Dobrý den, prosím o radu. Jaké jádro je nejlepší pro kozu? Nebo míchat více druhů obilí, v jakém asi poměru??? Sena dostává dost, jenom nevím co za jádro nakoupit na zimu. Děkuji Daniela
Dobrý den, prosím o radu. Jaké jádro je nejlepší pro kozu? Nebo míchat více druhů obilí, v jakém asi poměru??? Sena dostává dost, jenom nevím co za jádro nakoupit na zimu. Děkuji Daniela
Nepíšete nic o stáří, výživném stavu ani, jestli je připuštěná a březí.
A jestli máte jenom jednu, tak vás tady chválit nebudeme. Ale to je OT.
Jo jo, pindám. A až zadavatel začne toto všechno krmit, má po koze. Protože acidóza bachoru.
Naše statkové, nedojící kozy (a jeden hňup) jsou na trávě, seně a minerálním lizu. Občas dostanou za odměnu tvrdé pečivo, když nám dělají učební pomůcku.
Čím doteď kozu krmite?..a to máte jenom jednu??…jaké plemeno ?..
Jinak se krmí nubije ,která je naročnější a jinak české nár.plemena. Ten článek ze zootechniky není špatný. Obecně ,vytvořte si směs a zvykejte na ní kozu pozvolna,oves v největším podílu a ostatní komponenty opravdu po troškách. U březích se dávka zvyšuje.
Paní už se asi neozve, zřejmě má tu jednu kozičku 😥..my krmíme šrotem.. ječmen, pšenici,trochu kukuřice..poměr asi 3:2:1..oves nekrmim,ale přidávám hlavně březím a kojicim😄krmné ovesné vločky, občas suché rohlíky,chleba...v od podzimu do jara přidávám granule, teď mi je nežerou, maji trávu,jablka, rajčata,milují letos obzvlášť sladké hroznové víno 😂..řezu jim větve ořešáku, břízy,.atd…sežerou všechno, na co přijdou 😀
Já si myslim, že kozy si sbiraji houby samy, protože bydlí u lesa.. a ani se tomu nedivím, protože koza sežere všechno..mně jednou koza sežrala můj bramborák..jen jsem si ho na chvíli odložila 😄..moc jí chutnal😄..tak hlavně,aby ty kozy nesežraly nějakou houbičku jedulku..
Já si myslim, že kozy si sbiraji houby samy, protože bydlí u lesa.. a ani se tomu nedivím, protože koza sežere všechno..mně jednou koza sežrala můj bramborák..jen jsem si ho na chvíli odložila 😄..moc jí chutnal😄..tak hlavně,aby ty kozy nesežraly nějakou houbičku jedulku..
Ono se dost jedů v předžaludcích transformuje na méně škodnou podobu. Ale muchomůrku zelenou nebo náprstník bych neriskovala.
V dávné minulosti jsem chodila do dubového a březového háje s kozama. Jako mykologa mě zajímalo co vše tam roste ,ale jakmile jsem se ohnula k houbě ,přiběhlo stádo a rozdusalo vše. Když jsem viděla křemenáče ,tak jsem musela hlídat kozy ,aby mi je nerozšlapaly. Nikdy si do žádné houby nekously ,nezajímaly je. Jediné co je zajímalo ,co mám v ruce já. Měla jsem kozu ,které strašně chutnal tabák a kradla mi cigarety i z kapsy.
Ono se dost jedů v předžaludcích transformuje na méně škodnou podobu. Ale muchomůrku zelenou nebo náprstník bych neriskovala.
Ony moje kozy nikdy do styku s žádnými houbami nepřišly, tak o tom stejně vim houby😄.🍄🍄🍄…ale když Ivus píše, že je žerou,tak tomu věřím… kdysi kdosi psal, že jeho kozy sežraly, kromě drátěného pletiva a betonových sloupků , všechno, tak tomu věřím 🤣🤣🤣
Ony moje kozy nikdy do styku s žádnými houbami nepřišly, tak o tom stejně vim houby😄.🍄🍄🍄…ale když Ivus píše, že je žerou,tak tomu věřím… kdysi kdosi psal, že jeho kozy sežraly, kromě drátěného pletiva a betonových sloupků , všechno, tak tomu věřím 🤣🤣🤣
Jo jo, tenhle příspěvek si pamatuji. Jako odpověď už znalého chovatele na otázku začátečníka, čím kozy krmit.🙂 Bylo to vtipné a současně pravdivé.
Tak já taky věřím, že to ta koza sežere. Akorát mě zarazilo, že by to Ivus krmila cíleně. A jakou houbu. Třeba sušená hlíva by mohla být fakt k něčemu dobrá pro ta zvířata, co já vím (pro nás je taky dobrá, a nakonec určitě i pro zvířata se už z toho dělají různé doplňky). A nebo to mohl být překlep a mělo tam být něco jiného, to právě nevím co, tak proto jsem se zeptala.
Napadá mě, proč krmit dojící zvíře organismem, který je známý kumulací těžkých kovů, které mohou přecházet do mléka…