Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.05.2024, 13:19:39
Tak mě si můžete připsat - kontrola čipu běžně ne e. To jim vytmavím🙂. Psa mám čipovanýho od prcka a mám tušení, že v kartě má číslo hned pod jménem, ale možná kecám, zkouknu jim to tam. Kontrolovali, když se zavedlo povinný čipování, tak jestli je funkční. A já ho nechala kontrolovat při poslední prohlídce. Jinak si nepamatuju, že by ho kontrolovali na jiný klinice, tam jsme ale byli při akutce, ne očkování.
očkování, odčervení, krmení něco stojí a k tomu ještě 8x čip.
Nečipovaného psa ale vet nenaočkuje proti vzteklině. A nový majitel bude nepříjemně překvapen. Ne, že by ho to finančně zruinovalo.
Zajímavý myšlenkový pochod.
Nicméně.
Vakcína proti vzteklině se rozhodně nedává do věku běžného odběru štěněte. Takže nerozumím tomu, v čem by měl být nový majitel nepříjemně překvapen. Ba naopak drtivá většina z nich počítá s tím, že musí na veterinu na očkování a tak se k tomu holt dá i čip.
Pokud nový majitel čip nechce, veterinář s tím nic neudělá. A nic mu nebrání v tom, aby štěně normálně naočkoval a zapsal to do OP. Z toho, že je štěně dle zákona neočkované, se pak bude zpovídat majitel.
Když vznikla povinnost čipování a začalo se řešit to, zda může či nemůže vet naočkovat nečipovaného psa, vydávala k tomu SVS i oficiální vyjádření - ničemu to nebrání, vet očkovat může. A já osobně neznám jediného veterináře, který by nenaočkoval nečipovaného psa.
běžně účet na veterině tisknout nechci - škoda papíru… vím, že všechno mají v kartě. Ale ondá jsem si účet donesla (aktivní studentík na středoškolské praxi) a teď jsem na to koukla - má tam v kolonce pacient napsáno německá doga Yoda a za tím číslo čipu.
U běžného ošetření nebo očkování čip nenačítají - jen na vstupní prohlídce štěněte, při vzteklině (to je jednou za tři roky) a jinak si říkám - a oni ochotně čip načtou
Můj veterinář nekontroluje čip při každém očkování, chodíme tam přes 20 let, nás i pesy zná. Kontroluje každou novou pesu. Ale cizí veterináři, když je náš na dovolené, nebo my mimo domov, načtou čip jako první krok.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.05.2024, 13:19:39
Všichni píšete, že u vašich vetů je to běžná praxe…
Já určitě nepíšu, že je to běžná praxe. Jen jsem uvedla na pravou míru to, že je vet povinnen to u očkování zkontrolovat, protože jeho razítko pak stvrzuje to, že psa naočkoval. On se pod to podepíše.
Běžná praxe je, že na to minimálně polovina dlabe. 😂
Odpověď na příspěvek uživatele Ronja s motejlem z 17.05.2024, 14:09:18
Mě taky, na očkování chodím k vetovi už přes 30 let, zná mě i všechny moje zvířata, nemá ani počítač a provedené úkony píše do sešitu perem. Jestli má čtečku netuším. 😀
A očkování vztekliny se dělá u nás na vsi i hromadně a pochybuju, že ten vet tam u každého psa zkontroluje čip.
Čisté svědomí není podle mě o tom, že vykopnu z ordinace majitele psa, který nemá čip. Čisté svědomí je podle mě o tom, že majiteli nečipovaného psa vysvětlím, že pes musí mít dle zákona čip, pak mu psa načipuju, řádně naočkuju a pomůžu mu s registrací čipu. Holt máme o čistém svědomí každý jiný pojem. 🙃
Hele,já si nějak neumím představit,že někdo přitáhne štěně “odnikud”, vet zjistí hned podle očkováku (lepší případ), že není čipovaný, což ho dle mne uvede hned v podezření ohledně puppy vakcíny, má očkovat druhou dávku, a řekne, že štěně neoočkuje,když nechtějí čip, a radši bude riskovat, že štěně chcípne na parvu,psinku, začervení atd. Páč ta vzteklina je až to poslední…
Před patnácti lety jsme nechali načipovat naše štěně, fenku lajky. Tenkrát se o povinnosti mít očipovaného psa jen mluvilo.
Teď už je to samozřejmost.
Nikdy jsem čipu nelitovala. Bylo to pro můj klid v duši, ostatní neznalosti plemene, mě strašili že pustíme fenku na naháňce na jedné straně okresu a odpoledne jí budeme hledat jinde. Ale nikdy se nám to nestalo. Jsou to inteligentní psi, kteří mají svého pána jako parťáka. Mají tak vynikající smysl pro orientaci že si Vás hlídají na každém kroku.
Jen pro klid mé duše mají všichni naši očipovaní psi ještě známku na obojku, s adresou a telefonem. Naštěstí jsme to nikdy nepotřebovali, ale člověk nikdy neví.
radši bude riskovat, že štěně chcípne na parvu,psinku,
Tyhle vakcinace nejsou na čipování závislé. Týká se to jen vztekliny.
To já samozřejmě vím. Taky se vzteklina očkuje až poslední v xx měsících. Ale pořád si neumím představit,že si vet zapíše k sobě psa, naočkuje mu dvakrát klasicku,odčerví, poradí s dalším, a pak pošle majitele se psem pryč ve čtyřech, pěti měsících, protože nemá čip. Rozumíme si? A znovu, očkování vztekliny není závislé na čipu, jen je oficiálně neplatné.
Dobře, tak odmítnou, když toho psa nový majitel očipovat nechce. Lepší?
Pěkný pohádky na dobrou noc. Takže napřed máte kolem sebe plno veterinářů, co nenaočkují nečipovaného psa a majitele vyhodí z ordinace a když je tu argument, tak najednou nenaočkují psa, když majitel čipovat nechce. A nakonec se dozvíme, že mu vet naočkuje jen zbytek kompletky, protože ta s čipováním nemá souvislost a vyhodí ho až u vztekliny. 😂 Tady je myslím lakování, že by to vyšlo na celou lodní flotilu. 😂