouval a nechal nás projít. Kámoščin i můj táta mi vždycky tvrdili, že je fuk, jak je pes ostrej nebo velkej, musíš si věřit a za celý život ani jednoho žádný pes nekousnul. Třeba měli jen kliku a nebo na tom něco bylo.
Na všeobecném pokecu se znásilňují, tak já se přesunu sem.😀 Ono opravdu asi záleží kdo na psa jak působí. Na moji kamarádku úplný mazlíček a zlatíčko RTW fena normálně vrčela. I její majitlka byla z toho v šoku. Znala jí stejně dlouho jako mě a všechny ostatní. Nevím, ale podobně to bude asi i s tím, kdo se psovi postaví. Jeden se může zastavit a druhý pes příště může útok dokončit. Je to asi podobné jako u lidí. Jeden se mě lekl a druhý mi zlomil ruku a tři žebra.😀 U obou jsem se tvářil sebejistě.😀
Na jednoho psa může a většinou funguje sebejistota. Pokud jsou dva a víc, nefunguje ani pánbůh.
se mi snažil dostat za záda, obcházel mě
takhle se chova pes, co nema koule na to jit do primeho konfliktu. A toho - zazenete…
Co o tom soudíte?
Upřesníte z výčtu zpráv, co vás zajímá?
Aha, už upřesněno. Policejní pes není záchranářský pes. Ti umí štěkat z centimetru do obličeje (a že jsem tu čest měla coby figurantka) a člověka se nedotknou. Pes policejní je jiný. Můj názor? Pes dělal svou práci.
Vnímám to stejně.
To se při výcviku nijak nerozlišuje mezi dospělým a malým dítětem? Ten pes nevyhodnotí, že 4leté dítě není hrozba?
To určitě nevyhodnotí.
Pes nerozezná ani štěně od matky natož věk člověka
Aha, já jsem vždycky měla dojem, že poznají “mládě”
4leté děcko se mi zdá dost malé. Když pes rozezná štěně, proč ne malé dítě?
Asi jak který pes. Troufnu si tvrdit že jeden každý z mých psů poznal dítě od dospělého člověka a zvlášť tak malé dítě. Ale psi , kteří zasahují v takových situacích jsou jinak cvičení a taky jiná plemena.
Pes dělal to, na co je cvičen, o tom žádná a taky je otázka, jak moc kousnul nebo jen škrábl.
Bavíte se o psech, kteří jsou vycvičeni na určitou práci. Oni nemají čas něco v akci rozlišovat.
Po pravdě doufám, že za to nebude trestanej chudák pes, kterej na to byl cvičenej. Myslím si, že za dítě zodpovídají rodiče, oni ho vystavili riziku, když ho táhli někam přes kus světa. A to těch nástrah během té cesty bylo určitě víc.