Tak že Mi píše, že celý pejskařský národ musel letět čipovat…
Nicméně dneska jsem četla u Žáka takovej povzdech nad množkama a sám píše, že 90% štěňat, co k němu poprvé přijde do ordinace s novými majiteli, nemá čip. Takže nějaká povinná registrace je stejně k hounu, když i povinnost čipovat absolutně ignorují.
Fakt by se měli začít trestat i lidi, kteří si to nečipovaný štěně koupí. Neznalost zákona neomlouvá a nazdar.
Snadno dohledatelný? Jak? Není žádná povinnost čip registrovat, taky jakože kde když ta jednotná databáze furt neexistuje.
Každý kupující by si ohlídal, aby měl kupní smlouvu, v ní číslo čipu a nějakou identifikaci prodávajícího. No a snad není tak těžké ověřit, že ve smlouvě je adresa Horní Dolní 666 a prodej se uskutečnil na adrese Horní Dolní 666. Pokud je uskutečněný prodej na benzínové pumpě, kupující si zaslouží aspoň 5titisícovou pokutu za nečipované štěně. A pak může fňukat v každé TV a v každých zprávách, jaký je chudák, co z nevědomosti k pokutě přišel.
Tak že Mi píše, že celý pejskařský národ musel letět čipovat…
Nicméně dneska jsem četla u Žáka takovej povzdech nad množkama a sám píše, že 90% štěňat, co k němu poprvé přijde do ordinace s novými majiteli, nemá čip. Takže nějaká povinná registrace je stejně k hounu, když i povinnost čipovat absolutně ignorují.
Fakt by se měli začít trestat i lidi, kteří si to nečipovaný štěně koupí. Neznalost zákona neomlouvá a nazdar.
Někde jsem četla, asi na FB, že tohleto veterináři nikdy dělat nebudou, resp. dělat nechtějí, i kdyby to po nich úřady jakkoliv vyžadovaly. Pro ně je to prostě živnost, zákazník jim platí a restrikce ať vymáhají státní orgány. Můj veterinář taky říká, že většina štěňat mu chodí neočipovaných, s čipem přijdou jen ti s PP. To je jak se vším tady v tom státě, něco se nařídí, ale už to nikdo nevymáhá, tím se nikdo nezabývá. Mně přijde, že si pak většina národa myslí, že nařízení a zákony jsou tu od toho, aby se porušovaly. Si vemte jen když se kouknete na FB na stránky policie, tak tam většinou lidi jen nadávají, že měřili tam a tam a že to dělají schválně a proč zase vyvolali honičku a ohrozili tím lidi, když toho drbana už mohli dávno chytit atd. atd.
Jo tak zohle fakt vymysleli suprově, pes má čip hurá, sle že ten čip není nikde registrovaný to už je šumafuk.
Mě to hlava nebere, my obyčejní lidé to vidíme stejně… jednotný registr, do kterého by byla povinnost čip zaregistrovat, jinak to postrádá smysl, ale ty odborníky, co to vymýšlí to nenapadne?
No, myslím, že i tady by byla cesta, kdyby to někdo chtěl řešit.
Tolik výrobců/dovozců/prodejců čipů v ČR určitě není. Jsem přesvědčená, že si evidují čísla čipů a mají databázi, komu a které čipy prodali. Možná si může čip koupit fyzická osoba, ale určitě nejvíc čipů kupují veterináři. Veterináři si určitě vedou čísla čipů u jednotlivých psů (nevím, jestli jsou schopni dohledat ve své databázi psa podle čipu). Takže by se minimálně dalo zjistit, kdo si nezaregistrovaný čip u prodejce/dovozce/výrobce objednal. Jenže je to zdlouhavé a určitě nejsou ujasněné kompetence, kdo koho osloví a co s tou informaci pak, protože zaevidování čipu není povinné. Ale u týraných čipovaných psů by to byla cesta, jak najít viníka (třeba u toho psa, co ho zahrabali postřeleného zaživa nebo toho v okně v UH). Možná to tak funguje, ale nemluví se o tom veřejně, aby se třeba nejdřív, než psa opustí, nesnažili psa zbavit čipu.
Někde jsem četla, asi na FB, že tohleto veterináři nikdy dělat nebudou, resp. dělat nechtějí, i kdyby to po nich úřady jakkoliv vyžadovaly. Pro ně je to prostě živnost, zákazník jim platí a restrikce ať vymáhají státní orgány. Můj veterinář taky říká, že většina štěňat mu chodí neočipovaných, s čipem přijdou jen ti s PP. To je jak se vším tady v tom státě, něco se nařídí, ale už to nikdo nevymáhá, tím se nikdo nezabývá. Mně přijde, že si pak většina národa myslí, že nařízení a zákony jsou tu od toho, aby se porušovaly. Si vemte jen když se kouknete na FB na stránky policie, tak tam většinou lidi jen nadávají, že měřili tam a tam a že to dělají schválně a proč zase vyvolali honičku a ohrozili tím lidi, když toho drbana už mohli dávno chytit atd. atd.
Já si teda myslím, že veterináři zapisují do nějaké své databáze mezinárodní očkováky, takže i ta čísla čipů. Už jsem si teda dlouho nepořizovala nového psa, ale všechny naše mají modrý mezinárodní očkovák. Očkovák za 20,- měla moje první, narozená 2001, pak jsme jí nechali vystavit mezinárodní za 100,-. Další už měly ty “drahé” mezinárodní, ale pořád existovaly ty levné pro psa, který nevytáhne paty z republiky. No a poslední dobou mají všechny mezinárodní modrý očkovák.
Proč by si veterináři zapisovali číslo čipu? Pokud má pes pas, číslo je na vetkom, myslím. Veterinář je povinen čip zkontrolovat, když se očkuje vzteklina. Ale zapsat?
Měšťáci by mohli kontrolovat čip. Stačí chytit jedno neregistrované štěkanátko, říct to večer na Nově, pokuta 50 litrů a je to.
Ale kdepak máme ten registr, co je v tom zákoně, co platí už dva roky, cožto slibovali spustit alespoň v průběhu 2023?
Nemáme. V množírnách mají prachy lékaři, sestřičky, chovatelé, množitelé, určitě výrobci granulí a politici. Zabít si kšeft? Hehehe.
Já si teda myslím, že veterináři zapisují do nějaké své databáze mezinárodní očkováky, takže i ta čísla čipů. Už jsem si teda dlouho nepořizovala nového psa, ale všechny naše mají modrý mezinárodní očkovák. Očkovák za 20,- měla moje první, narozená 2001, pak jsme jí nechali vystavit mezinárodní za 100,-. Další už měly ty “drahé” mezinárodní, ale pořád existovaly ty levné pro psa, který nevytáhne paty z republiky. No a poslední dobou mají všechny mezinárodní modrý očkovák.
Všichni moji psi mají modrý petpas, ale ten se vystavuje automaticky všem štěňatům s PP už při prvním očkování a čipování a zároveň se tam vylepí i čárový kód s číslem čipu. Popravdě nevím, jestli si to veterinář zapisuje do nějaké svojí databáze, ale pro moje štěňata mi je vystavoval u mě doma a žádný notebook s sebou neměl. Takže spíš si myslím, že ne. Jinak čip si určitě může koupit fyzická osoba, třeba zrovna v Národním registru to jde, je tam pak registrace zdarma.
Všichni moji psi mají modrý petpas, ale ten se vystavuje automaticky všem štěňatům s PP už při prvním očkování a čipování a zároveň se tam vylepí i čárový kód s číslem čipu. Popravdě nevím, jestli si to veterinář zapisuje do nějaké svojí databáze, ale pro moje štěňata mi je vystavoval u mě doma a žádný notebook s sebou neměl. Takže spíš si myslím, že ne. Jinak čip si určitě může koupit fyzická osoba, třeba zrovna v Národním registru to jde, je tam pak registrace zdarma.
Petpas je úředním dokumentem, resp. veřejnou listinou. Vydávání petpasů se eviduje dle čísel na konkrétní veterináře a každý veterinář má ze zákona povinnost petpasy registrovat na Vetkomu. Pokud to neudělá, může mít pěknej průser. 🙃
Jo tak zohle fakt vymysleli suprově, pes má čip hurá, sle že ten čip není nikde registrovaný to už je šumafuk.
Mě to hlava nebere, my obyčejní lidé to vidíme stejně… jednotný registr, do kterého by byla povinnost čip zaregistrovat, jinak to postrádá smysl, ale ty odborníky, co to vymýšlí to nenapadne?
A přitom tohle už dáááávno funguje u hospodářských zvířat (jm. u koní, kde se pohybuji). A když to tenkrát spustili (2008), tak to fungovalo hned, žádné roční nebo pětileté kocení, aby se to rozpohybovalo. Ten systém už EXISTUJE. Jen by se v něm udělala nová složka na psy. Tralala. Ale nene, my potřebujeme někde utopit milionek někomu do kapsičky, tak vymyslíme jinou bejkárnu, a účel splněn, kapsičky naplněny, laikům namazán med na hubu, dál nás to nezajímá. Já tak moc chci být někdo, kdo o tomhle rozhoduje, brát za to ty neuvěřitelný prachy, a nemít žádnou odpovědnost. Já bych to tady rozčísla 😀 Povinné ručení na košťata nahned.
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 17.05.2024, 06:23:08
Registr Petpasů slouží k evidenci pasů a také čipů. Není primárně určen k vyhledávání ztracených zvířat a dalším službám pro chovatele, nicméně můžete si ověřit, zda je v něm číslo mikročipu zaevidováno či nikoliv.
Čistě teoreticky je možné najít podle čipu petpas, veterináře a následně majitele (resp. toho, kdo nechal psa čipovat). Takže při troše snahy se u případů na TO něco dohledat dá.
Registr Petpasů slouží k evidenci pasů a také čipů. Není primárně určen k vyhledávání ztracených zvířat a dalším službám pro chovatele, nicméně můžete si ověřit, zda je v něm číslo mikročipu zaevidováno či nikoliv.
Čistě teoreticky je možné najít podle čipu petpas, veterináře a následně majitele (resp. toho, kdo nechal psa čipovat). Takže při troše snahy se u případů na TO něco dohledat dá.
Ale prioritne si tam zadáva údaje majiteľ, resp. jeho veterinár. Vtipné je, že na SK mám k čipu registráciu vyplnenú, ale keď mi zmizne pes v ČR, síce nájdu čip, ale nedostanú sa k údajom. Takže si musím do českej databázy opäť registrovať údaje, aby som bola ako majiteľ dohladateľná.
Buggyra má síce pravdu, u koní(neviem ako iné hz) to funguje úplne bez problémov, zadám životné číslo môjho švéda do ústrednej evidencie mám údaje. Ale, tiež to trvalo pár rokov a tiež to bolo potrebné nahadzovať ručne. A tiež si nemyslím, že to funguje naprieč EÚ. Ale je fajn, že aspoň v krajine registrácie človek tie základné infomrácie dostane. Stále ale nefungujú takmer žiadne postihy (v prípade koní, neviem ako iné hz) v prípadoch, keď sa registruje kôň bez predchádzajúcej evidencie. Jasne, straší sa pokutami, pár určite aj bolo reálne postihnutých sankciami - ale to boli skôr chovatelia, ktorí mali vlastný chov a neviedli si evidenciu.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 17.05.2024, 08:03:10
Nedá, petpas, který musí veterinář registrovat a čip jsou dvě různý věci a tihle problémoví psi když už tak mají jen neregistrovaný čip a žádný petpas. Nedohledá se nic. Petpas obvykle nechávají vystavit chovatelé s PP, ale nemyslíte si snad, že do něj investují množky, on taky něco stojí.
Já to teda úplně nechápu…koukala jsem na internet kam registrovat psa a máme nějaký národní registr psů pro ČR…tak proč není povinné psa registrovat třeba tam? Nebo to není oficiální registr? Kde všude tedy máte zaregistrované čipy psů? Ono je toho víc…
Taky třeba nechápu, proč není číslo čipu spojené nějak s placením poplatků. Máme z úřadu formulář na přihlášení psa a čip se tam nikam nezadává…proč, když je psa povinné čipovat? 😀…Takhle by hned i zjistili při kontrole, kde a jestli platí majitel poplatek za psa. Stejně tak mi nejde do hlavy, že nemůžu registrovat psa tam, kde platím nájem a pracuji. V trvalém bydlišti se dáááávno nezdržuji a měnit si ho zatím nechci, dokud budeme v nájmu…
Odpověď na příspěvek uživatele Arbora z 17.05.2024, 08:33:49
Vtipné je, že na SK mám k čipu registráciu vyplnenú, ale keď mi zmizne pes v ČR, síce nájdu čip, ale nedostanú sa k údajom. Takže si musím do českej databázy opäť registrovať údaje, aby som bola ako majiteľ dohladateľná.
Opravdu? Já se běžně k údajům ze slovenského registru dostanu. Dokonce má tu výhodu, že je tam přímo telefon na majitele. To u nás nelze.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 17.05.2024, 09:00:07
Národní registr je soukromá firma, žádný ofiko registr.
Za psa se poplatek obci platí v místě pobytu, ne v místě trvalého bydliště a platí to už dááávno. Jestli platíte podle trvalého bydliště, tak porušujete zákon.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 17.05.2024, 09:08:32
Cože? 😀 Nám se na to ptal rodinný příslušník přímo na úřadě a bylo mu řečeno, že se musí poplatek platit tam kde máme trvalé bydliště, že to nejde na přechodném.
Zatím neplatíme nikde nic, pro štěně si jedeme až v neděli.
Na internetu jsem taky všude našla, že je nutné platit na trvalém bydlišti…Tady například stránky Prahy 10:
"Kam psa přihlásit do evidence a kde platit poplatek v případě, že držitel psa pobývá nebo pes je chován jinde, než je trvalé bydliště držitele psa?
Poplatek je placen vždy na úřadu příslušném podle místa trvalého bydliště majitele psa, bez ohledu na to, že je pes fyzicky chován na jiném místě."
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 17.05.2024, 09:14:41
Nee, máte pravdu, omlouvám se za mystifikaci, trvalý pobyt platí, měnilo se jen, že už neplatí majitel, ale držitel, prostě že už nejde, že někdo bydlí a má psa v Praze, ale platí za něj někde na vesnici že jako řekne, že majitel psa je babička.