HelaS: Vidím to takhle: Vyvazovací otěže jsou vhodné např. u školních - výukových koní, na to zvyklých, pro začátečníky. Výhradně na klus a později cval, vypínat je je nutné v průběhu lekce, aby si kůň odpočinul (lze prokládat např. voltižními sviky ve stoje nebo max. v kroku).
Pro teprv obsedané/mladé koně je vhodný spíš obnosek, velice, velice dobře ušitý a naměřený na daného koně. To je ale něco úplně jiného! A mám na mysli koně v opravdu základním výcviku - ať na lonži, tak na jízdárně, pod perfpektním a znalým jezdcem.
Nemohu nezmínit i jinou metodu - pozitivku, tedy Jana Lohrová 🙂 Lze nahledat na youtube i FB. Koho to zajímá, ten si to nahledá, koho ne, no co už…
Po letech plácání se na koních(cca padesáti), setkáních s různými “módami” typu Parelli & spol. a podobně jsem se usnesla na jakémsi kompromisu.
Protože jsem měla opravdu echt školní-výukovou kobylku, 16 let, drezuračku - a ta byla odborník na to, že když dostala vyvazováky, vyrobila falešné “usebrání” 🙂. No, žákům se pak líp jezdilo. Ovšem do drezury ji uvolnit byla obrovská práce.
Te´d mám velkopolskou kobylku - asi pět let. Dnes poprvé jsem jí nic na jízdárně nenutila - jen ohýbání, menší a větší kruhy na otěži volné tak, aby jen narazila na udidlo, když se mě snaží vyvézt plecí.
A- vida! Zaklapla sama, po půlhodině, a bez nátlaku.
Už jsem to zažila dřív u jiných koní. Asi je fakt lepší počkat, až to kůň sám nabídne a přestat dřív, než přestane on, protože už v tom nemůže vydržet; neunese se tak dlouho.
Teprve pak je to ta správná radost. Násilím koně nutit mít hlavi na kolmici je … no, ano, je to týrání.
Zato využít ochotu koně správně a nepřetížit ho, to je radost, jeho i naše. Bůh suť , proč jsou ti koně tak vstřícní a ochotní… ale je to pro nás i závazek! Nesmíme toho zneužívat, musíme sledovat, kolik toho zvládne a kam už nemůže, a netrestat. Přece kůň zmůže jen to, co může… je nutné pozvolna budovat kondici, nasvalení. To jde i na vyjížďkách! Kamarádka takhle jezdila beganku, nic nečekala… a jednoho krásného dne - byla jsme u toho - ji ta kobylka najednou “vyvezla výtahem” na hřbetě, hlavu na kolmici, úplně jiný pocit. Kamarádka křičela “Co se to děje??? Co mám dělat?” a já na to" NIc! Jen seď, dělej co děláš a zírej!"
A o tom to je. Plno lidí se to ale zkouší docílit násilím, vyvazováky a kdečím… podle mě počkat si na koně je úplně nejlepší. POkud tedy chcete mít toho SVÉHO koně fit do jeho vysokého věku.
Tak 🙂
Buggyra: nsesedla jsem si na ruce. Mea culpa, mea maxima culpa! 😀 Protože máš pravdu.
Jo, jo, znám. Když vás kůň vezme na hřbet a vy se jenom vezete a zíráte. Ale holt to není hned ani zadarmo.