Já už o tom četla dřív, ono taky asi hrálo roli, že šlo o boxery.
Za mě to jde na vrub páníčkům, dneska už by si to asi odskákali minimálně s pokutou, alespoň teda doufám.
Za mě to jde na vrub všem. Majitelé měli odstoupit, pořadatelé zrušit a v neposlední řadě veterináři, kteří byli přítomni, to měli váhou své funkce zarazit. Proto tam ten veterinární dohled byl. Dnes by to doufám neprošlo. Podle zákona proti týrání.
Tomu furt nemůžu uvěřit. Že majitelé tomu svého psa vystavili, dyť to muselo být jasné, kdo dnes chodí v poledne se psem ven, jakýmkoli, natož běhat, a že tam nějaký rozhodčí, nebo kdo to byl, řekl, teď to teprve je zajímavý (nebo něco takového, už to číst nikdy nebudu, tohle byl teda zážitek, s každým dalším řádkem horší a horší, jenom jsem čuměla, ani sprostý slova neřekla, prostě nic a úžas a hrůza).
A hlavně si myslím, že nejde úplně o autoritu, nevidím ji tam. Protože jestli je pravda to, co píše tady ten pán (https://psychologie.cz/milgramuv-brutalni-experiment/ učitel se zeptal, kdo je odpovědný za újmu), tak to byli dobrovolníci, kteří se s tou autoritou neznali, nebyl to jejich nadřízený, průvodčí ve vlaku, ředitel, otec,…, tudíž proč bych tu osobu brala jako autoritu… málokdo je tak moc slabý, ale je fakt, že ten původní exp., v té době, mohlo to tak být, ale moc tomu nevěřím. Oni si tak vysvětlili, obhájili, proč nacisti… tak na tu autoritu svádí až moc činů, myslím si prostě, že lidi jsou svině. To nebylo žádné slepé následování, syndrom zajetí atp., ti lidé chtěli ublížit; cítili se (ti, co to pálili do obětí) nadřazení, cítili se dobře.
Četla jsem nedávno podrobnější článek. Ono šlo o to, že si nikdo neuměl představit dopad. A jak kolabovali první psi, bylo už pozdě. I po případném odstoupení.
Byla jiná doba. Nebyly tak dostupné informace, neřešil se v médiích dokola zabijácký vliv vedra. Bralo se, že vedro je těžké pro kardiaky a těžce nemocné. I kondice lidí byla průměrně mnohem lepší. Takže 10 a 10 minut klusu nebylo bráno jako nějaký extra výkon. A psi přece vydrží víc… Pak vliv autority s nevědomostí, že vedro může rychle zabít i zdravé jedince. A když začali kolabovat, odstoupení mnohdy nepomohlo, jen smrt oddálilo o hodiny.
A ano, autorita je i posuzovatel, zkoušející, trenér…
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 07.08.2024, 11:44:48
Autoritu z vedoucího experimentu, vytvořilo “ vědecké” prostředí, kde to probíhalo a bílý plášť, tak je to snadné. Plus ten inzerát je na to už psychologicky připravil.
On to tam Honzák nepíše úplně přesně , řada těch “učitelů ” pociťovala velký stres a duševní utrpení, ale nedokázali neposlechnout.
O zlu v lidech je spíš vypovídá Stanfordský experiment (Zimbardův vězeňský experiment), to byla taky síla. A zase tam bylo určité malé procento lidí, kteří se nepodvolili. Kdyby tam tehdy neprišla Zimbardova manželka a nerozehnala to, bůhví, jak by to dopadlo.
A zase, ti účastníci experimentu později vůbec nemohli pochopit, proč se tak chovali a někteří hluboce se styděli. I Zimbardo byl sám sebou velmi nemile překvapen.
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 07.08.2024, 12:30:39
Na videu jeden z učitelů říkal - myslel jsem, že to máte pod kontrolou, že víte, co děláte, když je to univerzita. A tohle chápu, to je asi jediný argument, co možná můžu pochopit. Zbytek nechápu, protože mám asi fakt problém. 😀
Odsouzený dvaapadesátiletý travič J. J. je myslivec, chovatel loveckých psů a vítěz nejprestižnějších mysliveckých kynologických soutěží, který se kromě myslivosti zabývá i chovem ryb.