Dobrý den, máme dvouletého labradora. Je hodně živý a hravý. Rádi bysme si pořídili ještě kotě ale máme trochu obavy, aby nám ho nezadlachnil. Má už 40 kg. Jak vůbec postupovat při zvykání kočky a psa? Bude lepší starší kočka než kotě?
Vy svého psa znáte nejlépe, takže byste měli sami posoudit, zda kocku přijme, či nikoliv. Kočka bude se psem v bytě, nebo venku? Obecně si myslím, ze pes lépe přijme kotě. Také vazba na psa ze strany kocky bude větší u kotěte, dospělá kočka z nej vůbec nemusí být nadšená. Pokud budou spolu doma, je potřeba zajistit spoustu skrýši a vyvýšených míst, kam se muže kotě úkryt do klidu a bezpečí.
Dobrý de,chtěla bych se zeptat mame doma kocoura bydlíme v bytě ven s ním nechodime…musi byt kocour naočkovany pokut přivezeme domú štěňátko….samozřejmě ho naočkovat dáme aby nechytil něco od pejska když bude chodit s venku .Jedna se mi spiš o to že kocourek naočkovany ještě není a máme možnost vzít si štěňátko .Předem moc děkuji za odpověď
Dám nas příklad. Štěňata a koťata vyrůstala spolu, stejně stará. Bez problémů. Ty nastaly ve chvíli, kdy šli psi do puberty a kocour začal chodit domů s dorvaným krkem, měl vyškubané chlupy, hnuté krkem, že jednu dobu nemohl otočit hlavou. Podruhé už krk skoro holý a krvavé šrámy, vůbec jsme nechápali o co jde, kdo ho kde škrtí, nevypadalo to jako po běžné kočičí rvačce. Až jsme na kamerách večer viděli, že berňák! tedy pes jako tele si ho chytí zubama za krk a jde ho ,,nakrývat" A kocour drží jak tele. Takže jsme to vysledovali, psa lapli při činu, seřvali a byl klid…on byl strašně chytrý. No a kocour..ten ho miloval do konce jeho života, byl na něm závislý a poslední roky, se za ním odstěhoval do boudy, kde s ním byl i v zimě. Když jsme po kocourově smrti(pes už nebyl pár let) pořídili nového kocourka, kotě, upnul se na druhého psa, který nijak zvlášť kočky nemusel, ale toleroval je. Kocour si z něj udělal adoptivní maminku. Když pes poslední měsíce stářím už přestával chodit, kocour u něj celé dny ležel. Tím chci napsat, že zvířata nějak neřeší: ty jsi mi kdysi kousnul krk, tebe rád už mít nebudu. A druhý kocour a pes: nemáš mě rád, neva, já tebe ano🙂Že kočka psa sekne, si pes bude pamatovat ve smyslu: pozor, kočka má drápy, není dobré ji nasr…ale neznamená to, že jí to do konce života nebude moct zapomenout.