Prosím o radu - asi tak týden již zaznamenávám úbytek (slepičích i perličích) vajec. Drůbež mám v oploceném prostoru, k němuž z vnější části mají ze 2/3 přístup naši psi. Z 1/3 na výběh navazuje travnatý porost, který jsem včera sekal a našel tam na různých místech 7 vajec. K odnášení vajec musí docházet v průběhu dne. Dnes jsem jedno vajíčko nechal asi 3 m o toho plotu a snad kolem půl hodiny bylo pryč. Prosím tedy o radu, co by to mohlo být za škodnou a zda bych např. mohl použít návnadovou sklopnou klícku, kde bych umístil vejce. Děkuji.
Škodná odnáší vejce
Myslíte,že vejce odnáší kuna?..
K nám kuna chodi v noci,ale cíleně jí necháváme pár vajec,aby nešla pro slepičku 😄..jinak jsme také kdysi nacházeli schovaná vajíčka na půdě na trámech..dokonce jednou odnesla vajíčka z pod slepice těsně před lihnutim a podle pípání vajíček, kuřátek, jsem je nacházela a z těch trámů sbírala 🤣🤣🤣
Ježek.
Ten mě také napadl..pokud jsou hnizda s vejci na podlaze kurniku nebo ve výšce pro ježka dosažitelná..jednou mi ježci vybrali několik vajec z pod krůty, než jsem ježka přistihla pri činu..měla hnizdo v bedně na podlaze..ježek odchycen a odvezen do lesa 😄
Odnášením vajec je vyhlášená kuna, ježka si těžko představit, jak vejce odnese.
list:Odnášením vajec je vyhlášená kuna, ježka si těžko představit, jak vejce odnese.
Ježek mi žral vejce poblíž hnizda..takže je to kuna👍😄
ančovička:Ježek mi žral vejce poblíž hnizda..takže je to kuna👍😄
Jj, to bych u ježka čekal😉 Nemá prostě takovou papulu, aby popadl vejce a odnesl ho, maximálně si ho kousek odkulí. Ještě bych věřil, že potkan🐀 dostane vejce kousek dál od hnízda, ale taky ne přes větší překážky. Možná by to mohla být nějaká zesláblá liška🦊, protože liška ve formě si se slepicí hravě poradí a odnese ji i přes plot. Kuna je nejpravděpodobnější 😉
A psi tam přístup nemají ? Fram když najde někde zanesený vejce, sežere ho i se skořápkou.
Ježek má přece korbu. Hodí na bodliny a jede domů. Copak se nemaluje ježek s jabkem na zádech? Normálně naloží tři vajca a nese do lednice.
megi-the-pes:Ježek má přece korbu. Hodí na bodliny a jede domů. Copak se nemaluje ježek s jabkem na zádech? Normálně naloží tři vajca a nese do lednice.
Pozor na vtipy, někdo by to mohl vzít vážně🤫