Prosím vás jak se jmenuje plemeno morčat co je snad 5x větší než klasická morčata mělo by mít název na písmeno k ale zbytek už jsem slyšel špatně. Snad má jit o masné plemeno ale asi se nejí to nevím.
Prosím vás jak se jmenuje plemeno morčat co je snad 5x větší než klasická morčata mělo by mít název na písmeno k ale zbytek už jsem slyšel špatně. Snad má jit o masné plemeno ale asi se nejí to nevím.
Cobayo nebo cubayo, teď nevím. Cuy má tak do dvou kilo, cobayo má tři až pět mám pocit. Ale jsou velmi vzácná, drahá, plachá a mám pocit že nežijí tak dlouho jako morčata klasická. Také mývají extra prsty na packách, holt jsou přešlechtěná. Adoptujte si radši normální z azylu;)
Cobayo nebo cubayo, teď nevím. Cuy má tak do dvou kilo, cobayo má tři až pět mám pocit. Ale jsou velmi vzácná, drahá, plachá a mám pocit že nežijí tak dlouho jako morčata klasická. Také mývají extra prsty na packách, holt jsou přešlechtěná. Adoptujte si radši normální z azylu;)
Cuy nebo cubayou, není to totéž? Pětikilové morče, to je už skoro mara.
Mívají. A polydaktylie ničem nevadí. Je popisována u koček i lidí.
Nikdy jsem morče neochutnala, představovala jsem si, že má podobné maso, jako králík..
A tak proč ne? Nejsem vegetarián.
Před léty vyprávěla kamarádka, že byla u přátel na Floridě zrovna v období hurikánu (či co to tam mají) a tak se schovali do sklepa i s mazlíkem králíkem. A ona jim vyprávěla, jak je to u nás zvíře hospodářské a k jídlu - tehdy ještě boom zakrslíků v našich končinách nebyl. Tak na ni koukali jako na vraha.
A pak k nim (kamarádka a manžel) po pár letech přijel na výměnný pobyt mládenec z Chile. Oni měli doma morče a dotyčný ho znalecky ohmatal, že by už byl k jídlu. Tak pro změnu jako na vraha koukali zase oni.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 01.10.2023, 14:52:53
Cuy je menší a lehčí, cabayo je ještě větší, ale nelze je snad v Evropě získat, cuy ano
Chov sebou přináší určité problémy, polydaktylie je z nich ten nejmenší - zvířata jsou prostě příliš velká, selhávají jim některé orgány a oběhový systém je vystaven velké zátěži, není nic neobvyklého, že brzy umírají, samička rodí dvakrát do prvního roku života a pak už snad ne atd
Běžná váha samic je kolem 1,8-2,1 kg v 1,5 roce. Samci mívají 1,9-2,3 kg taky až kolem 1,5 roku. Samice se připouští už kolem 5 měsíců věku při váze 1200g a více. Později už nebývají schopné porodit, pokud se jedná o první vrh. Já jsem připouštěla 1x ročně, mívaly celkem běžně 3-6 mladých.
Tj. oproti klasicky velkým morčatům jsou větší, lze je spolu normálně chovat. Samozřejmě se dají i křížit a tak velká část cuyů bez plvodu je prostě malá. ☹️ Jinak já měla 4 cuy samice se 2 klasicky velkými samičkami a kápo byla ta klasická samička s váhou 0,8 kg. 😀Na fotu první srovnávačka s klasicky velkou tříbarevnou samičkou.
Co je za mě velkou nevýhodou a to bylo i důvodem, proč jsme chov ukončila, je jejich délka dožití. Běžně se dožívají 2,5-4 let. Starší kusy jsou výjimka. Taky jim nedělá dobře teplo, takže jsem o část chovu přišla dík vedrům. Ač byli na betonu v dřevěném domku (ve výbězích) a normálně velkým morčatům to vyhovovalo, cuyové odcházeli na infarkty. ☹️ Navíc teda povahy u nich taky trochu haprovaly - některé kusy byly úplně v pohodě, jiné dost divočáci. Jednoho samcem jsem musela z chovu vyřadit (lépe řečeno do něj dík tomuto nijak nezasáhl), ten normálně hned hryzal. A to byl s PP.
Cuy morče mi připomíná něco mezi klasickým morčetem a nutrií. Kdo chce chovat na maso, je už lepší nutrie která je ještě mnohem větší. Potřebuje ale zase větší prostor a aspoň trochu vodní plochy.